Leacuri băbești cu ceapă, usturoi și varză

Articol documentat

Există încă multă lume care folosește leacurile băbești pentru tratarea diverselor probleme de sănătate.

Ceapa, varza, usturoiul, brusturele, oțetul, mălaiul, muștarul, argila – sunt doar câteva din ingredientele cel mai des folosite în scop terapeutic.

Leacuri cu ceapa, varza si usturoi

Leacuri cu ceapa, varza si usturoi: Brgfx – www.freepik.com

Leacuri băbești cu ceapă, varză și usturoi

Aceste ingrediente sunt aproape tot timpul prezente în casele noastre. Avându-le mereu la îndemână, ar fi păcat să nu știm să le întrebuințăm la nevoie.

Leacuri băbești cu ceapă

Ceapa se numără printre legumele folosite de-a lungul timpului împotriva plăgilor. Botanistul englez Nicholas Culpeper spunea, prin secolul al XVII-lea, că sucul de ceapă picurat în ureche calmează durerile și zgomotele.

Chiar și astăzi, unele mămici taie o ceapă în jumătate, o încălzesc în tigaie și o aplică pe urechea dureroasă a copilului. Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă aplicarea unui bulb mic de ceapă în ureche pentru calmarea durerilor.

De asemenea, cataplasma cu ceapă coaptă era utilizată în trecut pentru ulcerații, tuse, congestie pectorală, plăgi, furunculoze și degerături.

Cu sucul de ceapă se frecau negii și pistruii (loționarea se poate face de 3-4 ori pe zi). Grecii foloseau acest suc și pentru a opri căderea părului (alopecie).

Siropul de ceapă poate fi folosit pentru tratarea tusei la domiciliu. Se toacă o ceapă mărunt și se pune într-un bol sau borcan. Se toarnă miere și lasă la macerat peste noapte. A doua se începe a consuma siropul rezultat. Acesta se păstrează în frigider.

Citește și: Vin de ceapă – leac pentru circulație proastă, retenție de apă și astenie

Contra pietrelor la bilă se prepară un macerat dintr-o ceapă mare și 4 linguri de ulei. Se lasă la macerat 10 zile, apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 lingurițe zilnic.

Studiile mai noi au arătat că ceapa (și usturoiul) ajută la scăderea tensiunii arteriale. Are efecte bune asupra sistemului circulator. Consumată la mesele grase, atenuează efectele negative ale grăsimii asupra vaselor de sânge.

Este utilă în bolile de inimă coronariene, tromboză, circulație deficitară și accidente vasculare cerebrale (prevenire).

Nu în ultimul rând, cercetările de dată recentă arată proprietățile antitumorale ale cepei. Compușii sulfurici pe care îi conține sunt asociați cu stoparea creșterii celulelor tumorale.

Leacuri băbești cu usturoi

Usturoiul are proprietăți similare cepei. Chiar mai puternice, datorită conținutului mult mai bogat în substanțe sulfurice.

Are acțiune antibiotică și decongestivă. Este folositor în diverse infecții, dar mai cu seamă în infecțiile pectorale, în infecțiile bacteriene și fungice.

Din vechime se folosește la bolnavii de astm, emfizem pulmonar, tuse convulsivă și bronșită cronică.

Dacă este aplicat (frecat) pe tălpi, pătrunde rapid în corp, dovadă și respirația de usturoi care apare la scurt timp.

Extern, usturoiul poate fi folosit în plăgi infectate, ulcerații și alte tipuri de infecții ale pielii. Ajută și în negi și bătături.

Un studiu efectuat pe un eșantion mare de chinezi a arătat că marii consumatori de ceapă și usturoi au o incidență mai mică de cancer stomacal.

Citește și: Cura cu usturoi întreg pentru circulație, colesterol, ritm cardiac, curățarea vaselor de sânge

Consumat zilnic, usturoiul poate întări imunitatea la atacul agenților infecțioși și reduce nivelurile de colesterol și presiune arterială.

Leacuri băbești cu varză

Varza este folosită din vechime ca remediu pentru extragerea toxinelor și puroiului din abcese, furuncule, flegmoane sau panarițiu.

Frunzele de varză încălzite pot fi aplicate pe sâni la femeile cu mastită. Sunt utile și pe vânătăi.

Cataplasma cu varsă calmează durerile reumatice și musculare. Poate fi folosită și în lumbago (dureri de spate) și sciatică, gută, nevralgii sau dureri dentare și faciale.

Frunzele de varză sunt recomandate extern și în contuzii, plăgi atone sau chiar cangrene. Întrucât ajută la regenerarea țesuturilor, pot fi aplicate pe varice, ulcere varicoase și hemoroizi.

Cataplasma se face din frunze de varză zdrobite, aplicate pe zona afectată și fixate cu un bandaj sau o legătură. Se înlocuiesc de 2 ori pe zi.

Varza are efecte dezinfectante la nivel general, notează academicianul Ovidiu Bojor. Intern, sucul este benefic în ulcerele gastrice, duodenale și ulcere peptice. Extern, poate fi aplicat pe acnee.

În diaree se recomandă varza fiartă mult timp. Din varză se poate obține de asemenea un sirop care subțiază secrețiile bronșice. Se fierb 60 de g de varză cu 500 ml de apă până scade. Când se răcește se adaugă 70 g de miere.

Cu varză murată se fac cure împotriva polipilor intestinali.

Citește și: Varza – „doctorul casei”. Leacuri cu varză pe care trebuie să le știi

Datorită faptului că accelerează metabolismul estrogenului, poate preveni cancere hormonale, precum cancerul mamar sau ovarian.

Toate legumele membre din familia verzei (broccoli, conopida, ridichea, muștarul) au proprietăți detoxifiante, antioxidante și anticancerigene.

Broccoli și varza de Bruxelles conțin compuși care combat cancerul de colon, cancerul pulmonar și tumorile mamare. Cei care consumă des varză crudă se pot bucura de o longevitate mai mare.

Surse articol:

1. McDowell’s Herbal, Home Remedies – Onion, garlic and cabbage: https://www.mcdowellsherbal.com/treatments/home-remedies/422-home-remedies-onions-garlic-and-cabbage
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Varza, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 103-104
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Ceapa, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 94
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Usturoiul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 96

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.