Uleiul de susan reduce severitatea durerilor de mâini și de picioare

Articol documentat

Uleiul de susan reduce severitatea durerilor de mâini și de picioare, potrivit unui studiu publicat în anul 2015 în jurnalul „Anesthesiology and Pain Medicine”.

Susanul are însă beneficii mult mai diverse, foarte bine documentate științific. Vă invităm să descoperiți cele mai importante proprietăți și utilizări ale uleiului de susan.

Ulei de susan pentru dureri

Ulei de susan pentru dureri: Dashu83 – www.freepik.com

Ce proprietăți are susanul

Cei mai mulți dintre noi folosim semințele de susan pentru garnisirea salatelor sau a produselor din aluat.

Susanul are însă mult mai multe calități. Susanul are proprietăți laxative, diuretice, emoliente, emenagoge și demulgente.

Uleiul de susan – utilizări interne

Uleiul obținut din semințele de susan este utilizat atât în scop culinar, cât și cosmetic și medicinal.

Puțini dintre noi știm că este bogat în grăsimi bune (acizi grași mononesaturați și polinesaturați).

Aceste grăsimi susțin în special sănătatea inimii, prin faptul că ajută la controlul colesterolului și previn inflamațiile (asociate cu grăsimile trans sau saturate).

Uleiul de susan poate fi util în:

  • constipații severe
  • dizenterie
  • hemoroizi
  • afecțiuni ale căilor urinare
  • susținerea sănătății oaselor
  • diabet
  • hipertensiune arterială
  • colesterol mărit
  • artrită
  • întărirea firului de păr

Pentru uzul intern se recomandă administrarea unor doze mici, de 2-3 g de ulei de susan pe zi. În cantități mai mari poate fi periculos.

Citește și – Semințe de susan – administrare, beneficii, contraindicații

Uleiul de susan – utilizări externe

Pentru uz extern, uleiul de susan se poate folosi sub formă de frecții sau masaj. Totodată, poate fi utilizat ca bază pentru adăugarea unor uleiuri esențiale, în funcție de afecțiune.

Uleiul de susan reduce durerile de mâini și de picioare

Cercetătorii arabi au descoperit că aplicarea externă a uleiului de susan reduce intensitatea durerilor provocate de traumatisme la nivelul extremităților.

Loviturile și leziunile traumatice pot cauza dureri intense. Medicamentele (antiinflamatoarele) disponibile în farmacii pentru reducerea durerilor sunt scumpe și nu întotdeauna eficiente. În plus, sunt asociate cu efecte secundare.

În studiul menționat mai sus, aplicarea topică a uleiului de susan a redus severitatea durerilor de mâini și de picioare după 10 zile de tratament. Efectele s-au resimțit după prima zi de tratament.

Totodată, uleiul de susan a redus nevoia de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene după 4 zile de tratament.

Autorii studiului au concluzionat că uleiul de susan poate fi recomandat ca terapie complementară pentru ameliorarea durerilor datorită costurilor sale reduse, facilitatea utilizării și lipsa efectelor adverse.

Citește și – Cele mai bune uleiuri esențiale calmante, pentru dureri

Răni și arsuri

Uleiul de susan poate fi folosit și pentru răni sau arsuri. Studiile pe animale arată că acesta durata de vindecare a rănilor și a arsurilor.

Capacitatea sa de accelerare a procesului de refacere a pielii vătămate se datorează conținutului de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Protecție solară

Antioxidanții sunt asociați și cu protejarea pielii de daunele radiațiilor solare. Comparativ cu alte uleiuri – precum uleiul de măsline sau uleiul de cocos (20%), uleiul de susan are o rezistență de 30% la razele UV.

Insomnie

În medicina indiană Ayruveda există o practică veche de circa 5.000 de ani împotriva insomniei. Seara, înainte de culcare, se masează tălpile cu ulei de susan pentru obținerea unui somn odihnitor.

Se folosește circa 1 linguriță de ulei. După aplicare, se trag șosetele e picioare și se lasă să acționeze peste noapte.

Clătirea gurii cu ulei 

Tot în India se practică metoda clătirii gurii cu ulei de susan. Studiile au arătat că această tehnică ajută la curățarea cavității bucale de bacterii din gură și menține sănătatea orală și gingivală.

Popoarele asiatice folosesc uleiul de susan în scop cosmetic. Academicianul Ovidiu Bojor remarcă în una din cărțile sale că din uleiul de susan se fabrică săpunuri de o mare finețe.

Citește și – Uleiul de susan – unul din cele mai vechi tratamente de înfrumusețare de pe pământ

Migrene și vertij

Autorul recomandă acest ulei și sub formă de frecții sau masaj în caz de migrene și amețeli sau vertij. În acest cazuri, rezultate mai bun dă uleiul de susan amestecat cu ulei esențial de confiere, de eucalipt, de mentă sau de lavandă.

Surse articol:

1. Lisa Marie Conklin, Open Sesame! 11 Surprising Benefits of Using Sesame Oil, The Healthy: https://www.thehealthy.com/nutrition/sesame-oil-health-benefits/
2. Marzieh Beigom Bigdeli Shamloo, Morteza Nasiri, Aazam Dabirian, Ali Bakhtiyari, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd, The Effects of Topical Sesame (Sesamum Indicum) Oil on Pain Severity and Amount of Received Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs in Patients With Upper or Lower Extremities Trauma, Anesth Pain Med. 2015 Jun 22;5(3):e25085: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26161326/
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Susanul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 81
4. Ashley Sobel, 10 Science-Backed Benefits of Sesame Oil, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/sesame-oil-benefits

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.