De ce ar trebui să consumi propolis dacă ai diabet 

Articol bazat pe studii științifice 

Propolisul are nenumărate beneficii și utilizări terapeutice.

Un studiu recent, publicat în 2020 în jurnalul „Nutrition and Metabolism”, a arătat că acesta poate fi util și în controlul glicemiei.

De ce ar trebui să consumi propolis daca ai diabet 

De ce ar trebui să consumi propolis daca ai diabet: Storyset

Produsele apicole au un rol important în tratarea bolilor cronice.

Propolisul a demonstrat proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene.

Conține peste 300 de compuși activi, precum cumarine, acizi fenolici, steroizi, aminoacizi și polifenoli.

Citește și – Propolisul, cel mai puternic antiinfecțios cunoscut – ucide zeci de bacterii, virusuri și ciuperci

Stimulează imunitatea, combat bacteriile, previn formarea tumorilor.

PROPOLISUL SCADE GLICEMIA, STRESUL OXIDATIV ȘI INFLAMAȚIA

Cercetătorii arabi au realizat o recenze în care au demonstrat că această substanță care protejează stupul ajută la controlul inflamației, stresului oxidativ și glicemiei.

Majoritatea studiilor revizuite arată că propolisul afectează diverși factori metabolici, precum insulina din sânge.

A fost propus ca agent profilactic și terapeutic în diabetul zaharat de tip 2.

Experimentele pe animale și studiile clinice au arătat că propolisul îmbunătățește controlul glicemic.

Acest efect se datorează caracterului său antiinflamator puternic.

Producția citokinelor inflamatoare este crescută în diabetul zaharat.

Propolisul inhibă nivelul acestor mediatori ai inflamației.

Un studiu pe pacienți cu diabet de tip 2 a demonstrat că 1000 mg de propolis pe zi au redus nivelurile de TNF-alfa și proteina C-reactivă. Tratamentul a durat 3 luni.

La pacienții cu diabet zaharat de tip 2, dozele de 100 mg și 900 mg de propolis pe zi au scăzut semnificativ factorul TNF-afla.

Aceste rezultate arată că propolisul este eficient în ameliorarea funcției antioxidante în diabetul zaharat.

Studiile au arătat că, la diabetici, apărarea antioxidantă este alterată. Organismul nu poate contracara eficient radicalii liberi, de aceea are loc o distrugere a țesuturilor în diabet.

Hiperglicemia, oxidarea glucozei, dislipidemia și inflamația cronică măresc și mai mult stresul oxidativ la acești pacienți.

Datorită faptului că atenuează stresul oxidativ, propolisul poate proteja funcția vasculară împotriva daunelor provocate de un nivel crescut de glucoză.

SCADE HEMOGLOBINA GLICATĂ ȘI GLUCOZA A JEUN

Cercetările pe animale au arătat că propolisul diminuează nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și glucoza a jeun.

HbA1c este asociată cu un nivel crescut al glicemiei pe termen lung. Împreună cu glucoza a jeun, constituie cei mai importanți markeri ai complicațiilor diabetului, precum cele microvasculare.

Citește și – Aloe vera scade glucoza și grăsimile din sânge și protejează rinichii și ochii la diabetici (studii recente)

Ameliorarea acestor factori poate ajuta la obținerea unui control mai bun al diabetului zaharat de tip 2.

Propolisul poate reduce semnificativ acești markeri la diabetici în doze de 400 mg/zi timp de 6 luni sau 1.500 mg/zi timp de 2 luni.

Datorită proprietăților sale antioxidante, propolisul poate ameliora anomaliile metabolice.

REDUCE REZISTENȚA LA INSULINĂ

Mai mult decât atât, propolisul scade rezistența la insulină – una din cele mai importante strategii folosite în tratarea a diabetului de tip 2.

Într-un studiu pe șobolani diabetici, capsulele cu propolis au crescut sensibilitatea la insulină.

MECANISME DE ACȚIUNE

Într-un studiu similar, propolisul a redus insulina din sânge și a ameliorat rezistența la insulină în doze de 100 și 300 mg/kg, timp de 2 luni.

Propolisul îmbunătățește statusul glicemici prin mai multe mecanisme:

→ crește glicoliza (descompunerea glucozei) și utilizarea glucozei în celulele ficatului
→ reduce aportul de carbohidrați în tractul gastrointestinal și celulele intestinale
→ activează transporatorii de glucoză sensibili la insulină
→ activează reabsorbția glucozei de către celulele periferice
→ inhibă secreția glucozei de către ficat în fluxul sangvin

Aceste efecte apar la administrarea unor doze de 400-1.500 mg de propolis pe zi.

Citește și – Aveți diabet, miopie, colesterol crescut, hipertensiune, ateroscleroză? Consumați polen!

Propolisul are și efecte indirecte în diabet, precum creșterea secreției de insulină a celulelor beta.

Sursă articol: Pahlavani, N., Malekahmadi, M., Firouzi, S. et al. Molecular and cellular mechanisms of the effects of Propolis in inflammation, oxidative stress and glycemic control in chronic diseases. Nutr Metab (Lond) 17, 65 (2020). https://doi.org/10.1186/s12986-020-00485-5

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.