SALATA de PĂTRUNJEL – regina salatelor din Țara Sfântă
Pătrunjelul este unul din cele mai puternice leacuri din grădină. În ciuda discreției și disponibilității sale deosebite, acest zarzavat poate aduce mari binefaceri sănătății.
Conține compuși cu proprietăți antioxidante, anticancerigene, anti-alergice și diuretice.
Este folosit ca tonic gastric, carminativ, antiseptic al căilor urinare, anti-urolitiazic, hepato-protector, analgezic, spasmolitic, imunosupresiv, anti-plachetar, citoprotectiv, laxativ, estrogenic, hipotensiv, antibacterian, antifungic, protector cerebral, antiinflamator și antitumoral.
______________________________
Dă rezultate bune într-o gamă diversă de afecțiuni:
• amenoree și dismenoree
• tulburări gastrointestinale
• hipertensiune arterială
• boli cardiace
• afecțiuni urinare
• microlitiază
• otită
• diabet
• probleme ale pielii
Pătrunjelul conține antioxidanți puternici, responsabili pentru majoritatea activității sale farmacologice diverse: apigenină, apiină și 6-acetilapiină, miristicină, apiol, cumarine și vitamina C.
______________________________
Salata de pătrunjel este cea mai simplă și practică formă de a ne bucura de beneficiile acestei plante. Se prepară rapid, dar efectele sunt neașteptat de mari.
Călugării din Palestina consumă salată de pătrunjel în fiecare zi, datorită capacității sale de a preveni tumorile.
Se prepară „din ochi”, fără cantități exacte. Se iau câteva legături de pătrunjel verde, se spală și se toacă mărunt. Se adaugă puțin ulei de măsline și suc de lămâie proaspăt stors, sare după gust și se amestecă.
Aceasta este rețeta de bază. Pe lângă pătrunjel, se mai pot adăuga și alte ingrediente, precum roșii tăiate felii sau cubulețe, ceapă și/sau usturoi (verde sau uscat), ardei gras, măsline, semințe de susan, de floarea-soarelui, de dovleac sau de cânepă, germeni de grâu, fulgi de drojdie inactivă (au gust de parmezan).
______________________________
Surse bibliografice:
1. Farzaei MH, Abbasabadi Z, Ardekani MR, Rahimi R, Farzaei F, Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, J Tradit Chin Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617
2. Salata de pătrunjel inhibă apariția formațiunilor tumorale, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016