Ibuprofenul înseamnă suicid pentru sistemul de alarmă al corpului
În zilele noastre, oamenii mănâncă efectiv medicamente ca pe bomboane. În orice farmacie intri, aproape întotdeauna sunt clienți la rând.
Partea proastă este că populația se auto-medicamentează. Adică își prescriu singuri anumite pastile, în funcție de ce problemă au.
Auto-medicația – o problemă răspândită în lume
„Ah, mă doare capul, mă doare spatele – ar trebui să iau un Ibuprofen că îmi calmează durerea”. Cam acesta este discursul celor mulți.
Fizioterapeutul Alexandru Ilie este împotriva acestui mod de gestionare a problemor de sănătate.
Alexandru Ilie este unul din fondatorii singurei platforme de fizioterapie asistată online din România, care se numește „ResartiX”.
Auto-medicația este puternic încurajată de reclame, de marketing, dar și de experiența personală a fiecăruia.
Cineva care a luat un Ibuprofen și a văzut că merge, la următorul episod dureros se va îndrepta singur spre acest medicament.
Puțini știu ce se întâmplă cu adevărat în corp atunci când luăm o pastilă de calmare. Noi simțim doar efectul de sedare, dar nu știm dacă medicamentul respectiv nu produs de fapt ceva daune prin organism.
Medicamentele calmante închid alarmele corpului
Medicamentele ne fac să ne simțim mai bine prin faptul că reduc la tăcere semnalele dureroase.
În realitate, medicamentele ne sabotează sistemul de supraveghere al corpului. Pentru că durerea este un semnal de alarmă. Durerea ne spune că ceva nu este în regulă în corpul nostru. Iar organul care este primul înștiințat este creierul.
„Trebuie să înțelegem că durerea se întâmplă în creier. Acolo este centrul de percepți și de comandă ulterioară. Deci nu te doare spatele, ci în capul tău se traduce că te doare spatele”.
Durerea este un indicator crucial al bolilor
Durerea în sine nu este ceva rău. Ea este un indicator crucial că ceva nu funcționează bine în corp.
„Este sistemul meu de alarmă. Tu vrei să nu-ți mai funcționeze sezonul de gaze? Scoate-l din priză! Dar dacă am scurgeri de gaze?”
Același lucru se petrece și cu senzorii de durere. Ei trebuie lăsați să „țipe” atunci când identifică o problemă. Acesta este rolul receptorilor de durere din corp: să transmită informația.
În acest context ar trebui să ne întrebăm cu mai multă responsabilitate de ce apelăm la automedicamentație? Acest lucru poate fi considerat un suicid.
Ibuprofenul ascunde boala
Fizioterapeutul Alexandru Ilie spune că a lua un calmant este ca și cum ai da mită body-guarzilor din teritoriu să treacă cu vederea un incident grav care s-a ivit.
„În momentul în care tu apelezi la automedicamentație, tu de fapt vrei să dai o mare mită. E ca și cum ai avea niște agenți în teritoriu – care sunt puși acolo ca să observe cum se întâmplă lucrurile și ei transmit informații: „aici nu e bine ce se întâmplă”. Și dau informația către conducere (creier).
„În momentul în care tu apelezi în primul rând la auto-medicamentație (adică de capul tău) tu te-ai dus la agenții tăi și le-a dat la fiecare câte 100 de euro și le-ai spus „șșș…! te rog eu, nu mai spune ce vezi acolo”.
Oricine poate înțelege de aici că medicamentele nu rezolvă nimic. Tu nu trebuie să scapi de durere, ci de cauza ei. Dacă înlături cauza, durerea va dispărea de la sine.
Și dacă te duci la medic și îi spui că te doare spatele sau umărul sau genunchiul și el îți recomandă să iei două calmante pe zi, nu trebuie să te mulțumești cu atât, spune dr. Ilie.
Trebuie să mergi la un doctor care îți poate oferi și un alt tratament decât cel medicamentos și care poate rezolva boala în sine nu doar durerea.
Ori de câte ori luăm un medicament, acesta trebuie să fie la sfatul și recomandarea unui specialist în domeniu.
Dacă îl luăm de capul nostru, trebuie să știm că el nu va ținti problema reală din corp, ci va scoate din funcțiune detectorul de alarmă.
Este un rău pe care ni-l facem singuri. Pe termen lung se alterează mecanismele prin care creierul intervine să facă reparații. Ele nu vor mai funcționa bine.
Corpul poate rezolva singur problema dacă nu-i inhibăm funcțiile
Fizioterapeutul Alexandru Ilie spune că în urmă cu multe secole nu existau nici medicamente, nici intervenții chirurgicale.
Dacă aveai hernie în urmă cu un secol, nu aveai acces la atât de multe terapii ale durerii sau operații.
Ne putem întreba, spune dr. Ilie, ce făceau oamenii din acele vremuri, care aveau hernie de disc.
Ei bine, corpul nostru are propriile mecanisme de intervenție prin care își poate mânca sau elimina organismele care nu mai sunt bune, care s-au deteriorat.
De pildă, acel disc intervertebral care ajunge să se rupă, el va pica precum un fragment și corpul îl va elimina singur.
„Acum o sută de ani nu existau operații pentru așa ceva. Și ce crezi că se întâmpla cu oamenii aceia? Corpul intervenea – pentru că are această inteligență – și-și elimina singur fragmentul”. Este dureros, dar funcționează.
„Cu alte cuvinte, nu-mi iau medicamente pentru că nu vreau să scot acest senzor. Nu iau medicamente, pentru că vreau să las creierul meu, să-l forțez să-și găsească resursele prin care să se gospodăricească”.
Fizioterapeutul Ilie recomandă oamenilor să facă mai multă mișcare și să acorde în egală măsură atenție alimentației.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Fără Ibuprofen! Fă acest antibiotic și antiinflamator natural în 5 minute!
6 plante pe care le poți folosi în loc de Ibuprofen
Motive serioase să nu luați Ibuprofen!
Turmericul poate înlocui aaspirina și Ibuprofen și nu are efecte secundare
Ibuprofen ucide mii de oameni în fiecare an. Iată câteva alternative dovedite științific
Sursă articol: Fabius Antal, Prevenție în sănătate – cu Alexandru Ilie: https://www.youtube.com/watch?v=cZIaZo5Hmgw&ab_channel=FabiusAntal