Cine nu trebuie să bea CEAI de MUȘEȚEL – CONTRAINDICAȚII importante pe care trebuie să le cunoaștem

Mușețelul este una din cele mai puternice și populare plante medicinale. Este prezent în cele mai multe case, și utilizat adesea pentru probleme digestive și nervoase, răceală și alte afecțiuni comune.

Deși la prima vedere pare un remediu banal și inofensiv, ceaiul de mușețel are câteva contraindicații pe care trebuie să le cunoaștem.

Ceai de Mușețel – Contraindicații

Fitoterapeutul Elena Badea atrage atenția asupra faptului că nu toate persoanele pot bea ceai de mușețel, îndeosebi cele cu alergie la margarete, gălbenele și alte plante din această familie. Reacțiile alergice la mușețel sunt rare dar puternice.

O altă contraindicație, mult mai importantă este cea legată de administrarea acestui ceai în paralel cu unele medicamente.

Mușețelul conține substanțe care subțiază sângele (precum cumarină), care pot crește riscul de sângerări interne când este administrată în paralel cu medicamente anticoagulante, precum aspirină, warfarină, heparină, clopidogrel, ticlopidină sau pentoxifilină.

Așadar, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui nu trebuie să consume ceai de mușețel. Nu înlocuiți aceste medicamente cu ceai de mușețel. 

Un alt compus din mușețel – chamazulenă – poate crea probleme la persoanele care au micoze. Mai precis, acesta împiedică vindecarea lor și crește șansele de recidivă.

Totodată, este interzis abuzul, deoarece administrarea acestuia în cantități mari poate perturba stomacul și cauza stări de greață și vomă.

Mușețelul – mai ales sub formă de ulei esențial și tinctură – nu este recomandat femeilor gravide, nici celor care alăptează.

_____________________________________________________________________________________________________

Dacă nu vă regăsiți printre persoanele avizate, puteți beneficia fără probleme de efectele terapeutice diverse ale ceaiului de mușețel. Este indicat într-o sumedenie de afecțiuni, de la cele mai ușoare la cele mai grave:

– stres, anxietate, insomnie
– răceală, gripă
– inflamații, dureri de cap, crampe menstruale
– reflux acid, dureri de stomac
– gaze, flatulență, ulcer stomacal, gastrită, iritații gastrointestinale
– stomac deranjat, diaree, colon iritabil
– spasme musculare
– hiperglicemie, complicații ale diabetului
– hemoroizi
– eczeme, acnee
– alergii

Potrivit University of Maryland Medical Center, mușețelul are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, motiv pentru care este util în infecții și răceli.

Studiile recente au arătat că mușețelul combate cancerul, crește durata de viață și scade cu 29% riscul de deces prematur la femeile cu vârsta de peste 65 de ani.

Dr. Mercola citează rezultatele unui studiu care a arătat că ceaiul de mușețel scade riscul cancerului tiroidian cu 80%.

Efectele anticancerigene ale mușețelului se datorează în mare parte conținutului de flavonoide naturale, precum apigenină. În studiile pe animale, acest antioxidant – care se găsește și în alte alimente precum pătrunjel, țelină și fructe – a produs o îngustare a tumorilor canceroase, încetinind procesul de creștere a acestora.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Adevărul, Când trebuie să eviţi muşeţelul. Cel mai popular ceai terapeutic are contraindicaţii puţin mediatizate: http://adevarul.ro/locale/pitesti/cand-trebuie-eviti-musetelul-mai-popular-ceai-terapeutic-contraindicatii-putin-mediatizate-1_58d51fbb5ab6550cb8a33da8/index.html

2. Live Strong, What Are the Dangers of Chamomile Tea? http://www.livestrong.com/article/536388-what-are-the-dangers-of-chamomile-tea/

3. Live Strong, Side Effects & Benefits of Chamomile Tea: http://www.livestrong.com/article/518804-side-effects-benefits-of-chamomile-tea/

3. Natural Society, 9 Amazing Health Benefits Of Chamomile Tea: http://naturalsociety.com/9-amazing-health-benefits-of-chamomile-tea/

4. Daily Mail, Is chamomile tea the secret to a long life? Herbal brew can slash the risk of an early death: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3090937/Is-chamomile-tea-secret-long-life-Herbal-brew-slash-risk-early-death.html

5. Mercola, Chamomile Tea Tied to Lower Thyroid Cancer Risk: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/04/chamomile-tea-lowers-thyroid-cancer-risk.aspx

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.