Ceaiul de MUȘEȚEL îmbunătățește funcția IMUNITARĂ și CARDIOVASCULARĂ, protejează TIROIDA, reduce riscul de CANCER

Această plantă banală poate fi un ajutor de mare preț pentru sănătatea noastră. Este apreciată încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice diverse.

A fost folosită pentru prima dată ca remediu pentru febră, în Egiptul antic, apoi în scopuri cosmetice. Începând cu secolul al 16-lea, mușețelul a fost cultivat în scop medicinal în întreaga lume.

Beneficiile sale se datorează compoziției sale diverse, bogate în uleiuri esențiale, antioxidanți, vitamine și minerale.

Mușețelul combate anxietatea și depresia, inflamațiile, tulburările gastrointestinale, spasmele musculare, artrita,  durerile de spate, insomnia, rănile, hemoroizii și alte afecțiuni ale pielii.

_________________________________________________________________________________________________________

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Flavonoidele din plante sunt asociate cu un risc scăzut de decese din cauza bolilor de inimă coronariene, și mai ales a infarctului miocardic.

Mușețelul este deosebit de bogate în acești compuși. Un studiu a arătat că ceaiul de mușețel a îmbunătățit artera brahială la 30 de minute după consum.

♣ Îmbunătățește digestia

Datorită efectelor relaxante la nivel digestiv, mușețelul poate fi folosit în numeroase tulburări gastrice și intestinale, precum flatulență, reflux de acid, diaree, indigestie, anorexie, rău de mișcare, greață și vomă.

Are efecte antispasmodice și poate fi folosit împotriva crampelor, durerilor de stomac, constipației, și inclusiv pentru reducerea colicilor și a diareei la bebeluși. 

 

♣ Induce somnul

Datorită efectelor sale calmante, mușețelul poate fi folosit pentru înlăturarea stărilor de insomnie și agitație. Un studiu a arătat că participanții care au băut ceai de mușețel au dormit profund 90 de minutePlanta poate fi folosită și în aromaterapie.

♣ Scade riscul de cancer

Efectele anticancerigene ale mușețelului se datorează unui compus numit apigenină, un antioxidant regăsit de asemenea în pătrunjel. Testele în eprubete a arătat că acesta s-a dovedit eficient împotriva mai multor tipuri de celule canceroase (de sân, tract digestiv, piele, prostată, uter).

Un alt studiu a arătat că persoanele care au consumat ceai de mușețel de 6 ori pe săptămână au avut un risc mai mic de cancer tiroidian.

♣ Ajută la controlul diabetului

Un studiu publicat în Journal of Endocrinological Investigation, persoanele cu diabet de tip 2 care au băut ceai de mușețel cu regularitate au avut parte de o scădere a concentrației de HbA1C, a nivelurilor de insulină, a colesterolului LDL și a trigliceridelor.

♣ Stimulează imunitatea

Consumul acestui ceai poate ajuta inclusiv la întărirea sistemului imunitar. Potrivit unui studiu apărut în Journal of Agricultural and Food Chemistry, mușețelul scade riscul infecțiilor și răcelilor.

Mușețelul reduce congestia nazală și combate infecțiile sinusurilor. Inhalațiile cu mușețel reduce simptomele unei răceli, iar gargara poate reduce inflamația membranelor mucoase de la nivelul gâtului și a cavității bucale. 

♣ Vindecă afecțiunile pielii

Această plantă este renumită pentru efectele sale tămăduitoare asupra pielii. Este folosită de secole pentru răni, ulcerații, eczeme, iritații, vânătăi, arsuri, pete de bătrânețe, mătreață, riduri, cicatrice, iritații de scutec, infecții, urcior, varicelă, hemoroizi

Mai mult, mușețelul combate inclusiv infecțiile bacteriene ale cavității bucale (dinți și gingii), aftele, rănile și durerile de dinți.

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

Ceaiul de mușețel se prepară ca orice alt ceai. Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară.

Se poate îndulci cu miere, sau se pot adăuga felii de mere sau de citrice.

_______________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

În ciuda faptului că este o plantă medicinală blândă, unele persoane pot dezvolta alergii la mușețel și la alte plante din aceeași familie (echinacea, floarea-soarelui, crizanteme, margarete).

Evitați mușețelul dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, epileptice sau sedative.

Folosite în cantități mari, florile de mușețel pot provoca greață și vomă.

Bebelușii peste 6 luni pot primi ceai de mușețel, însă în cantități foarte mici (30-60 ml.), pentru a evita unele probleme gastrice.

Întotdeauna trebuie cerut sfatul medicului. De asemenea, se recomandă efectuarea unui test înainte de a introduce un nou aliment sau o plantă în alimentația unui bebeluș.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Mercola, Chamomile tea: https://articles.mercola.com/teas/chamomile-tea.aspx

2. Dr. Axe, Chamomile Benefits: Antioxidant, Anti-Inflammatory and Anti-Cancer: https://draxe.com/chamomile-benefits/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.