Untul de propolis, medicament natural – rețetă mănăstirească

Un produs foarte valoros în sezonul de răceală, gripă și viroze respiratorii este propolisul.

Avem maximă nevoie de el primăvara, toamna și iarna. Pe lângă faptul că previne îmbolnăvirea în primă fază, ajută la și ameliorarea simptomelor, sprijinind procesul de vindecare a unei infecții deja instalate.

Untul de propolis, medicament natural pentru raceli - reteta manastireasca

Imagine sugestiva: Untul de propolis, medicament natural – reteta manastireasca: Jcomp

Propolisul – antibiotic natural

Părintele Luca de la Mănăstirea Slănic a relatat într-o emisiune pentru TRINITAS TV descoperirea proprietăților antiseptice puternice ale propolisului.

Vechii egipteni apicultori au descoperit pe când recoltau mierea un șoarece înfășurat în propolis într-unul din stupii de albine.

S-au întrebat, firește, de ce albinele au folosit propolisul pentru a înveli șoarecul. Aveau să descopere că este un antibiotic natural.

Albinele l-au utilizat pentru a preveni descompunerea rapidă a animalului. Nu degeaba egiptenii îl foloseau la păstrarea corpurilor decedațiilor în ritualurile de mumificare. Propolisul încetinește descompunerea corpurilor și este totodată un bun dezinfectant.

Citește și – Propolisul – scutul de apărare al organismului 

Știința a demonstrat că propolisul este realmente un antimicrobian puternic. Are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Este dezinfectant, antitumoral, antioxidant, antiinflamator.

„Este un elixir al vieții. Previne apariția chiar într-o oarecare măsură a tumorilor canceroase. Este foarte bun pentru cei care au suferit o intervenție chirurgicală – o tumoare care a fost extirpată. Previne degenerarea lor”.

Părintele Daniel de la Mănăstirea Slănic a dezvăluit o rețetă inedită pe care o prepară din propolis.

Este vorba despre untul de propolis, pe care îl folosesc atât în scop culinar, dar și terapeutic. Practic, este un unt amestecat cu propolis brut.

Unt de propolis – rețetă

Dacă aveți propolis brut, crud, natural, nu ezitați să încercați această rețetă. Este foarte ușor de făcut în casă.

Se servește pe pâine și se consumă dimineața, pe stomacul gol. Sau se poate lua câte 1 linguriță, ca atare, de 1-3 ori pe zi. Este un medicament de casă natural.

Ingrediente

• 350 g de unt de calitate
• 50 g de propolis brut

Mod de preparare

Părintele Daniel a preparat untul dintr-un kg de smântână naturală grasă, pe care a bătut-o cu mixerul circa 10 minute. Smântâna trebuie să fie rece.

În primele minute de mixare, smântâna se transformă în frișcă, după care se taie și se transformă în unt.

Untul obținut se strânge într-o bilă, după care se spală până când apa rămâne curată.

Dacă folosiți unt cumpărat, porniți rețeta untului de propolis de aici. Puneți calupul de unt într-o crăticioară pe aragaz. Topiți-l la foc mic până devine lichid, amestecând cu el de fundul vasului continuu.

Propolisul brut se dă prin răzătoarea cu găuri mici. Se adaugă în untul topit și se amestecă la foc mic câteva minute. Nu trebuie să fiarbă în clocot.

Se ia vasul de pe foc și se toarnă fierbinte într-un borcan de sticlă. Poate fi nevoie să amestecați în compoziție înainte de a-l turna, deoarece propolisul se separă de unt.

Compoziția se lasă la răcit, apoi se păstrează în frigider. După ce stă la rece o noapte se încheagă. Va căpăta o textură cremoasă, moale ca o margarină. Rezistă la rece 2 săptămâni.

Are o culoare maronie. Pulpa de propolis se vede încă prin unt, deoarece nu se dizolvă complet. Are un gust amărui, de rășină. Dacă vreți să fie dulce, puteți adăuga miere de albine după ce s-a răcorit, înainte de a-l turna în borcane.

Untul de propolis se unge pe pâine și se consumă dimineața. Părintele Daniel recomandă maxim 3 felii de pâine cu unt de propolis pe zi.

Se poate da și copiilor, de la 2 ani în sus. Este benefic pentru inimă, pentru aparatul respirator, bolile de rinichi și de ficat.

„Este un antibiotic natural puternic. Luptă împotriva infecțiilor, a microbilor. Ajută la vindecarea plămânilor. Este folosit pentru închiderea și tratarea rănilor […] pentru răceală, gripă, astm bronșic”.

Poate fi aplicat pe arsuri, bășici, eczeme, psoriazis, acnee. Untul hrănește pielea, iar propolisul cicatrizează, spune Părintele Daniel.

Citește și – Cum să folosești preparatele din propolis în afecțiuni interne și externe 

Propolisul este contraindicat intern persoanelor cu gastrită, ulcer sau alte afecțiuni marcate de o aciditate crescută a stomacului. Dacă aveți alergie la produsele apicole, evitați acest produs.

Sursă articol: TRINITAS TV, Untul cu propolis, medicamentul călugăresc pe pâine, Rețete Mănăstirești: https://www.youtube.com/watch?v=_6epKrhvbJg&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.