Ceaiul de MUȘEȚEL, o minune la casa omului – utilizări interne și externe

Cu toții îndrăgim câmpurile pline cu flori de mușețel și chiar culegem câteva buchețele pentru a le avea în casă. Puțini dintre noi știm însă la ce le putem folosi și în ce situații ne pot veni în ajutor.

Veți fi surprinși să descoperiți că această plantă care crește la discreție este înzestrată cu numeroase calități vindecătoare.

Ceai de musetel utlizari interne si externe

MUȘEȚELUL – PROPRIETĂȚI VINDECĂTOARE

Florile de mușețel sunt bogate în ulei eteric, colină, vitaminele C și B1, calciu, zinc, cupru, fosfor, siliciu, fier și mangan, acizi organici și glucide.

O recenzie realizată recent de cercetătorii din Iran a investigat efectele farmacologice ale mușețelului. Rezultatele au arătat că această plantă are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antidepresive, antiinflamatoare, antidiareice, hepatoprotectoare, antidiabetice și anticancerigene.

Fitoterapeutul Constantin Milică aduce în atenție și alte proprietăți: antispastice, antialergice, sudorifice, emoliente, analgezice, anestezice locale și cicatrizante.

După cum putem vedea, mușețelul nu este util doar în problemele minore de sănătate, ci și în afecțiuni mai grave.

Mușețelul ajută la regenerarea țesuturilor și la reglarea metabolismului pielii. Este în mod special eficient împotriva ulcerelor stomacale, datorită efectelor benefice asupra mucoasei gastrice.

Cercetătorii citează efectele sale benefice în tulburările gastrointestinale, colita ulcerativă, sindromul premenstrual, osteoartrită și inflamația căilor urinare.

_____________________________

MUȘEȚEL – INDICAȚII TERAPEUTICE

Cea mai comună formă de administrare a mușețelului este ceaiul. Se prepară prin infuzarea florilor în apă clocotită.

Se folosește 1 linguriță de flori uscate la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se strecoară.

Se beau câte 1-2 căni de ceai pe zi, în următoarele afecțiuni:

– gastrită hiperacidă
– ulcer gastric
– balonare
– enterocolită
– colici abdominale
– stimularea hepatică
– ulcere gastrice
– astm bronșic

În gripă se crește cantitatea la 2-3 căni de ceai pe zi. Părinților pot da copiilor ceai de mușețel împotriva crampelor, colicilor și tulburărilor digestive.

Atenție, ceaiul concentrat de mușețel poate avea efect iritant asupra stomacului, cauzând vărsături sau diaree.

_____________________________

Ceaiul de mușețel poate fi folosit și la inhalații în caz de răceală, guturai și sinuzită, sau la clisme, pentru iritația intestinului gros.

Spălăturile vaginale cu ceai de mușețel se recomandă în leucoree.

În afecțiunile bucale – afte bucale, abcese dentare, stomatite, infuzia caldă de mușețel se ține în gură timp de 5 minute, repetând procedeul de mai multe ori pe zi.

Sub formă de gargară ajută foarte mult la tratarea amigdalitei. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de flori și 200 ml de apă. Pe lângă utilizarea sa externă, se poate administra și intern, câte 2-3 căni pe zi.

În afecțiunile pielii – conjunctivită, inflamații oculare, coșuri, acnee și răni, se pot face spălături cu ceai de mușețel, sau se pot aplica comprese.

Băile generale cu ceai de mușețel sunt binefăcătoare la nivelul sistemului nervos. Administrat intern, ceaiul de mușețel întărește nervii.

 

Vezi și Cine nu trebuie să bea CEAI de MUȘEȚEL – CONTRAINDICAȚII importante pe care trebuie să le cunoaștem

_____________________________

CONTRAINDICAȚII ȘI PRECAUȚII

Mușețelul este contraindicat persoanelor alergice la această plantă sau alte plante din familia margaretelor, precum și la polen.

Nu trebuie combinat cu alcool din cauza acțiunii sale anxiolitice ușoare. Poate crește efectul medicamentelor anticoagulante (warfarină) și a substanțelor sedative (benzodiazepine) și anxiolotice.

 

Surse:

1. Miraj S, Alesaeidi S., A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile), Electron Physician. 2016 Sep 20;8(9):3024-3031: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27790360

2. Farmacia Verde, Leacuri de sezon din blînda romaniţă: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/leacuri-de-sezon-din-blinda-romanita/

3. Botanical Online, Contraindications of Chamomile: https://www.botanical-online.com/chamomile_contraindications.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.