GĂLBENELE – flori de grădină care vindecă ZECI de BOLI

Deși sunt plante care cresc lângă noi, prin curți și grădini, gălbenelele au proprietăți terapeutice diverse, care merită mai multă atenție din partea noastră.

Dintre toate speciile de gălbenele, Calendula officinalis are cea mai mare valoare medicinală.

Galbenele

Se numără printre plantele cu cel mai mare potențial de vindecare a rănilor, a pielii uscate, a ulcerelor picioarelor și a leziunilor minore.

Numeroase studii științifice au arătat că gălbenelele au capacitatea de a accelera procesul de vindecare a rănilor prin intensificarea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate și implicit prin creșterea de noi țesuturi.

Sunt folosite din vechi timpuri în leziuni, tăieturi, umflături, mâncărimi, iritații de scutec, arsuri, pistrui, dermatite, varicoză, entose, cicatrici și tumori.

Datorită proprietăților lor emoliente, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare și cicatrizante, sunt incluse în sute de formule și preparate – unguente, alifii, loțiuni, șampoane, săpunuri, uleiuri de corp, tincturi etc.

Grație puterii de hidratare profundă a pielii, gălbenelele repară problema pielii uscate și îmbătrânite, dându-i mai multă suplețe și un aspect tânăr.

Sunt antiinfecțioase și prin aplicarea externă pot ajuta la combaterea infecțiilor cu Stafilococ auriu la nivelul tăieturilor sau arsurilor, a vaginitei, a infecțiilor urinare, a bolilor gingivale sau a mastitei.

Gălbenelele nu se adresează doar afecțiunilor externe, ci și celor interne. Au proprietăți imunostimulatoare, antimicrobiene, anaglezice și anticancerigene.

În medicina tradițională sunt utilizate în tratamentul inflamațiilor organelor interne, ulcerelor gastrointestinale, dismenoreii, convulsiilor, tulburărilor nervoase, inflamațiilor mucoasei faringiene și orale.

__________________________

Gălbenelele sunt cunoscute și pentru efectele lor benefice asupra sistemului digestiv: stomac deranjat, indigestie, balonare, constipație, flatulență, crampe și ulcere. Studiile au demonstrat că aceste plante pot combate inclusiv bacteria care cauzează ulcerele gastrice și peptice – Helicobacter pylor.

__________________________

Mai puțin cunoscut este faptul că gălbenelele pot combate inclusiv cancerul, datorită compușilor antiinflamatori puternici pe care îi conțin. Aceștia inhibă formarea și dezvoltarea celulelor maligne și totodată luptă împotriva oricărei activități cancerigene din corp.

Nu în mod întâmplător, terapeuta austriacă Maria Treben include gălbenelele în toate formulele de ceai anti-cancer pe care le-a creat.

Aceste plante pot remedia și iritațiile pielii care apar în urma chimioterapiei sau radioterapiei, mai ales în cancerul de sân. Mai mult, unele studii susțin că aplicarea de preparate pe bază de gălbenele înainte de terapia anticancerigenă poate reduce riscul de dermatită.

__________________________

Un alt beneficiu puțin cunoscut al gălbenenelor este îmbunătățirea vederii. Acesta se datorează conținutului bogat în beta-caroten, un antioxidant important pentru buna funcționare a ochilor, și a vitaminei A.

Consumul de gălbenele poate ajuta la prevenirea conjunctivitei, cataractei și degenerescenței maculare.

__________________________

Datorită efectelor analgezice, aceste flori pot ameliora diverse tipuri de dureri, precum cele provocate de hemoroizi, constipație, crampe abdominale, infecții ale urechii.

__________________________

Precauții și contraindicații

Gălbenelele sunt considerate plante sigure, însă ele pot cauza alergii la unele persoane sensibile la margarete, crizanteme sau alte plante din familia Asteraceae.

Totodată, acestea pot interacționa cu unele medicamente.

__________________________

Surse bibliografice:

1. Herbs for Health, Calendula [The Healing Herb]: https://www.herbs-for-health.com/calendula/

2. Disha Arora, Anita Rani and Anupam Sharma, A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula, Pharmacogn Rev. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. Mama mea are în grădină <3

  2. Mulțumesc pentru postările importante ce le postați ! La Taifas . ro ! Felicitări !

  3. Multumesc pt sfaturile atat de necesare!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.