Gălbenelele reduc inflamația gingivală și placa dentară bacteriană (cum să le folosești)
√ Articol bazat pe studii științifice
Gălbenelele sunt flori medicinale deosebit de importante în terapeutica naturală. Chiar dacă par banale și doar ornamentale la prima vedere, sunt înzestrate cu proprietăți terapeutice însemnate.
Cuprins
Gălbenelele – antiinflamatoare puternice
Gălbenelele (Calendula officinalis) au o activitate antiinflamatoare remarcabilă. Combat infecțiile microbiene și ajută la vindecarea rănilor și leziunilor, atât a celor externe, cât și a celor interne.
Puțini știu că gălbenelele sunt utile în afecțiunile orale. Un studiu apărut în „Journal of Indian Society of Periodontology” a demonstrat eficiența lor în reducerea inflamației gingivale și a plăcii bacteriene dentare.
Reduc inflamația și iritația gingivală
Gălbenelele conțin diverși compuși cu importanță farmacologică: flavonoide, polizaharide, acizi fenolici, triterpeni, taninuri, glicozide, steroli, carotenoide și saponozide. Aceștia se remarcă printr-o activitate antioxidantă ridicată.
Mai multe studii au demonstrat că florile de gălbenele combat infecțiile cu bacterii și fungi. Totodată, favorizează vindecarea și re-epitelizarea leziunilor, arsurilor, rănilor, ulcerelor varicoase, a durerilor în gât, a ulcerațiilor gurii și tulburărilor gastrice.
Datorită acestor proprietăți, ele pot fi utile în tratarea gingiilor inflamate și iritate. Grație efectului antibacterian, ajută la combaterea microorganismelor care cauzează infecții paradontopatice.
Gălbenelele atenuează gingivita și placa dentară
În studiul menționat mai sus, cei 240 de participanți aveau gingivită și se confruntau cu sângerări ale gingiilor. Gingivita este o boală paradontală frevent întâlnită. Ea apare din cauza unei infecții microbiene și a inflamației.
Pacienții au fost împărțiți în două grupuri, unul de testare și unul de control. Grupul de testare a primit un tratament cu tinctură de gălbenele. Mai exact, pacienții au făcut clătiri ale gurii cu o soluție obținută din 2 ml de tinctură de gălbenele și 6 ml de apă distilată.
Tratamentul a fost efectuat de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 6 luni. Participanții din grupul de control au făcut clătiri ale gurii cu apă distilată simplă.
Autorii au testat parametrii clinici referitori la indicele de placă, indicele gingival și indicele igienei orale la începutul studiului, după 3 luni și la finele studiului.
La grupul tratat cu tinctură de gălbenele, scorul indicilor testați au scăzut semnificativ din punct de vedere statistic. La grupul tratat cu placebo nu au fost semnalate îmbunătățiri. Rezultatele au fost și mai bune după 3 și 6 luni de tratament.
Acest studiu indică eficacitatea gălbenelelor în reducerea plăcii dentare și a gingivitei. Tinctura de gălbenele poate fi folosită în acest scop ca apă de gură.
Apele de gură cu gălbenele – comparabile cu Clorhexidina
Un alt studiu realizat de indieni, publicat în anul 2020, arată că o apă de gură comercială pe bază de gălbenele este la fel de eficientă precum Clorhexidina. Această substanță este inclusă în apele de gură cu efect antiseptic și antibacterian.
Rezultatel similare au fost obținute într-un studiu apărut în 2016 jurnalul „Complementary Therapies in Clinical Practice”.
Autorii au comparat apa de gură cu Clorhexidina cu o apă de gură din extracte hidroalcoolice de gălbenele, rozmarin și ghimbir. Aceasta din urmă s-a dovedit la fel de eficientă în tratarea gingivitei.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre gălbenele și beneficiile lor:
Ceaiul de gălbenele tratează peste 20 de afecțiuni
Gălbenelele vindecă ciuperci, micoze, hematoame, ulcerații, abcese, veruci, escare
Tinctura de gălbenele – zeci de utilizări terapeutice prețioase
Ceaiul de gălbenele – leac pentru arsuri stomacale și ulcer peptic
Surse articol:
1. Khairnar MS, Pawar B, Marawar PP, Mani A. Evaluation of Calendula officinalis as an anti-plaque and anti-gingivitis agent. J Indian Soc Periodontol. 2013 Nov;17(6):741-7. doi: 10.4103/0972-124X.124491. PMID: 24554883; PMCID: PMC3917203.
2. Erry Mochamad Arief, Zaridah Zainal Abidin, Mohaideen Sitheeque, Azman PKM Seeni Mohamad, A study of anti-plaque efficacy and taste perception of Calendula officinalis mouth rinse, Padjadjaran Journal of Dentistry: http://jurnal.unpad.ac.id/pjd/article/view/29402
3. Saman Mahyari, Behnam Mahyari, Seyed Ahmad Emami, Bizhan Malaekeh-Nikouei, Seyedeh Pardis Jahanbakhsh, Amirhossein Sahebkar, Amir Hooshang Mohammadpour, Evaluation of the efficacy of a polyherbal mouthwash containing Zingiber officinale, Rosmarinus officinalis and Calendula officinalis extracts in patients with gingivitis: A randomized double-blind placebo-controlled trial, Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 22, 2016, Pages 93-98, ISSN 1744-3881, https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2015.12.001 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388115300244)