Broccoli scade glicemia, insulina și trigliceridele

Articol bazat pe studii științifice

Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii israelieni, consumul regulat de broccoli îmbunătățește markerii asociați cu metabolismul glucozei și lipidelor din sânge.

Rezultatele lor au fost publicate în jurnalul „Nutrition”, martie 2021.

Broccoli scade glicemia, insulina si trigliceridele

Broccoli scade glicemia, insulina si trigliceridele

Broccoli este considerat un aliment funcțional. Conține compuși bioactivi care contribuie la menținerea sau îmbunătățirea sănătății.

Broccoli scade glucoza, rezistența la insulină și trigliceridele

Scopul studiului de față a fost investigarea efectelor pe care această legumă le are asupra lipidelor și glucozei din sânge, dar și asupra florei intestinale.

Cercetarea a fost efectuată pe șobolani. Aceștia au fost hrăniți cu o dietă standard, cu sau fără buchețele sau tulpini de broccoli.

După 15 săptămâni, au fost făcute teste de măsurare a toleranței la glucoză pe cale orală. Iar după 17 săptămâni, autorii au luat probe de țesut și sânge.

Au fost evaluate parametrii serici, histologia, expresia genelor și proteinelor, precum și compoziția microbiotei intestinale.

Citește și – Pastă tartinabilă de avocado cu broccoli – rețetă cu beneficii

La animalele care au primit tulpini de broccoli a scăzut nivelurile de glucoză a jeun, insulina din sânge și indicele HOMA-IR (rezistența la insulină).

La animalele care au primit buchete de broccoli a scăzut valoarea trigliceridelor totale.

Broccoli îmbunătățește flora intestinală

Ambele grupuri au avut parte de o îmbunătățire a enzimelor hepatice și a populației de bacterii intestinale.

Tulpinile de broccoli sunt mai bogate în specii de Akkermansia muciniphila. Aceste microorganisme secretă enzime care reglează mucina, o componentă a stratului mucos care protejează mucoasa intestinală de leziuni.

Reduce inflamațiile și riscul de boli metabolice

Pe lângă faptul că acționează ca o barieră intestinală, aceste specii de bacterii reglează imunitatea și previne declanșarea inflamațiilor.

O abundență scăzută de Akkermansia muciniphila a fost asociată cu numeroase boli, precum diabet, obezitate și  ficat gras.

Akkermansia muciniphila s-a dovedit eficientă în ameliorarea diabetului de tip 1 și 2, steatozei hepatice, inflamației intestinale, obezității și cancerului de colon.

Buchetele de broccoli au redus numărul de Mucispirillum schaedleri și au crescut diversitatea florei intestinale.

Citește și – Broccoli, un protector puternic al celulelor corpului împotriva bolilor și îmbătrânirii

Mucispirillum schaedleri este o specie de bacterii care provoacă boli intestinale inflamatorii, precum boala Crohn.

Concluzia autorilor studiului de mai sus este îmbucurătoare. Consumul de broccoli pe termen lung contribuie la scăderea inflamației, ameliorează parametrii lipidelor, crește sensibilitatea la insulină și alterează în mod pozitiv microbiomul intestinal.

Surse articol:

1. Zandani G, Kaftori-Sandler N, Sela N, Nyska A, Madar Z. Dietary broccoli improves markers associated with glucose and lipid metabolism through modulation of gut microbiota in mice. Nutrition. 2021 Oct;90:111240. doi: 10.1016/j.nut.2021.111240. Epub 2021 Mar 24. PMID: 33931271.
2. Bland J. Intestinal Microbiome, Akkermansia muciniphila, and Medical Nutrition Therapy. Integr Med (Encinitas). 2016 Oct;15(5):14-16. PMID: 27980489; PMCID: PMC5145007.
3. Cani, P.D., Depommier, C., Derrien, M. et al.Akkermansia muciniphila: paradigm for next-generation beneficial microorganisms. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 19, 625–637 (2022). https://doi.org/10.1038/s41575-022-00631-9
4. Herp S, Durai Raj AC, Salvado Silva M, Woelfel S, Stecher B. The human symbiont Mucispirillum schaedleri: causality in health and disease. Med Microbiol Immunol. 2021 Aug;210(4):173-179. doi: 10.1007/s00430-021-00702-9. Epub 2021 May 22. PMID: 34021796.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.