Propolisul – eficiență dovedită în gingii inflamate, carii, boli gingivale, infecții bucale, sensibilitate dentară

Articol bazat pe studii științifice

Propolisul are rezultate promițătoare în tratamentul afecțiunilor orale. Beneficiile sale în acest domeniu au fost confirmate în numeroase studii.

Propolisul trateaza gingii inflamate, carii, boli gingivale, infectii bucale, sensibilitate dentara

Propolisul trateaza gingii inflamate, carii, boli gingivale, infectii bucale, sensibilitate dentara: Brgfx

Albinele folosesc această substanță antimicrobiană pentru a-și fortifica stupul și a împiedica răspândirea bolilor în interior.

În aceeași măsură omul poate utiliza propolisul pentru a-și întări rezistența la diverse îmbolnăviri. Acest lucru îl poate obține mai ales prin rezolvarea problemelor orale sau protejarea cavității bucale – gura de intrare a patogenilor infecțioși.

 Propolisul – antibioticul afecțiunilor orale 

Propolisul este un antibiotic puternic. Datorită efectelor sale antimicrobiene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și vindecătoare este utilizat în afecțiunile gurii și ale dinților.

Literatura științifică abundă în dovezi referitoare la beneficiile propolisului în stomatologie și domeniul oro-faringian.

Citește și – Propolisul – minunea care vindecă afecțiuni orale, respiratorii, cardiovasculare, intestinale, canceroase, renale, genitale

Studiile de laborator și rapoartele clinice descriu utilizarea propolisului împotriva organismelor cancerigene, paradontale, infecțiilor respiratorii, inflamației gingivale, ulcerelor orale și altor afecțiuni bucale.

 În ce afecțiuni ajută propolisul 

Studiile au demonstrat utilitatea propolisului în bolile paradontale. Majoritatea acestor boli sunt infecții bacteriene cronice provocate de creșterea excesivă a plăcii dentare. Acestea au de asemenea o componentă antiinflamatoare pe care propolisul o remediază.

O recenzie publicată în 2021 în jurnalul „Antioxidants” a arătat propolisul eficient în:

• paradontită moderată spre cronică
• reducerea inflamației și acumulării de placă dentară
• reducerea bacteriei P. gingivalis din lichidul gingival crevicular
• eradicarea ciupercii Candida albicanis
• eradicarea bacteriei cauzatoare de gingivită
• reducerea stresului oxidativ în gingivită
• reducerea sângerării papilare

 Previne cariile 

Propolisul poate ajuta la prevenirea cariilor prin mai multe mijloace. În primul rând, distruge bacteriile orale. În al doilea rând, previne formarea de placă bacteriană și adeziunea acesteia la dinți.

Nu în ultimul rând, propolisul afectează funcția enzimelor folosite de către bacterii pentru a descompune zaharurile.

 Combate bolile gingivale 

Microorganismele orale pot dezvolta nu doar plăci dentare, ci și colonii pe gingii și în spațiile dintre dinți și gingii.

În consecință, apar inflamații gingivale care pot duce la diverse probleme de sănătate interne. Propolisul poate preveni sau controla infecțiile țesutului gingival.

Datorită acțiunii sale antiinflamatoare, reglează răspunsurile imunitare la infecția gingivală.

 Reduce sensibilitatea dentară 

Smalțul dentar care se deteriorează cu vârsta, retracția gingivală și bolile paradontale pot crea sensibilitate dentară. Temperaturile reci și iritanții trec de smalț și ajung la dentină (țesutul osos dur și dens de sub smalț).

Dintele este compus din tubuli mici acoperiți cu smalț. Propolisul ar putea sigila acești tubuli, reducând astfel sensibilitatea dentară. Acesta ar putea stimula de asemenea creșterea dentinei.

Citește și – Tinctura de smirnă – miraculoasa soluție care poate trata toate afecțiunile gurii

Clătirea gurii cu propolis poate ajuta procesul de vindecare după o intervenție chirurgicală (reimplantare după dislocarea unor dinți).

Propolisul poate combate acele specii de fungi care provoacă iritații gingivale, mai ales la persoanele cu proteză dentară.

 Moduri de utilizare 

Dacă aveți probleme cu dantura, cu gingiile sau cu mucoasa bucală în general, apelați la acest minunat produs al stupului.

Este un tratament eficient și sigur. Nici unul din studiile evaluate nu au raportat efecte secundare în urma utilizării lui.

Poate fi folosit sub formă de pastă de dinți, apă de gură sau geluri de dinți.

Un mod simplu de a-l utiliza în mod regulat este clătirea gurii cu tinctură de propolis diluată în apă. Puneți 3 picături de tinctură într-un păhărel cu apă și clătiți bine cavitatea bucală.

Citește și – Gargara – o terapie eficace în afecțiunile orale și respiratorii

Dacă aveți o inflamație gingivală, gingii retrase, afte bucale sau alte afecțiuni orale, înmuiați o bucată de vată în tinctură și masați zonele afectate sau aplicați-o pe regiunea dureroasă de mai multe ori pe zi.

Surse articol:

1. López-Valverde N, Pardal-Peláez B, López-Valverde A, Flores-Fraile J, Herrero-Hernández S, Macedo-de-Sousa B, Herrero-Payo J, Ramírez JM. Effectiveness of Propolis in the Treatment of Periodontal Disease: Updated Systematic Review with Meta-Analysis. Antioxidants (Basel). 2021 Feb 10;10(2):269. doi: 10.3390/antiox10020269. PMID: 33578659; PMCID: PMC7916329.
2. Bretz WA, Paulino N, Nör JE, Moreira A. The effectiveness of propolis on gingivitis: a randomized controlled trial. J Altern Complement Med. 2014 Dec;20(12):943-8. doi: 10.1089/acm.2013.0431. PMID: 25380344; PMCID: PMC4270157.
3. Contemporary Dentistry, Propolis: an all-natural do-it-all in dentistry: https://www.dentistrywithaheart.com/blog/propolis-an-all-natural-do-it-all-in-dentistry/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.