Remedii pentru arsuri – cele mai bune sfaturi

Cauți remedii pentru arsuri? Tratarea arsurilor presupune mai multe etape: calmarea rapidă a durerii, curățirea adecvată a leziunilor, prevenirea infectării lor și cicatrizarea rănilor.

Remediile pentru arsuri depind însă de profunzimea, severitatea, de cauza acestora, dar și locul afectat sau de vârsta și starea de sănătate a pacientului. 

Remedii arsuri

Arsurile pot fi produse de soare, de foc, de vapori fierbinți, de apă, de curent, de radiații sau de substanțe chimice. Sunt clasificate în 4 tipuri:

• arsuri de gradul I – manifestate prin pete roșii pe piele însoțite de umflături, dureri, usturime, febră și frisoane, stări de greață și vărsături; aceste simptome dispar de regulă în 2-3 zile, fără cicatrice

• arsuri de gradul II – pielea este puternic înroșită, foarte dureroasă și acoperită de vezicule pline cu apă

• arsuri de gradul III – țesuturile pielii sunt distruse, inclusiv cele din straturile profunde (grăsimea, mușchii, vasele de sânge), cu risc de infectare și de cicatrici vizibile

• arsuri de gradul IV – atât pielea cât și mușchii și oasele sunt carbonizate

În cele din urmă severitatea este cea care indică cele mai eficiente remedii pentru arsuri. Nu toate tipurile de arsuri ale pielii necesită spitalizare sau tratament de urgență.

Remedii naturiste pentru arsuri

Arsurile superficiale pot fi tratate la domiciliu cu remedii naturale. Următoarele remedii sunt pentru arsurile de gradul I și II:

1. Răcirea zonelor afectate de arsuri

Cele mai simple și eficiente remedii pentru arsurile de gradul I și II – care au o rată de vindecare crescută – presupun răcorirea regulată a pielii prin aplicarea de comprese reci sau a unui jet de apă rece pe zonele afectate, timp de 10-20 de minute.

Temperatura pielii scade, arsura se reduce, durerea se calmează și se obține inclusiv prevenirea agravării arsurii și lezarea straturilor profunde ale pielii.

2. Curățarea blândă a pielii arse

După răcirea arsurii cu apă rece, este important să se curețe zona afectată. În acest sens, se poate folos un săpun antibacterian cu acțiune blândă sau un gel cu propolis. Pielea se masează ușor cu spumă, nu se freacă.

Acest pas ajută la prevenirea unei posibile infecții. Infecțiile dezvoltate în cadrul unei arsuri pot complica procesul de vindecare, fiind necesar un tratament medical special.

3. Aplicarea unui bandaj

Arsurile minore nu trebuie acoperite cu bandaj dacă bășicile nu sunt deschise. Însă arsurile poziționate în zone expuse la atingere, fricțiune sau murdărie trebuie bandajate, pentru a fi protejate de infecții. Același lucru este recomandat și în stadiul în care veziculele care au început să curgă.

Bandajați zona afectată de arsură slab, lejer, fără să strângeți pielea. Evitați bandajele care se lipesc direct de piele.

4. Cremă antibiotică pentru arsuri

Arsurile pielii însoțite de bășici care supurează pot necesita aplicarea unui unguent antibiotic, pentru a preveni infectarea leziunii și a accelera procesul de vindecare a țesuturilor afectate.

După ce aplicați crema antibiotică, acoperiți veziculele expuse pentru a proteja pielea de infecții.

5. Calmante pentru durerea cauzată de arsuri

Deși sunt minore, arsurile de gradul I și II pot cauza dureri mari până la vindecarea lor completă. Din acest motiv, unele persoane apelează la calmante pentru reducerea durerii și a inflamației.

Medicamente precum Ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene pot fi folosite în acest sens.

6. Evitarea expunerii la soare

Zonele pielii afectate de arsuri trebuie ținute la umbră atunci când ieșiți afară. Soarele puternic și temperaturile ridicate pot înrăutăți situația. Purtați haine lejere, deschise la culoare, care să acopere în totalitate zonele arsurile.

7. Aleo vera pentru arsuri

Gelul de aloe vera este unul din cele mai bune remedii pentru arsuri, fie ele cauzate de soare, fie de substanțe chimice. Aloe vera este inclusă de altfel în numeroase creme, loțiuni și produse de îngrijire a pielii, datorită acțiunii sale antiinflamatoare și antibacteriene.

Aloe vera poate ajuta la tratarea arsurilor, vindecarea rănilor, îmbunătățirea circulației sangvine și prevenirea dezvoltării bacteriilor.

8. Mierea de albine

O recenzie din 2018 a arătat că mierea de albine poate avea beneficiu clinice dacă este aplicată pe pielea afectată de arsuri. Cu toate acestea, dovezile obținute sunt considerate de autori de calitate slabă.

Se aplică pe un bandaj, iar acesta se înfășoară în jurul pielii, ajutând la sterilizarea zonei și prevenirea infecției. Totodată, mierea ușurează durerea și reduce fierbințeala.

9. Folie alimentară de plastic

National Health Service din UK recomandă folosirea unei folii alimentare de plastic ca remediu pentru arsuri. Folia se aplică deasupra arsurii, nu se înfășoară. Pentru arsurile la mână, pungile la plastic sunt o alternativă mai bună.

Un studiu din 2014 a arătat că aplicarea unei folii de plastic pe o arsură a redus riscul dezvoltării unei infecții.

Citește și Primul ajutor în caz de ARSURI, și remedii care accelerează vindecarea – Ovidiu Bojor

Alte remedii naturiste arsuri:

• băi, comprese și spălături cu infuzie de muguri de plop negru (200 g de muguri la 1 litru de apă)

• unguent de muguri de plop negru

• spălături și băi locale cu infuzie de mușețel (2 linguri de flori la 250 ml de apă)

• ulei de mușețel (se ung rănile și se aplică pansamente)

• comprese cu infuzie de coada-șoricelului (2 linguri de flori la 250 ml de apă)

• băi locale și cataplasme cu infuzie de coada-șoricelului (15-20 g de flori la 1 litru de apă)

• băi, comprese sau spălături cu infuzie de sunătoare (30-40 g de plantă la 1 litru de apă)

ulei de sunătoare (se aplică pe rănile deschise cauzate de arsuri)

ulei de semințe de in amestecat cu o cantitate egală de apă de var (ajută cicatrizarea)

• cataplasme cu cartofi cruzi rași, morcov ras, felii de roșii, frunze de varză sau salată verde fiartă.

Remedii pentru arsuri pe care trebuie să le evitați

Există foarte multe remedii pentru arsuri transmise din generație în generație. Însă nu toate sunt susținute științific. Unele sunt în cele mai bun caz ineficiente, iar în cel mai rău caz, agravante.

Dacă v-ați fript, v-ați opărit sau ați suferit orice alt tip de arsură, evitați aceste remedii:

• Uleiurile alimentare – nu ajută la vindecarea arsurilor, deoarece ele captează căldura și înrăutățesc arsurile, împiedicând vindecarea lor. Unii susțin că uleiurile esențiale pot fi utile în arsurile pielii, însă nu există studii ample pe oameni care să confirme această ipoteză.

• Untul – acționează la fel ca uleiul, crescând riscul de agravare a și nicidecum de vindecare a arsurilor.

• Albușul de ou – nu există dovezi care să susțină faptul că aplicarea albușului crud pe arsuri reduce durerea și ajută cicatrizarea pielii; mai curând, există riscul răspândirii bacteriei în arsură și creșterea riscului de infecții.

• Gheață – nu aplicați gheață pe arsuri, ci apă rece, deoarece gheața poate irita și mai mult pielea arsă.

• Pasta de dinți – acest produs nu este steril și poate încuraja răspândirea bacteriei la arsură.

• Cremele și unguentele trebuie evitate în cazul arsurilor grave

Când trebuie să mergeți la medic

Arsurile minore nu necesită atenție medicală, însă este importantă monotorizarea simptomelor pentru a evita agravarea lor. Există riscul ca arsurile de gradul I să se transforme în arsuri gradul II. Dacă observați că leziunile au devenit mai profunde după 2 zile, mergeți la medic.

Arsurile de gradul II care nu se ameliorează, ci dimpotrivă, se agravează, necesită un control medical.

Mergeți la medic dacă arsura este mai mare de 7,6 cm. dacă înconjoară articulațiile (genunchiul sau cotul) dau dacă afectează fața, picioarele, mâinile, zona inghinală sau fesele.

Nu folosiți remedii naturiste pentru arsurile severe și nu spargeți bășicile cu apă formate. Arsurile de gradul III și IV sunt grave și pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate de urgență.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘3156, 3532, 8018, 4324′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Jenna Fletcher, Cynthia Cobb, What home remedies can treat my burn, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319768.php
2. Prof. Constantin Milică, Remedii naturiste pentru arsurile superficiale, în Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/remedii-naturiste-pentru-arsurile-superficiale-42043.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.