Cea mai bună cremă pentru arsurile pielii – o poți face ușor în casă!

Articol documentat

Cremele pentru arsuri nu trebuie să lipsească din farmacia casei. Oricând ne putem opări sau arde în mod accidental în bucătărie.

Există atât de multe ingrediente din care se poate face o loțiune sau o cremă pentru arsuri încât nu merită să dați banii pe produsele scumpe din comerț.

Crema pentru arsurile pielii din 3 ingrediente

Crema pentru arsurile pielii din 3 ingrediente: Freepik – www.freepik.com

Rețeta pe care v-o oferim mai jos este extrem de simplă. Conține doar 3 ingrediente, renumite pentru proprietățile lor cosmetice și dermatologice.

Este vorba despre aloe vera, miere de albine și ulei de cocos (sau ulei de sunătoare – cunoscut pentru efectele sale benefice în arsuri și opăriri).

Cremă pentru arsurile pielii – rețetă

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de cocos (sau ulei de sunătoare)
  • 1 lingură de gel de aloe vera
  • ¼ cană de miere

Mod de preparare

Puneți toate ingredientele într-un bol și amestecați-le cu o lingură, până rezultă o compoziție omogenă.

Dacă doriți o cremă mai pufoasă, folosiți un mixer mic pentru a bate compoziția.

Păstrați crema obținută într-un borcănel de sticlă. Rezistă câteva luni în frigider sau în alt loc răcoros.

Mod de utilizare

Este foarte important de precizat faptul că în prima fază a unei arsuri nu este indicat să aplicați nimic pe piele. În nici un caz nu trebuie să puneți unt, ulei sau alte grăsimi pe arsură.

Curățați porțiunea de piele afectată cu puțin oțet de mere natural. Acest prim pas ajută la dezinfectarea rănii și prevenirea unei posibile infecții.

Totodată, oțetul aprovizionează pielea cu vitamine și minerale, necesare pentru vindecarea și restaurarea ei. Un alt beneficiu al oțetului este acela că ajută la echilibrarea pH-ului pielii.

În faza a doua, aplicați o compresă cu apă rece pe regiunea arsă.

Apa rece ajută la scăderea fierbințelii și calmarea pielii.

Abia în faza a treia puteți folosi balsamul de mai sus, din aloe, miere și ulei de cocos.

Aplicați crema într-un strat generos. Acoperiți apoi cu un tifon și fixați-l cu un bandaj.

Citește și – Remediu de prim ajutor în caz de arsuri minore

Această cremă poate fi utilă și în cazul arsurilor solare. Are efect calmant și răcoritor.

Toate ingredientele au proprietăți benefice pentru piele. Sunt hidratante, hrănitoare și vindecătoare. Din aceste considerente, balsamul poate fi întrebuințat și în alte afecțiuni ale pielii.

Dacă arsura este gravă sau a cuprins o porțiune mare de piele, mergeți la medic. Nu tratați arsurile severe acasă!

Beneficiile ingredientelor

Eficiența gelului de aloe vera asupra vindecării rănilor provocate de arsuri este bine documentată. Un studiu pe 27 de pacienți a arătat că gelul de aloe vera a vindecat mai repede (în 11 zile) rănile cauzate de arsuri decât un tifon cu vaselină (în 18 zile).

Procesul de epitelizare (acoperire cu țesut a plăgii) a început mult mai devreme la pacienții tratați cu gelul de aloe vera. Unii participanți au prezentat durere și disconfort în urma utilizării acestui remediu.

Citește și – Aloe vera – cel mai simplu remediu de casă pentru răni, arsuri, infecții cu stafilococi și alte bacterii, fungi și virusuri

Mierea de albine este folosită din vechime pentru răni infectate, arsuri și ulcerații ale pielii, dar și pentru păstrarea grefelor de piele.

Phillips scria în anul 1933 că mierea este cel mai bun pansament natural pentru arsuri. În anul 1937, Voigtlander folosea mierea pentru opăriri, obținând o diminuare a durerii.

Studiile pe animale au dovedit că mierea accelerează procesul de vindecare a arsurilor superficiale a rănilor infectate cu Stafilococul auriu.

Există și cazuri în care rănilor cauzate de arsuri nu au răspuns la tratamentul convențional, dar s-au vindecat când au fost unse cu miere.

Mierea are o acțiune calmantă și antiinflamatoare. Asigură un mediu umed, propice vindecării. Este non-toxică, non-alergică și ușor accesibilă tuturor.

Dacă nu aveți altceva la îndemână pentru tratarea unei arsuri, folosiți cu încredere mierea. Cercetătorii recomandă aplicarea de apă rece imediat pe arsură, iar faza următoare să aplice 15-30 ml de miere pe rană.

Uleiul de cocos este foarte bun pentru pielea sensibilă și uscată, pentru eczeme și dermatită. Datorită efectelor răcoritoare și calmante, ajută la reducerea simptomelor de arsuri solare, precum mâncărimi și descuamare.

Efectele sale se datorează grăsimilor saturate, care mențin umiditatea pielii.

Dacă nu aveți ulei de cocos, puteți folosi ulei de sunătoare. Acesta este folosit din vechime pentru arsuri, răni, zgârieturi, arsuri solare și afecțiuni inflamatorii ale pielii.

Are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și astringente. Stimulează creșterea țesutului pielii și diferențierea celulară.

Un studiu pe pacienți cu arsuri de gradul II a arătat că aplicarea uleiului de sunătoare de 4 ori pe zi în primele 24 de ore de la accident a vindecat eficient rănile. Acesta a fost superior tratamentului cu sulfadiazina de argint – un medicament folosit în arsuri, plăgi și infecții bacteriene.

Citește și – Remedii pentru arsuri – cele mai bune sfaturi

Surse articol:

1. Subrahmanyam, Topical Application of Honey for Burn Wound Treatment – an Overview, Ann Burns Fire Disasters. 2007 Sep 30; 20(3): 137–139: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3188068/#B3
2. V Visuthikosol, B Chowchuen, Y Sukwanarat, S Sriurairatana, V Boonpucknavig, Effect of aloe vera gel to healing of burn wound a clinical and histologic study, J Med Assoc Thai. 1995 Aug;78(8):403-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7561562/
3. Annette McDermott, Debra Rose Wilson, Can Coconut Oil Treat Sunburn? Healthline: https://www.healthline.com/health/coconut-oil-for-sunburn
4. Selahattin Kıyan, Yiğit Uyanıkgil, Yusuf Ali Altuncı, Türker Çavuşoğlu, Emel Öykü Çetin Uyanıkgil, Fatih Karabey, Investigation of acute effects of Hypericum perforatum (St. John’s Wort-Kantaron) treatment in experimental thermal burns and comparison with silver sulfadiazine treatment, Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2015 Sep;21(5):323-36. doi: 10.5505/tjtes.2015: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26388268/
5. University of Split, School of Medicine, Effects of Hypericum Perforatum Oil on Promoting Skin Recovery in Different Human Skin Damage Models, Clinical Trials.gov: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03783819
6. Little House Living, Best Burn Salve: https://www.littlehouseliving.com/best-burn-salve.html

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.