Salvia, planta salvatoare de vieți

Articol documentat

Salvia este una din plantele aromatice folosite de către diferite popoare pentru adăugarea de savoare mâncărurilor din timpul iernii.

Totodată, ea este o plantă de leac excepțională. Denumirea în limba română se apropie de denumirea latinească și este ușor de intuit ce înseamnă. Salvia înseamnă salvare, vindecare.

Salvia salveaza vieti

Salvia salveaza vieti: Macrovector – www.freepik.com

Probabil ați auzit de celebra zicală: „De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”

Ce proprietăți are salvia

Salvia face parte din aceeași familie cu menta și împărtășește multe din calitățile ei vindecătoare. Salvia este însă mult mai puternică.

Autoarea Susun Weed menționează un lucru mai puțin cunoscut, și anume că această plantă conține cantități bune de calciu și alte minerale benefice pentru sănătatea oaselor.

Nu în mod întâmplător salvia alină multe din suferințele femeilor aflate la menopauză: bufeurile, transpirațiile abundente, tulburările de dispoziție. În plus, datorită calciului, contribuie la prevenirea apariției osteoporozei – boală de oase la care femeile menopauzale sunt mai predispuse.

Citește și: Ceaiul de salvie – un ajutor neprețuit pentru sănătatea femeilor!

Salvia crește în toată lumea. Uleiurile volatile pe care le conține au proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Datorită lor, această plantă poate combate diferite tipuri de infecții și intoxicații alimentare.

În ce boli ajută salvia

Susun Weed spune că ceaiul de salvie poate servi ca leac pentru:

prevenirea și tratarea răcelilor la cap
calmarea durerilor în gât
curățarea sinusurilor
accelerarea răspunsului imun la gripă
atenuarea simptomelor de astm
vindecarea plămânilor
stimularea digestiei (ajută la digerarea grăsimilor)
îmbunătățirea somnului
reducerea anxietății
revigorarea sângelui
îmbunătățirea răspunsului la stres
combaterea bolilor parodontale
tonifierea gingiilor
diminuarea transpirației abundente
reducerea cantității de lapte în momentul înțărcării pruncului

Cum se folosește salvia în scop medicinal

Cel mai simplu este să facem ceai din salvie și să îl îmbogățim cu miere. Ceaiul de salvie și miere este un remediu bun pentru răceli, gripă și alte probleme ale aparatului respirator.

Ceai de salvie

Se folosește 1 linguriță de salvie uscată la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat cel mult 2-3 minute. Dacă îl lăsați prea mult la infuzat va deveni amar. După ce s-a răcorit, se adaugă 1 linguriță de miere.

Dacă aveți salvie proaspătă, folosiți o mână de frunze și tulpini rupte la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute. Ceaiul din salvie proaspătă nu este așa de amar.

Citește și: Ceaiul de salvie are efecte anti-diabetice comparabile cu medicamentul Metformin

Miere de salvie

Autoarea Susun Weed mărturisește că obișnuiește să conserve frunzele și tulpinile verzi de salvie în miere. Toacă plantele mărunt și le pune într-un borcan potrivit ca dimensiune. Dacă rămâne loc liber în borcan, plantele se vor oxida.

Peste plante toarnă miere și apoi le împinge cu un bețișor pentru a elimina bulele de aer. Trebuie să completați cu miere pe măsură ce plantele se scufundă și se lasă. Borcanul trebuie să fie aproape plin.

Etichetați borcanul cu denumirea „miere de salvie” și lăsați-l să stea într-un loc răcoros și întunecos timp de 6 săptămâni.

După perioada de macerare, mierea de salvie se folosește la ceai. Se pune câte 1 lingură într-o cană cu apă fierbinte, se amestecă pentru dizolvare și se lasă câteva minute, apoi se bea.

Pe lângă salvie, autoarea pune și alte plante la macerat în miere, precum mentă, roiniță, rozmarin, cimbru, oregano sau măghiran. Toate aceste plante susțin organismul în perioada de iarnă. În plus, au o aromă extraordinară!

Trebuie să știți că pentru această rețetă nu merge să folosiți plante uscate, ci doar plante proaspete.

Citește și: Sirop de salvie, lămâie și usturoi – cu efecte antibacteriene și antivirale

Oțet de salvie

Din salvie se poate prepara și un oțet culinar cu virtuți curative. Se umple un borcan cu salvie proaspătă tocată și se toarnă peste ea oțet de mere.

Se lasă la infuzat câteva săptămâni, apoi se poate folosi la salate sau la alte mâncăruri.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7004’ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Susun S Weed, Sage the Savior, Wise Women Mentor: http://www.wisewomanmentor.com/wise-woman-ezine/7884241

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.