Gălbenelele – curățitor limfatic, vindecător al țesuturilor externe și interne, tonic imunitar, reglator hormonal

Fără nicio exagerare, toate calificativele enumerate în titlu – ba chiar mai multe – se găsesc în aceste micuțe flori de vară.

Gălbenelele împodobesc grădinile și parcurile cu frumusețea lor, dar au și beneficii pentru sănătate. Cu nimic nu va greși cineva dacă le va trata ca plante medicinale. Dimpotrivă, va avea multe foloase!

Gălbenelele – curatitor limfatic, vindecator al tesuturilor externe si interne, tonic imunitar, reglator hormonal

Gălbenelele – curatitor limfatic, vindecator al tesuturilor externe si interne, tonic imunitar, reglator hormonal

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt folosite în medicina naturistă de foarte mulți ani.

Cele câteva sute de studii efectuate pe genul Calendula au raportat că această plantă are proprietăți farmacologice importante.

Principalele categori de compuși bioactivi sunt flavonoidele, carotenoidele, polizaharidele, saponinele și triterpenii.

Gălbenelele în medicina tradițională

Gălbenelele sunt folosite în medicina tradițională în leziuni dermatologice, ulcere, umflături și tumori ale pielii.

David Hoffman spunea că valoarea acestor flori în tratarea rănilor, arsurilor și vânătăilor nu trebuie subestimată. Au efecte antiinflamatoare, dezinfectante și cicatrizante, antifungice, antibacteriene și antiseptice.

Atât cataplasma din frunze zdrobite, cât și fiertura din flori pot fi utilizate în tratarea afecțiunilor pielii, inclusiv în conjunctivite, pistrui, cicatrici, luxații, varice, hemoroizi, ulcerul piciorului.

În medicina medievală, florile erau întrebuințate în obstrucția hepatică, mușcături de șerpi și inimă slăbită.

Prin secolul 18 au început să fie recomandate în dureri de cap, icter și roșeața oculară. Soldații din timpul războaielor civile le foloseau pentru tratarea rănilor, variolă și pojar.

Gălbenelele sunt incluse în sute de formule cosmetice, de la loțiuni și unguente, până la șampoane și săpunuri.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit sub formă de spălături oculare, gargară sau comprese în caz de iritații de scutec și alte inflamații ale pielii sau membranelor mucoase.

Sub formă de gargară, ajută la vindecarea ulcerelor bucale și stoparea sângerărilor gingivale.

Fac minuni în răni, arsuri și alte afecțiuni externe

Aceste flori fac minuni în cazul rănilor. Ele opresc sângerarea, trag infecția și lichidul dăunător din răni, reduc inflamația și durerea. Mai mult decât atât, ajută la vindecarea țesuturilor afectate.

Sunt considerate o plantă de prim-ajutor în caz de arsuri, tăieturi, umflături, mâncărimi, iritații, înțepături de insecte, furuncule.

În vânătăi și zgârieturi pot fi asociate cu arnică și pătlagină (sub formă de ulei sau creme). Preparatele cu gălbenele ajută inclusiv în combaterea mătreții.

Sprijinul pe care îl oferă sănătății nu se rezumă doar la o acțiune externă. Gălbenelele au efecte antispasmodice, diuretice, emenagoge, diaforetice și sedative.

Vindecă și țesuturile interne

Aceeași activitate antiinflamatoare și cicatrizantă exercitată asupra pielii se răsfrânge și asupra organelor interne. Gălbenelele ajută la tratarea inflamațiilor sistemice și vindecarea ulcerelor gastrointestinale.

Sunt indicate în inflamațiile mucoaselor orale și faringiene, dismenoree, convulsii, tulburări nervoase, febră, infecții cronice. Fiind plante digestive, au un efect ușor purgativ.

Calmează leziunile gastrice în ulcerele duodenale și inflamația din tractul digestiv. Ajută la curățarea plămânilor și a tractului digestiv.

Detoxifiant, curățitor limfatic, decongestionant

Ceaiul de gălbenele ajută la detoxifierea corpului, inclusiv la eliminarea pietrelor la rinichi. Este un curățitor limfatic puternic. Stimulează circulația sangvină. Ajută la creșterea imunității și reglarea hormonilor.

Tinctura este indicată în insomnii, tensiune mentală, leziuni, dureri și inflamații musculo-scheletice. Inclusiv ceaiul are efecte sedative și hipotensive.

Gălbenelele înlătură congestiile și ameliorează simptomele afecțiunilor marcate de umiditate excesivă. Sunt un tonic imunitar natural în caz de infecții respiratorii. Gargara cu ceai de gălbenele reduce durerea în gât și congestia respiratorie.

Având proprietăți antimicrobiene, previn creșterea patogenilor și paraziților dăunători.

Pun în mișcare lichidul limfatic. Ajută la eliminarea deșeurilor metabolice, dar și a mucusului persistent în unor infecții vechi. Efectul lor decongestionant este de fapt general.

Tonic imunitar

Gălbenele reduc inflamația glandelor și dau energie. Fortifică organismul persoanelor slăbite, cu imunitatea scăzută. Sunt recomandate în infecțiile și rănile care se vindecă greu.

În infecțiile respiratorii și congestie limfatică se pot aplica comprese cu ceai cald de gălbenele pe piept sau pe zona fectată.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre gălbenele și beneficiile lor:

Ceaiul de gălbenele tratează peste 20 de afecțiuni
Gălbenelele vindecă ciuperci, micoze, hematoame, ulcerații, abcese, veruci, escare
Gălbenelele – flori de grădină care vindecă zeci de boli

Surse articol:

1. Nicole, Calendula, Smile Herb School: https://smileherbschool.com/calendula/
2. Arora D, Rani A, Sharma A. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacogn Rev. 2013 Jul;7(14):179-87. doi: 10.4103/0973-7847.120520. PMID: 24347926; PMCID: PMC3841996
3. Arora D, Rani A, Sharma A. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacogn Rev. 2013 Jul;7(14):179-87. doi: 10.4103/0973-7847.120520. PMID: 24347926; PMCID: PMC3841996.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.