Alergarea tonifică pereții vaselor de sânge, coloana vertebrală, mușchii și articulațiile

Alergarea sau jogging-ul este o intervenție naturală și necostisitoare pentru îmbunătățirea și menținerea sănătății.

Viața înseamnă mișcare, iar mișcarea înseamnă viață. De aceea, filozoful grec Aristotel spunea că inactivitatea fizică pe termen lung este cel mai mare rău pentru organism.

Alergarea tonifica peretii vaselor de sange, coloana vertebrală, muschii, articulatiile

Alergarea tonifica peretii vaselor de sange, coloana vertebrală, muschii, articulatiile

Activitatea fizică – esențială pentru sistemele și organele corpului

Toate organele și sistemele corpului au nevoie de mișcare. Activitatea fizică este esențială pentru creier, inimă și întregul sistem circulator, pentru mușchi, articulații, plămânii și procesele detoxifiante.

Toate categoriile de vârstă trebuie să facă mișcare fizică, de la tineri și până la bătrâni. Exercițiile fizice ușoare sunt indicate inclusiv persoanelor bolnave.

Mișcarea ține bolile departe și păstrează tinerețea corpului

Autorul rus Mikhail Tombak este de părere că organismele afectate de boală au nevoie de mai multă mișcare fizică decât cele sănătoase.

Acesta recomandă persoanelor cu boli de inimă și circulație deficitară să facă mișcare fizică în mod regulat.

Citește și – Ai diabet? Este esențial să faci sport! (exerciții recomandate de medici)

„Un stil de viață activ nu numai că ne protejează de boli, dar ne ajută și să eliminăm unele maladii de care deja suferim”.

Exercițiul fizic este la fel de important pentru corp precum hrana. Lipsa acestuia înseamnnă slăbirea, șubrezirea și îmbătrânirea trupului.

Alergarea tonifică arterele, mușchii, articulațiile

Dacă nu aveți un serviciu care presupune mișcare fizică, este obligatoriu să faceți exerciții fizice zilnic, fie înainte, fie după program. Un tip de exercițiu fizic cu beneficii extraordinare și ușor de practicat zilnic este alergatul.

Spartanii aveau o vorbă: „Dacă vrei să fii puternic – aleargă! Dacă vrei să fii sănătos – aleagră! Dacă vrei să fii înțelept – aleargă!”

Mikhail Tombak spune că alergarea produce un efect tonifiant asupra arterelor, mușchilor, articulațiilor și coloanei vertebrale.

Scade tensiunea și colesterolul, crește imunitatea

Jogging-ul coboară nivelul tensiunii arteriale și reduce concentrația de colesterol.

Citește și – Nimic nu scade colesterolul la fel de bine ca mișcarea fizică – dr. Mihaela Bilic

Efectele acestui exercițiu fizic se adresează de asemenea sistemului digestiv, sistemului nervos și sistemului imunitar.

„Alergarea este una din cele mai bune modalități de a ne întări imunitatea la infecții și a ne păstra vigoara și sănătatea”.

Sfaturi pentru o alergare corectă și benefică sănătății

Alergările trebuie să fie ușoare, nu supra-solicitante pentru corp. Fiecare trebuie să își stabiliească ritmul și durata sesiunilor de jogging în funcție de rezistența corpului pentru a evita problemele cardiace sau alte efecte secundare.

Intensitatea alergărilor trebuie crescută treptat. Nu folosiți sporturi extreme pentru a slăbi rapid. Exercițiile fizice intense nu sunt bine tolerate de organismele sedentare, care nu au un antrenament în acest sens.

Citește și – Alergatul, oricât de puțin, scade riscul de deces cu 27%

Pentru ca alergarea să fie ușoară și benefică, trebuie să respectăm unele reguli. Mikhail Tombak are câteva sfaturi în acest sens.

În primul rând, încălțămintea trebuie să fie cât mai adecvată, cu o talpă corectă. Îmbrăcămintea propice pentru jogging este cea care provoacă transpirație și ajută corpul să elimine toxinele.

Articulațiile și mușchii se întăresc mai bine dacă alergatul se face pe pământ și pe iarbă decât pe asfalt.

Cei care abia se obișnuiesc cu alergarea trebuie să alerge câte 30 de metri odată, după care să meargă la pas câteva minute. Astfel vor evita sforțarea corpului și a mușchilor.

Alergarea ușoară împinge sângele în sus și acționează ca un masaj tonifiant pentru pereții vaselor de sânge și articulații.

După încheierea sesiunii de alergat este indicat să stați cu picioarele ridicate mai sus de nivelul inimii. Această poziție ajută inima să se repauzeze după efortul fizic.

Dacă optați pentru alergatul seara, faceți aceasta la o distanță de 2-3 ore după cină.

Sursă articol: Alergarea vindecătoare, Mikhail Tombak, Alergarea vindecătoare, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 79-80

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.