Ce putem prepara din frunzele de SALVIE – o plantă de mare ajutor în INFECȚII, DURERI, tulburări NERVOASE și multe alte probleme de sănătate
Salvia este o plantă medicinală de mare utilitate, pe care o putem cultiva în grădină sau la ghiveci. Crește foarte repede și se înmulțește foarte mult.
Din frunzele ei putem prepara ceaiuri, tincturi, siropuri, vinuri medicinale, unguente și multe alte produse naturale cu efecte terapeutice.
Nu în mod întâmplător se numește așa. Salvia vine de la cuvântul latinesc „salvare”, care înseamnă „vindecare”, „însănătoșire”. Are o forță vindecătoare extraordinară.
Poate fi folosită intern și extern pentru tot felul de boli și probleme de sănătate. Acționează benefic îndeosebi asupra gurii și a gâtului, asupra sistemului nervos și asupra durerilor.
Salvia întărește sistemul nervos, stimulează secrețiile digestive superioare, ajută la vindecarea pielii și este utilă în diferite infecții bacteriene și fungice:
– răceală, febră, dureri în gât, astm
– dureri de dinți, gingivită, ulcerații bucale
– infecții ale gâtului și cavității bucale
– inflamații orale
– tulburări nervoase
– candidă
– indigestie
– deranjamente gastrointestinale
– infecții intestinale
– dureri de cap nervoase
– bufeuri, transpirații excesive la menopauză
– probleme cu memoria
– probleme ale ficatului
– înțepături de insecte
– dureri articulare
– reumatism
– infecții ale pielii
_________________________________________________________________________________________________________
Moduri de utilizare
Tinctura este una din cele mai bune forme de conservare și administrare a plantei. Spălați frunzele și lăsați-le la uscat, apoi tocați-le mărunt și puneți-le într-un borcan de sticlă (pe trei sferturi). Turnați peste ele vodcă, până se umple borcanul și închideți-l ermetic.
Lăsați-l să stea într-un loc întunecos 3 săptămâni. Agitați borcanul în fiecare zi, pentru a ajuta la extragerea principiilor active din plantă.
După trecerea perioadei de macerare, strecurați tinctura și păstrați-o în sticluțe închise la culoare, cu dop picurător sau prevăzut cu pipetă.
Iată câteva utilizări practice:
– ca apă de gură antibacteriană, utilă în dureri de gât și amigdalite (se pun câteva picături în apă)
– ca deodorant (se pun câteva picături într-un recipient cu pulverizator)
– ca tonic pentru pielea grasă
– ca remediu pentru eczeme, iritații ale pielii, mușcături de gândaci, insecte
– comprese pentru vânătăi, luxații, entorse, umflături
– ca șampon (câteva picături adăugate în flaconul de șampon), combate căderea părului și ajută la închiderea nuanței la unele persoane
_________________________________________________________________________________________________________
Din salvie și miere puteți prepara un sirop medicinal foarte bun pentru gât, dar și pentru slăbit. Găsiți rețeta în acest articol.
Pentru ceai, legați frunzele de salvie în buchețele și atârnați-le într-un loc aerisit, pentru a se usca complet. Când au devenit casante, păstrați-le în pungi de hârtie sau în săculeți de pânză.
Salvia poate fi conservată și în oțet. Umpleți un borcan cu frunze de salvie, îndesându-le cât mai bine, și turnați peste ele oțet de mere natural. Plantele trebuie să fie acoperite cu lichid. Păstrați oțetul în frigider. Poate fi folosit la salate, sosuri, maioneză, sau chiar pentru curățarea casei.
Precauții și contraindicații
Salvia nu este indicată pe perioada sarcinii și alăptării, nici persoanelor care suferă de epilepsie sau hipertensiune arterială. Depășirea dozei de 15 g pe zi poate cauza toxicitate.
Nu trebuie administrată în doze mari sau în cure mai lungi de 10 zile, deoarece conține ulei volatil bogat în tuiol și tuionă – două substanțe neurotoxice în cantități mari, care pot afecta sistemul nervos.
_________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Grass Food Me, Methods of Preserving Herbs: Apple Cider Vinegar – Part 1: https://grassfood.me/2013/09/22/methods-of-preserving-herbs-apple-cider-vinegar-part-1/
2. And Here We Are, What to do with sage: https://andhereweare.net/2014/06/what-to-do-with-sage.html/