Salvie cu miere – leac pentru răceala cu secreții nazale și post-nazale, infecții sinuzale, tuse

Articol documentat

Vă propunem o rețetă inedită de salvie cu miere cu o eficiență deosebită în afecțiunile respiratorii. Dacă aveți salvie în grădină și un borcan de miere în casă, nu ezitați să preparați acest leac vindecător!

Dacă nu aveți această plantă în curte sau în ghiveci, ar fi bine să puneți câteva fire. Salvia crește foarte ușor. Nici nu are nevoie de multă apă. O puteți folosi atât la aromatizarea mâncărurilor, cât și la prepararea de leacuri.

Salvie cu miere

Salvie cu miere

Din salvie se pot face ceaiuri, tinctură, sirop sau chiar pastile. Terapeuta Susun Weed recomandă conservarea plantelor proaspete în miere, pentru a le folosi în anotimpul rece.

Plantele aromatice dau cele mai bune rezultate în sezonul răcelilor și gripei. Salvia, cimbrul, menta, roinița, oregano – iată câteva exemple.

Citește și – Ce putem prepara din frunzele de salvie – o plantă de mare ajutor în infecții dureri, tulburări nervoase și multe alte probleme de sănătate

Uimitoarea și salvatoarea salvie

Salvia are proprietăți antibacteriene și antivirale. Este anticatarală, antispasmodică și expectorantă. Ajută atât la ameliorarea simptomelor sinuzale cât și ale gâtului:

  • infecții ale sinusurilor
  • infecții virale și bacteriene
  • rinoree
  • nas înroșit și iritat
  • tuse sâcâitoare
  • dureri în gât
  • bronșită
  • astm
  • angină
  • inflamații ale gurii și gâtului

Studiile au arătat că uleiul esențial de salvie poate fi o alternativă naturală la antibiotice și conservanți alimentari în cazul infecțiilor cu Bacillus mhcoides, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae și Proteus.

Tinctura alcoolică de salvie inhibă creșterea unor bacterii care cauzează carii dentarii, precum Streptococul mutans, Lactobacillus rhamnosus și Actinomces viscosus.

Salvia poate fi folosită și pentru calmarea tulburărilor digestive, precum gaze, balonare sau indigestie.

Ajută de asemenea în anxietate, depresie, demență și alte probleme apărute pe fond nervos sau din cauza stresului crescut.

A fost studiată și pentru potențialul ei antidiabetic și anti-obezitate, fiind utilă în tulburările metabolice și endocrine.

Citește și – Salvia, planta salvatoare de vieți

Salvie cu miere – rețetă

Ingrediente

  • frunze de salvie proaspătă
  • miere naturală
  • 1 borcan de 500 ml

Mod de preparare

Dacă folosiți salvie proaspătă, umpleți un borcan de sticlă de 500 de grame pe jumătate cu frunze mărunțite. Pentru un sirop mai concentrat, umpleți borcanul pe trei sferturi cu plante.

Dacă folosiți salvie uscată, umpleți borcanul pe un sfert.

Este important să mărunțiți bine frunzele de salvie dacă acestea sunt verzi. Tocați-le fin cu un cuțit mare și ascuțit.

Puneți planta mărunțită în borcan. Turnați miere, până la gura borcanului. Apăsați cu o lingură de lemn. Așteptați ca mierea să îmbibe plantele și completați cât mai este necesar.

Închideți borcanul ermetic și lăsați salvia la macerat în miere cel puțin o lună de zile, într-un loc întunecos. Ideal ar fi ca perioada de macerare să dureze mai mult, până la 3 luni.

Așadar, dacă preparați acest remediu vara, numai bine până la toamnă va fi gata și îl veți putea folosi când apar primele răceli. Etichetați borcanul cu numele produsului și data preparării.

Când s-a încheiat perioada de macerare, scoateți frunzele de salvie și păstrați siropul rezultat în frigider. Rezistă până la 1 an.

Citește și – Sirop de salvie, lămâie și usturoi, cu efecte antibacteriene și antivirale

Mod de administrare

Siropul de salvie cu miere se va consuma doar în scop terapeutic, nu și preventiv. Se va lua câte 1 linguriță când apar primele simptome de răceală și gripă.

Acest remediu este excelent pentru răceala în care este foarte afectat în special nasul.

Dacă vă curge foarte tare nasul și au început să apară inclusiv secreții post-nazale abundente, apelați cu încredere la acest sirop!

Salvia are efecte anticatarale. Ajută la uscarea sinusurilor și implicit la oprirea secrețiilor. Mucusul care curge în spatele nasului poate duce la apariția tusei. Iar salvia este foarte bună pentru afecțiunile gâtului.

Precauții și contraindicații

Siropul de salvie nu este indicat în perioada de sarcină sau alăptare, deoarece oprește lactația. Nu trebuie dat nici copiilor mai mici de 3 ani sau vârstnicilor cu o stare de sănătate precară.

Salvia este contraindicată persoanelor cu boli grave de ficat sau rinichi.

Nu depășiți dozele indicate! Salvia conține tujon, un compus neuro-toxic care în cantități mari poate afecta sistemul neurologic.

Simptomele de intoxicare sunt agitația, tremurul, convulsiile, nervozitatea și vărsăturile.

Salvia nu trebuie folosită pe termen lung, deoarece poate vătăma ficatul și rinichii, din același motiv de toxicitate.

Surse articol:

1. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, and Mina Shahlari, Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer, J Tradit Complement Med. 2014 Apr-Jun; 4(2): 82–88: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
2. Spiraea Herbs, Sage Honey: A DIY Sinus & Runny Nose Remedy: https://spiraeaherbs.ca/sage-honey-a-diy-sinus-runny-nose-remedy/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.