SIROP de SALVIE, LĂMÂIE și USTUROI, cu efecte antibacteriene și antivirale
Atunci când suntem răciți, ne doare gâtul sau ne chinuie o tuse sâcâitoare, putem apela la ajutorul plantelor medicinale și alimentelor înzestrate cu proprietăți antibacteriene și antivirale.
Mierea, sucul de lămâie, usturoiul, plantele aromatice și mirodeniile sunt doar câteva exemple în acest sens.
Din ele putem prepara diverse siropuri naturale ce pot concura lejer cu siropurile scumpe din farmacii, care conțin foarte mult zahăr.
În acest articol veți găsi o rețetă simplă de sirop pentru tuse, pe bază de salvie, usturoi, lămâie și miere. Nu vă faceți griji, mierea nu se fierbe.
______________________________
Salvia și usturoiul fac o pereche remarcabilă în acest sirop anti-tusiv. Se numără printre cele mai puternice plante medicinale pe care le putem exploata împotriva infecțiilor cu bacterii sau virusuri.
Salvia face minuni într-o sumedenie de afecțiuni care vizează sistemul respirator, gâtul, dantura, gingiile și întreaga cavitate bucală. Ucide virusurile și bacteriile care produc afecțiuni respiratorii, calmează durerile în gât și potolește tusea.
Mierea vine cu un aport valoros de vitamine, enzime și compuși antimicrobieni care luptă în mod natural împotriva simptomelor de răceală și gripă. OMS a catalogat mierea ca o substanță care calmează membranele mucoase uscate, iritate.
Usturoiul are proprietăți antibacteriene și antivirale puternice. Este expectorant, imunostimulator și antiinflamator.
Sucul de lămâie reduce puterea virusurilor și totodată ajută la subțierea și eliminarea excesului de mucus.
______________________________
Ingrediente
• 260 g de miere
• 60 ml de apă
• ½ lămâie
• 3 linguri de salvie proaspătă sau uscată
• 1 lingură de usturoi tocat
Preparare
Frunzele de salvie se mărunțesc împreună cu cățeii de usturoi și se pun într-o cratiță mică. Se adaugă apa și se lasă la foc potrivit. Când lichidul începe să sfârâie, se ia vasul de pe foc și se lasă la infuzat 10 minute.
Se strecoară și după ce s-a răcorit, se incorporează mierea de albine. Se amestecă energic, până se dizolvă și rezultă o compoziție omogenă. Dacă este prea subțire, mai puteți adăuga miere.
Păstrați siropul într-un borcănel cu capac, sau într-o sticlă brună, închisă la culoare, de la un sirop mai vechi. Se ține în frigider. Rezistă până la 3 luni, fără probleme.
________________________________
Mod de administrare
Se ia câte o lingură la nevoie, de mai multe ori pe zi. Acest sirop se poate consuma ca atare, sau se poate adăuga într-o cană cu ceai cald. Ajută în tusea flegmatică și iritații în gât.
Dacă tusea persistă sau se agravează, consultați medicul.
_____________________________
Precauții și contraindicații
Salvia este contraindicată femeilor gravide și mamelor care alăptează. Această plantă scade nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet și nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipotensiune arterială.
Datorită efectelor similare estrogenului, salvia trebuie evitată de persoanele cu afecțiuni uterine și mamare (cancer uterin, cancer de sân, fibroză uterină, endometrioză).
Salvia officinalis poate declanșa convulsii dacă este consumată în cantități mari.
Atât salvia, cât și usturoiul trebuie evitate cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
_____________________________
Surse:
1. The Soft Landing, Sage Honey Cough Syrup: https://thesoftlanding.com/sage-honey-cough-syrup/
2. Web MD, SAGE: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage
Patlagina este ptr tuse . Salvia are alte recomandari folositoare …
Este FOARTE bună pentru afecțiunile gâtului, gurii, dinților și gingiilor: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/83920/salvia-ajuta-in-amigdalita-dureri-de-gat-dinti-cu-puroi-si-inflamatii-bucale/