3 rețete cu propolis pentru sănătatea orală, internă și externă
Propolisul este considerat un medicament puternic al naturii. Albinele îl prepară pentru protecția lor și a stupului, dar și pentru sănătatea noastră.
Acest produs apicol are o sumedenie de beneficii și proprietăți terapeutice. Se găsește în diferite forme comerciale. Tinctura este cel mai frecvent folosită, cu rezultatele cele mai bune.
Eu vă recomand esența de propolis (fără alcool), care poate fi folosită de la mic la mare.
Orice familie ar trebui să aibă o sticlă cu tinctură de propolis în casă. Are numeroase întrebuințări.
Din propolis putem prepara noi înșine leacuri pentru sănătatea internă și externă. Ideal ar fi să folosiți tinctura de propolis fără alcool.
Mai jos în articol veți găsi 3 astfel de rețete pe care vă recomand să le încercați la nevoie.
Cuprins
Ce este propolisul
Propolisul este un preparat complex și foarte puternic împotriva bolilor. Conține un cocktail de substanțe vindecătoare, culese din zeci de specii de arbori.
Albinele îl folosesc ca agent de protecție împotriva invadatorilor, infecțiilor și factorilor agresori din afară.
Cercetătorii au descoperit că propolisul poate distruge circa 30 de tipuri de virusuri, peste 20 de bacterii și 9 specii de fungi. Este unul din cei mai eficienți agenți antibiotici naturali.
Propolisul s-a dovedit benefic într-un spectru larg de afecțiuni. Se poate procura direct de la apicultori, în formă brută, sau de la magazinele naturiste, sub formă de produse standardizate.
Unii preferă să cumpere propolis brut și să facă ei înșiși tinctura în casă.
3 retete cu propolis pentru afectiuni interne si externe
Dacă aveți tinctură de propolis, o puteți folosi ulterior la prepararea unor remedii naturale utile.
Apa propolizată – rețetă
Apa propolizată sau apa de propolis înseamnă practic tinctură de propolis amestecată cu apă. Proporția indicată mai jos păstrează proprietățile propolisului.
Se combină 5 lingurițe de tinctură de propolis cu 200 ml de apă. Soluția rezultată poate fi folosită direct, fără altă tip de diluare.
Se păstrează într-o sticlă cu pulverizator și se utilizează extern. Se dau câteva pufuri în gură în caz de stomatite sau carii dentare.
Sau se pune într-un păhărel și se fac clătiri ale gurii după spălarea pe dinți.
Apa de propolis poate fi folosită și spălăturile vaginale pentru leucoree sau cervicită.
Miere propolizată – rețetă
Un alt preparat similar celui descris mai sus este mierea propolizată. Apa este înlocuită în acest caz cu miere.
Se folosesc 3 lingurițe de miere la 1 linguriță de tinctură de propolis. Amestecați cele 2 ingrediente în raportul indicat și păstrați amestecul într-un borcănel.
Se poate consuma zilnic, ca tonic imunitar. Adulții pot lua câte 1 lingură de 3 ori pe zi. În cazul copiilor (mai mărișori), doza indicată este de ½ lingură, de 3 ori pe zi.
Mierea cu propolis ajută la fortificarea sistemului imunitar. Poate fi inclusă și în regimul de combatere a infecțiilor intestinale sau respiratorii.
Unguent de porpolis – rețetă
Ultima rețetă pe care o puteți include în arsenalul de remedii naturale din casă este unguentul de propolis. Acesta se obține foarte simplu, fără o preparare îndelungată sau procedee sofisticate.
Puneți 3 linguri de untură și 1 bucățică de ceară într-un bol termorizent. Așezați bolul deasupra unui ibric sau a unei crăticioare cu apă care fierbe.
Topiți untura și ceara la bain-marie până când acestea devin lichide. Luați bolul de pe bain-marie și adaugați apoi 9 linguri de tinctură de propolis.
Amestecați continuu preț de câteva minute, până când compoziția se îngroașă.
Trebuie să rezulte o cremă fermă. Aceasta se transferă într-un borcănel cu capac și se ține în frigider. După ce stă la rece câteva ore devine mai solidă.
Unguentul de propolis se aplică extern în diferite probleme ale pielii, precum arsuri, răni ușoare, eczeme uscate, infecții, contuzii.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu propolis, pe care le puteți încerca:
Tonic energizant și imunostimulator din miere, propolis, polen și mirodenii
Untul de propolis, medicament natural – rețetă mănăstirească
Cremă pentru rozacee (înroșirea feței) – făcută în casă din rostopască, propolis și pelin
Cremă din muștar și propolis pentru dureri de picioare – rețetă de casă
Aloe vera cu miere și propolis – tratament natural pentru rănile stomacului, colesterol, ficat obosit, anemie
Sursă articol: Valeriu Ciuculin, Propolisul, Remedii Naturiste, Editura Enpidex, Slatina, 200