Ceaiul de mușețel scade riscul de deces cu 29% la femei

La persoanele care beau în mod regulat ceai de mușețel, riscul de deces este cu aproape o treime mai mic decât la non-consumatori.

Sunt rezultatele unui studiu publicat în anul 2015 în jurnalul The Gerontologist”.

Musetelul scade riscul de deces cu 29%

Musetelul scade riscul de deces cu 29%

Utilizarea plantelor medicinale o îndeletnicire la fel de veche precum omenirea însăși. Vindecarea prin mijloace naturale stă la baza civilizațiilor antice. Există documente și obiecte scrise, dar și rețete conservate foarte bine până astăzi.

Popoarele vechi au învățat să se trateze de boli cu ajutorul leacurilor din natură, folosind verdețurile, scoarța copacilor, semințele, fructele, legumele și plantele spontane.

Știința modernă a inclus în farmacoterapie numeroase din plantele medicinale folosite în trecut.

Una din ele este mușețelul. Cu o utilizare aproape milenară în medicina naturală, această plantă a rămas la fel de populară și astăzi.

Nu trebuie să ne mirăm de faptul că oamenii de știință au descoperit recent că mușețelul influențează și mortalitatea.

Citește și – Mușețelul – „floarea Raiului” care vindecă o sumedenie de boli

Mușețelul poate prelungi durata vieții la femei

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au monitorizat timp de 7 ani un grup de 1,677 de persoane cu vârsta de 65 de ani. Participanții proveneau din Texas, Colorado, California, Arizona și New Mexico.

14% din participanții la studiu consumau ceai de mușețel în mod regulat.

Pe durata celor 7 ani de studiu, cercetătorii au evaluat gradul de mortalitate, incidența bolilor, dieta și stilul de viață al participanților.

Au descoperit că, la cei care obișnuiau să consume ceai de mușețel, rata de deces era cu 29% mai mică, comparativ cu cei care nu consumau deloc acest ceai.

În cazul femeilor, riscul de deces era chiar cu 33% mai mic. După excluderea variabilelor corelate cu alte boli și factori demografici, riscul rămas la 28%.

Aceste rezultate nu fost obținute și în cazul bărbaților, poate pentru că foarte puțini dintre ei consumau ceai de mușețel.

Citește și – Leacuri vindecătoare din mușețel

Autorul principal al studiului – dr. Bret Howrey, spune că mușețelul a avut beneficii mai mari la femei deoarece acestea folosesc mai des remediile naturiste.

Mușețelul – Manzanilla – este o plantă tradițională în Mexic și alte zone din Spania. Femeile hispanice sunt mari consumatoare de ceai de mușețel. Îl folosesc ca remediu calmant pentru minte și sistemul digestiv.

Mușețelul în medicina tradițională

Ceaiul de mușețel este, fără îndoială, una din cele mai populare băuturi din lume după ceaiul verde și ceaiul negru.

Principalele mecanisme de acțiune ale mușețelului sunt atribuite compușilor antioxidanți și antibacterieni. Planta a demonstrat proprietăți antiplachetare, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Potrivit unei cercetări realizate de Universitatea Novi Sad din Serbia, mușețelul poate opri creșterea cancerului și proteja ficatul.

Efectele anticancerigene ar putea fi date de apigenină – un compus fenol care inhibă creșterea celulelor maligne și alfa-bisbolol care induce apoptoza în celulele canceroase (moartea programată a celulelor).

Citește și – Ceaiul de mușețel îmbunătățește funcția imunitară și cardiovasculară, protejează tiroida, reduce riscul de cancer

Calitatea de a crește durata de viață se poate datora efectului său calmant și relaxant asupra nervilor, dat fiind nivelul de stres tot mai crescut în societatea actuală.

Un studiu realizate de cercetătorii germani indică faptul că mușețelul poate trata anxietatea. Alte lucrări susțin efectele sale antidepresive.

În medicina tradițională, mușețelul este utiliza în crampe, disconfort digestiv, ulcere, tulburări menstruale, dureri musculare, inflamații și insomnie.

Mușețelul are efecte sedative, poate ajuta la scăderea colesterolului și prevenirea aterosclerozei.

În cultura mexicană, mușețelul este folosit în problemele gastrointestinale (colită, gastrită, diaree, spasme). Studiile preliminare au arătat că este util în dispepsie.

Mușețelul poate reduce mortalitatea din cauza bolilor vasculare, a cancerului și a altor cauze.

Citește și – Ceaiul de mușețel, o minune la casa omului – utilizări interne și externe

Surse articol:

1. Biljana Bauer Petrovska, Historical review of medicinal plants’ usage, Pharmacogn Rev. 2012 Jan-Jun; 6(11): 1–5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358962/
2. Rhona S., Chamomile Tea Associated with Decrease in Risk of Death, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/chamomile-tea-associated-with-decrease-in-risk-of-death
3. Case Adams, Drinking Chamomile Tea Extends Lifespan, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/drinking-chamomile-tea-extends-lifespan/
4. Bret T. Howrey, M. Kristen Peek, Juliet M. McKee, Mukaila A. Raji, Kenneth J. Ottenbacher, Kyriakos S. Markides, Chamomile Consumption and Mortality: A Prospective Study of Mexican Origin Older Adults , The Gerontologist, Volume 56, Issue 6, 1 December 2016, Pages 1146–1152: https://doi.org/10.1093/geront/gnv051: https://academic.oup.com/gerontologist/article/56/6/1146/2952860

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.