Pătrunjelul merită ridicat la rangul de plantă medicinală de mare valoare
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
Pătrunjelul este mai mult decât o verdeață pe care o presărăm în salate, ciorbe și alte mâncăruri.
Datorită beneficiilor sale extraordinare ar trebui să îl folosim la fel ca o plantă medicinală.
Cuprins
Ce conține pătrunjelul
Conținutul nutrițional al pătrunjelului este impresionant. Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 30 de grame de pătrunjel acoperă:
- 554% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
- 54% din DZR de vitamina C
- 14% din DZR de vitamina A
- 12% din DZR de acid folic
- 10% din DZR de fier
- 6% din DZR de cupru
- 4% din DZR de magneziu
- 4% din DZR de fibre
- 4% din DZR de potasiu
- 4% din DZR de calciu
- 3% din DZR de fosfor
- 3% din DZR de zinc
Compușii activi responsabili pentru majoritatea beneficiilor pătrunjelului sunt compușii fenolici și flavonoidele (apigenina, apiina și 6-acetilapiina), uleiurile esențiale (miristicină, apiol) și cumarinele.
Ce proprietăți are pătrunjelul
Pătrunjelul este folosit în scop terapeutic ca agent:
- carminativ
- tonic gastric
- diuretic
- antiseptic al tractului urinar
- anti-urolitic
- antiinflamator
O recenzie publicată în anul 2013 în „Journal of Traditional Chinese Medicine” prezintă pe scurt activitățile farmacologice ale pătrunjelului.
Au fost revizuite studii publicate între anii 1966 și 2013, care au avut ca domeniu de cercetare pătrunjelul.
Acesta a demonstrat proprietăți din cele mai diverse:
- antioxidante
- hepatoprotectoare
- antihiperglicemiante
- antidiabetice
- spasmolitice
- analgezice
- imunosupresoare
- antiplachetare
- citoprotectoare
- laxative
- estrogenice
- diuretice
- hipotensive
- antibacteriene
- antifungice
- anti-anemice
- anticoagulante
Citește și – Pătrunjelul nu este ornament pentru mâncăruri, ci medicament tonic!
În ce boli ajută pătrunjelul
Pătrunjelul este folositor în mod deosebit în bolile cardiace și renale. În medicina tradițională este întrebuințat însă în mult mai multe afecțiuni:
- tulburări gastrointestinale
- hipertensiune arterială
- diabet
- constipație
- colici
- icter
- otită
- boli de piele
- eczeme
- edeme
- reumatism
- dismenoree
- amenoree
Previne bolile canceroase
Uleiurile volatile care se găsesc în pătrunjel au dovedit proprietăți antitumorale. Studiile pe animale au arătat că miristicina are capacitatea de a inhiba forma tumorilor în plămâni.
Mai mult, pătrunjelul poate neutraliza anumiți carcinogeni (ex. din fumul de țigară sau din fumul de cărbuni de grătar).
Pătrunjelul este una din cele mai bune surse de miricetină – un flavonoid care poate preveni cancerul de piele.
O recenzie din 2015 a arătat de asemenea că apigenina (un alt antioxidant regăsit în pătrunjel) micșorează dimensiunea tumorilor în formele agresive de cancer la sân.
Combate diabetul
Studiile realizate pe animale și în laborator au arătat că miricetina scade nivelului de zahăr din sânge și rezistența la insulină.
Ajută totodată la eliminarea excesului de grăsimi din fluxul sanguin.
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Pătrunjelul susține sănătatea oaselor datorită conținutului bogat în vitamina K. Această vitamină ajută la absorbția calciului și previne eliminarea sa prin urină.
Doza zilnică recomandată de vitamina K poate fi luată din 10 fire de pătrunjel.
Citește și – Ceaiul de pătrunjel întărește oasele și vederea
Previne intoxicarea cu metale grele
Potrivit unui studiu apărut în 2016 în jurnalul „Oxidative Medicine and Cellular Longevity”, pătrunjelul poate preveni toxicitatea cu cadmiu.
Compușii pe care îi conține – flavonoidele, carotenoidele, vitamina C și vitamina A exercită o acțiune antioxidantă prin care protejează împotriva intoxicării cu cadmiu.
Expunerea la cadmiu poate cauza toxicitate severă la nivelul țesuturilor mai multor organe.
Citește și – Salata de pătrunjel – regina salatelor din Țara Sfântă
Surse articol:
1. Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, Journal of Tradittional Chinese Medicine. 2013 Dec;33(6):815-26: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/
2. Ahmed A. Allam, Salah N. Maodaa, Rasha Abo-Eleneen and Jamaan Ajarem, Protective Effect of Parsley Juice (Petroselinum crispum, Apiaceae) against Cadmium Deleterious Changes in the Developed Albino Mice Newborns (Mus musculus) Brain, Oxid Med Cell Longev. 2016; 2016: 2646840 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761399/
3. The World’s Healthiest Foods, Parsley: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=100
4. Megan Ware, Natalie Olsen, Why is parsley so healthy? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/284490