De ce răcim mai ușor iarna și cum putem să ne protejăm? Legătura dintre virusuri, temperaturi și umiditate
De ce răcim mai ușor în timpul iernii? Nu frigul propriu-zis ne îmbolnăvește. Însă virusurile care provoacă răceli se răspândesc mai ușor în mediile reci.
Unele virusuri sunt sensibile la temperatură, în sensul că se înmulțesc mai bine la temperaturi mici și mai greu la temperaturi mari.
Cuprins
Virusurile respiratorii se înmulțesc mai ușor la temperaturi scăzute
Virusurile care infectează tractul respirator sunt: adenovirus, enterovirus, coronavirusuri, rinovirus, virusul gripal, virusul paragripal și virusul respirator sincițial uman.
Toate aceste virusuri au o rată de replicare mai bună la temperaturile apropiate celei din căile respiratorii superioare (32-34 de grade Celsius).
Cercetătorii spun că temperatura mucoasei căilor respiratorii depinde de temperatura din aerul inspirat. Cu cât mai frig este afară, cu atât mai mică va fi temperatura din căile nazale.
Replicarea rinovirusului este mai eficientă la temperaturile mai mici de 37 de grade Celsius. Cele mai multe infecții apar la zero și sub zero grade Celsius.
Scăderea temperaturilor și a umidității pe o perioadă de 3 zile la rând crește riscul de infectare cu rinovirus.
Cu toate acestea, aerul ambiental la care suntem expuși este încălzit de către nas și de căile aeriene respiratorii până la 37 grade Celsius la nivelul alveolelor.
„Nasul și căile aeriene superioare au o capacitate mare de a încălzi aerul inspirat, astfel încât, chiar și la o temperatură a aerului inspirat de -17°C, temperatura aerului la nivelul bronhiilor atinge 34°C și 37°C la nivelul alveolelor”.
Un studiu pe 15 persoane sănătoase care au respirat într-un mediu cu o temperatură de 25 de grade Celsius a arătat că temperatura medie a mucoasei nazale este cuprinsă între 30,2 și 34,4 grade Celsius.
Rinovirusul se transmite mai ușor în condiții de umiditate și aer uscat
În ceea ce privește virusul gripal, mai periculos decât frigul este aerul uscat, care crește rata de transmisie a acestuia.
În timpul iernii petrecem mai mult timp în casă. Aerul din interior este de multe ori slab ventilat și foarte uscat din cauza centralelor.
Inclusiv sistemul nostru imunitar este mai slab iarna din cauza expunerii reduse la soare și scăderea nivelului de vitamina D din corp. Această vitamină este crucială pentru imunitate.
Totodată, un studiu pe șoareci a arătat că expunerea la temperaturi mici diminuează răspunsul imunitar al celulelor respiratorii la rinovirus.
Inhalarea aerului rece și uscat din timpul iernii determină vasele de sânge din tractul respirator superior să se îngusteze, cu scopul de a conserva căldura.
Acest lucru împiedică accesul celulelor albe de sânge la membranele mucoase, fapt care scade lupta organismului împotriva patogenilor.
Cum să ne protejăm împotriva răcelilor?
Prevenția este cea mai importantă măsură împotriva afecțiunilor respiratorii. Ținând cont de informațiile oferite mai sus, este esențial să asigurăm o protecție bună a mucoasei respiratorii, mai ales când suntem afară.
Acest lucru poate fi făcut prin acoperirea gurii și a nasului cu un fular sau cu o eșarfă atunci când temperaturile sunt foarte mici sau aerul resimțit este foarte rece.
Camerele în care ne petrecem timpul trebuie aerisite bine. Aerul din interior nu trebuie să fie nici prea umed, nici prea uscat. Putem folosi în acest sens un dezumidificator sau un unguent nazal care previne uscarea mucoasei nazale. Hidratarea este extrem de importantă, care previn de asemenea uscarea gurii.
Trebuie să avem grijă în egală măsură de alimentație și de igiena mâinilor. Pentru o imunitate bună trebuie să avem un aport optim de vitamine, minerale, fibre, acizi grași și antioxidanți. Acestea se găsesc de regulă în fructe, legume, verdețuri, pește, ouă, nuci și semințe.
Somnul și odihna sunt de asemenea extrem de importante pentru protecția organismului împotriva bolilor; la fel și hidratarea organismului, spălarea regulată a mâinilor, evitarea zonelor sau persoanelor cu risc de contaminare.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole de interes pe această temă:
Cura cu pătlagină pentru infecții respiratorii și curățarea sângelui de impurități, toxine și viruși
Rețetă de ceai pentru virusurile respiratorii
Fructele de soc inhibă 10 tulpini de virusuri gripale A și B
Chimenul negru – planta biblică ce luptă cu virusurile și crește rapid imunitatea
Surse articol:
1. Angelica Balingit, Jamie Eske, What’s the link between cold weather and the common cold? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323431
2. Eccles R. Why is temperature sensitivity important for the success of common respiratory viruses? Rev Med Virol. 2021 Jan;31(1):1-8. doi: 10.1002/rmv.2153. Epub 2020 Aug 10. PMID: 32776651; PMCID: PMC7435572.