SALATA de PĂTRUNJEL – regina salatelor din Țara Sfântă

Pătrunjelul este unul din cele mai puternice leacuri din grădină. În ciuda discreției și disponibilității sale deosebite, acest zarzavat poate aduce mari binefaceri sănătății.

Conține compuși cu proprietăți antioxidante, anticancerigene, anti-alergice și diuretice.

Salata de patrunjel

Este folosit ca tonic gastric, carminativ, antiseptic al căilor urinare, anti-urolitiazic, hepato-protector, analgezic, spasmolitic, imunosupresiv, anti-plachetar, citoprotectiv, laxativ, estrogenic, hipotensiv, antibacterian, antifungic, protector cerebral, antiinflamator și antitumoral.

______________________________

Dă rezultate bune într-o gamă diversă de afecțiuni:

• amenoree și dismenoree
• tulburări gastrointestinale
• hipertensiune arterială
• boli cardiace
• afecțiuni urinare
• microlitiază
• otită
• diabet
• probleme ale pielii

Pătrunjelul conține antioxidanți puternici, responsabili pentru majoritatea activității sale farmacologice diverse: apigenină, apiină și 6-acetilapiină, miristicină, apiol, cumarine și vitamina C.

______________________________

Salată de pătrunjel – rețetă

Salata de pătrunjel este cea mai simplă și practică formă de a ne bucura de beneficiile acestei plante. Se prepară rapid, dar efectele sunt neașteptat de mari.

Călugării din Palestina consumă salată de pătrunjel în fiecare zi, datorită capacității sale de a preveni tumorile.

Se prepară „din ochi”, fără cantități exacte. Se iau câteva legături de pătrunjel verde, se spală și se toacă mărunt. Se adaugă puțin ulei de măsline și suc de lămâie proaspăt stors, sare după gust și se amestecă.

Aceasta este rețeta de bază. Pe lângă pătrunjel, se mai pot adăuga și alte ingrediente, precum roșii tăiate felii sau cubulețe, ceapă și/sau usturoi (verde sau uscat), ardei gras, măsline, semințe de susan, de floarea-soarelui, de dovleac sau de cânepă, germeni de grâu, fulgi de drojdie inactivă (au gust de parmezan).

______________________________

Surse bibliografice:

1. Farzaei MH, Abbasabadi Z, Ardekani MR, Rahimi R, Farzaei F, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, J Tradit Chin Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617

2. Salata de pătrunjel inhibă apariția formațiunilor tumorale, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.