Leacuri vindecătoare din mușețel
√ Articol documentat
Utilizarea plantelor în scop terapeutic datează de mai bine de 5.000 de ani. Una din plantele cu o istorie foarte lungă în medicina tradițională este mușețelul (Matricaria chamomilla). Oamenii de știință o numesc „o plantă a trecutului, cu un viitor strălucit”.
În articolul de față veți putea găsi câteva moduri practice de a folosi mușețelul pentru sănătate.
Cuprins
Mușețelul – proprietăți și beneficii
Efectele benefice ale mușețelului se datorează în special conținutului de flavonoide și terpenoide din flori. Planta are proprietăți diverse:
- antiinflamatoare
- antioxidante
- astringente
- antispastice
- anestezice
- antiseptice
- stomahice
- carminative
- sedative
- sudorifice
- antidiareice
- bactericide
- cicatrizante
- emoliente
În ce boli ajută mușețelul
Preparatele pe bază de mușețel sunt folosite într-un spectru larg de afecțiuni:
- tulburări gastrointestinale
- insomnie, dureri de cap
- rinită alergică
- iritații ale pielii
- răni
- vânătăi
- arsuri
- eczeme
- ulcere
- escare
- inflamații
- spasme musculare
- dureri reumatice
- sciatică
- nevralgii
- gută
- artrită
- iritații de scutec
- mameloane crăpate
- pojar
- inflamații nazale
- tulburări menstruale
- mastită
- hemoroizi
- escare
Mușețelul ajută la tratarea inflamațiilor pielii și a membranelor mucoase. Este util de asemenea în diverse infecții bacteriene ale pielii, ale gingiilor, ale tractului respirator și ale cavității bucale.
Ceaiul din florile de mușețel este utilizat din vechime pentru calmarea sistemului nervos. Ajută în nervozitate, anxietate, isterie, coșmaruri și insomnie.
Totodată, mușețelul calmează tractul digestiv. Din acest motiv poate fi folosit în flatulență, indigestie, crampe stomacale, diaree, anorexie, rău de mișcare, greață și vărsături.
Ceaiul de mușețel este cunoscut și ca un remediu natural pentru colici și febra la copii.
Femeile îl pot utiliza ca tonic uterin și emenagog.
Studiile recente au arătat că această plantă banală poate inhiba creșterea tumorilor. Studiile au obținut rezultate bune în cancerele de piele și de prostată, ovarian și mamar.
Extractele din mușețel reduc semnificativ viabilitatea celulară în celulele canceroase umane. Planta induce apoptoza (moartea programată a celulelor) în celulele maligne, nu însă și în celulele normale.
Studiile sugerează că mușețelul are un potențial anticancerigen important, fiind totodată o plantă sigură. Proprietățile antitumorale sunt atribuite conținutului de apigenină.
Citește și – Mușețelul – „floarea Raiului” care vindecă o sumedenie de boli
Flavonoidele din mușețel au fost asociate cu o reducerea a riscului de deces din cauza bolilor coronariene.
Crema sau unguentul de mușețel poate ameliora simptomele de hemoroizi. Și tinctura de mușețel poate fi folosită în acest scop, sub formă de băi de șezut. Aceasta reduce inflamația cauzată de hemoroizi.
Leacuri vindecătoare cu mușețel
Ceaiul de mușețel este recomandat în gripă și răceală, gastrită, enterocolită, colici intestinale, diaree, astm bronșic, boli de ficat, infecții renale și dismenoree. Contra colicilor se poate asociat cu fenicul și anason.
Împotriva viermilor intestinali se prepară un ceai din 6 g de flori și 1 cană cu apă clocotită. După 10 minute se strecoară. Se administrează 1 cană de ceai dimineața, pe nemâncate, apoi în cursul zilei câte 1 cană de ceai cu 30 de minute înainte de masă.
Citește și – Banalul ceai de mușețel crește imunitatea, combate răceala și infecțiile, calmează spasmele și relaxează nervii
Inhalațiile sunt bune în dureri de cap și răceli. Studiile au arătat că inhalațiile cu mușețel reduc simptomele de răceală (nasofaringită virală acută – o infecție virală ușoară a tractului respirator superior).
Dacă vă confruntați cu inapetență și oboseală, puteți încerca vinul de mușețel. Puneți 30 de grame de flori într-o sticlă de 1 litru cu vin natural (alb sau roșu). Se lasă 30 de zile la macerat, apoi se filtrează.
Se administrează câte ½ pahar de vin de mușețel înainte de masă.
Cei care suferă de dureri reumatice pot prepara ulei de mușețel. Se pun 100 g de flori la încălzit într-un litru de ulei de măsline sau de susan pe bain-marie. Se lasă 2 ore pe foc, apoi se strecoară.
Cu uleiul de mușețel se ung și se masează zonele afectate de dureri. Este bun și pentru arsuri.
Citește și – Uleiul de mușețel înlătură ca prin minune oboseala picioarelor
Pielea iritată, înroșită, sensibilă, umflată sau uscată a feței poate fi calmată cu o mască obținută din pulbere de flori de mușețel (uscate și măcinate prin râșnița electrică de cafea) și puțină apă.
De asemenea, pentru piele, foarte bun este uleiul obținut din flori de mușețel infuzate în ulei de germeni de grâu sau ulei de cocos.
Florile de mușețel aplicate direct ajută la tratarea eczemelor zemuinde.
Citește și – Cine nu trebuie să bea ceai de mușețel – contraindicații importante pe care trebuie să le cunoaștem
Surse articol:
1. Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, and Sanjay Gupta, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, Mol Med Report. 2010 Nov 1; 3(6): 895–901: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Mușețelul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 109-110
3. Marc Bosquet, Mușețelul, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, 190-191