Propolisul – scutul de apărare al organismului

Propolisul este lipiciul cu care albinele își sigilează, repară și protejează habitatul de invadatori. Acest efect de apărare îl exercită și asupra organismului nostru.

De fapt, cuvântul „propolis” face referire directă la acțiunea sa protectoare. În limba veche greacă „pro polis” înseamnă „în fața polisului” (ora-stat) și înseamnă gardianul cetății.

Propolisul - scutul de aparare al organismului

Propolisul – scutul de aparare al organismului: Macrovector 

Albinele îl pun la intrarea în stup ca un scut natural împotriva atacurilor microbiene și a insectelor sau reptilelor prădătoare.  

Propolisul – apărătorul cetății 

Propolisul este o substanță naturală, un amestec rășinos pe care albinele îl fabrică din substanțele provenite din exudați și colectate din plante și muguri.

Îndeplinește mai multe roluri în stup: constructor, reparator și protector. Albinele îl întrebuințează la realizarea stupului, dar și la sigiliarea crăpăturilor sau nivelarea pereților interni.  

Funcționează în același timp ca o barieră externă împotriva dăunătorilor și a factorilor agresivi de mediu.

Antibiotic natural

Propolisul are proprietăți antimicrobiene, după cum bine știu și făurătorii acestui produs, adică albinele. Este antibacterian, antiviral și antifungic.

Citește și – Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă

Cecilia Caragea consideră propolisul un antibiotic natural și spune că nu trebuie să ne lipsească din trusa de prima ajutor.

Este de mare ajutor în afecțiunile gurii, gâtului, nasului și urechilor.

 Studiile au arătat că propolisul combate specii de:

• Stafilococi
• Streptococi
• Candida
• Salmonella
• E. coli
• Mycobacterium
• Bacillus
• Pseudomonas
• Enterococcus

În ce afecțiuni ajută propolisul

Propolisul este eficace în inhibarea bacteriilor orale responsabile de apariția cariilor dentare.

Citește și – Propolisul – eficiență dovedită în gingii inflamate, carii, boli gingivale, infecții bucale, sensibilitate dentară

Preparatele pe bază de propolis sunt folosite în sindromul de răceală, infecțiile tractului respirator superior, gripă sau alte infecții asemănătoare gripei. Sunt de asemenea benefice în astm și rinita alergică.

Produsele din propolis ajută la vindecarea rănilor, arsurilor, hepersului bucal și genital, neurodermatitei și infecțiilor pielii.

Fiind un bun dezinfectant, antibacterian și cicatrizant, propolisul poate fi folosit pe tot felul de tăieturi, leziuni sau răni. Inclusiv pe coșuri, acnee, negi, afte bucale sau dureri gingivale.

Forme de utilizare

Ppropolisul se găsește astăzi peste tot. Nu doar la magazinele apicole și naturiste, ci și în farmacii.

Se vinde sub formă de tinctură, capsule, bomboane, creme, soluții de apă de gură.

Este consumat frecvent în sezonul rece, când se înmulțesc afecțiunile respiratorii, fiind inclus în diferite formule pentru creșterea imunității la boli și infecții.

Citește și – De ce ar trebui să consumi propolis dacă ai diabet 

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antitumorale și anticancerigene. Are activitate antidiabetică și imunomodulatoare.

Surse articol:

1. Almuhayawi MS. Propolis as a novel antibacterial agent. Saudi J Biol Sci. 2020 Nov;27(11):3079-3086. doi: 10.1016/j.sjbs.2020.09.016. Epub 2020 Sep 14. PMID: 33100868; PMCID: PMC7569119.
2. Wagh VD. Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. Adv Pharmacol Sci. 2013;2013:308249. doi: 10.1155/2013/308249. Epub 2013 Dec 9. PMID: 24382957; PMCID: PMC3872021.
3. Lekkerhoning, What is propolis? https://www.lekkerhoning.nl/en/what-is-propolis/
4. Cecilia Caragea, De unde vine numele de propolis: https://www.youtube.com/watch?v=l8I8FoyKG_k&ab_channel=CeciliaCaragea
Cecilia Caragea, Scutul meu protector. Unul din ele: https://ceciliacaragea.ro/stil-de-viata/scutul-meu-protector-unul-dintre-ele/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.