ALOE vera – cel mai simplu remediu de casă pentru RĂNI, ARSURI și INFECȚII cu STAFILOCOCI sau alte bacterii, fungi și virusuri

Aloe vera se numără printre plantele medicinale cu efecte vindecătoare remarcabile la nivelul pielii. A fost folosită pentru tratarea rănilor soldaților încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare și a lui Cristofor Columb.

Pe la jumătate anilor 1930 a fost utilizată cu succes pentru tratarea dermatitei cronice și severe cauzate de radiații.

Aloe vera rani arsuri

Aloe vera – proprietăți 

Studiile au arătat că aloe conține glucomannan (un tip de polizaharidă) și giberelină (un hormon de creștere) – doi compuși care cresc sinteza colagenului în urma aplicării externe a plantei.

Gelul de aloe vera mărește cantitatea de colagen a unei răni, accelerează contracția rănii și crește cicatrizarea țesuturilor.

Pe lângă faptul că grăbește procesul de vindecare a pielii lezate, aloe vera are și proprietăți antimicrobiene prin care împiedică infectarea rănilor.

Este antibacteriană, antivirală, antiinflamatoare, antiulceroasă și prezintă efecte anti-îmbătrânire. Aloe strânge porii,reduce ridurile și aspectul liniilor fine. Îmbunătățește integritatea pielii și păstrează elasticitatea, reduce acneea și eritemulînmoaie celulele pielii întărite sau uscate.

___________________________

Stephen Harrod Buhner o recomandă în una din cărțile sale ca remediu antibiotic natural.

Autorul susține că aloe și mierea sunt cele mai eficiente substanțe pe care le putem folosi extern pentru a ajuta la vindecarea rănilor și mai ales pentru a preveni infecțiile pielii la persoanele care au suferit arsuri.

Ambele au o consistență umedă și vâscoasă prin care ajută la hidratarea țesuturilor deteriorate și la calmarea pielii. Combate inflamațiile și infecțiile pielii cauzate de răni sau arsuri.

În cazul arsurilor, aceste două substanțe au capacitatea de a preveni infecțiile cu stafilococi și de a reface nivelul scăzut al lichidelor din corp prin aplicarea lor pe piele.

Aloe vera conține 6 agenți antiseptici: lupeol, acid salicilic, azot ureic, acid cinamonic, fenoli și sulf. Toți au efecte inhibitoare împotriva bacteriilor, fungilor și virusurilor.

S-a dovedit eficientă împotriva mai multor microorganisme, dintre care Stafilococul auriu, Pseudomonas aeruginosa și herpes simplex de tip 1 și 2.

___________________________

Cum se folosește aloe pentru răni și arsuri

Este probabil cel mai simplu și accesibil remediu pentru răni, arsuri și alte afecțiuni externe. În scop terapeutic se folosesc frunzele plantei, care se pot recolta oricând, cu condiția ca acestea să fie suficient de groase și cărnoase pentru a avea destul gel în interior.

Frunzele se taie cu un foarfece de la baza plantei și se despică. Sucul mucilaginos, care seamănă cu un gel, se aplică pur și simplu pe zonele afectate.

Regiunea vătămată a pielii se acoperă complet cu gel sau suc de aloe. Se aplică ori de câte ori este nevoie, în funcție de severitatea rănii, arsurii sau infecțiilor.

În uzul extern, aloe vera nu prezintă riscuri, contraindicații sau efecte secundare.

Pentru administrarea internă se va consulta un medic specialist. Planta poate cauza iritații și umflături la nivelul anusului la persoanele care au hemoroizi. Este de asemenea contraindicată în sarcină și inflamații la nivel gastrointestinal.

___________________________

Surse bibliografice:

1. Stephen Harrod Buhner, Antibiotice din plante. Alternative naturale pentru combaterea bacteriilor rezistente la medicamente, Aloe vera, Editura Litera, 2015

2. Amar Surjushe, Resham Vasani, and D G Saple, ALOE VERA: A SHORT REVIEW, Indian J Dermatol. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.