Probioticele ajută la scăderea colesterolului

Probioticele sunt o descoperire relativ recentă în lumea medicală. Denumirea lor provine de la grecescul „pro bios” care înseamnă pentru viață.

International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics spune că probioticele sunt microorganisme vii care produc o serie de beneficii în corp atunci când sunt administrate în doze relevante din punct de vedere terapeutic.

Probioticele ajuta la scaderea colesterolului: heavy.com

Cercetătorii Pavrz și Shah prezintă câteva din aceste beneficii:

• Restaurează și ajută la menținerea florei intestinale sănătoase

• Îmbunătățesc boala inflamatorie intestinală

• Previn și tratează diareea

• Au proprietăți antimicrobiene

• Ajută la asimilarea nutrienților din alimente (alimentele fermentate cu acid lactic cresc nivelurile de acid folic, vitamina B2 și vitamina B3 din corp)

• Îmbunătățesc apărarea naturală a organismului

• Stimulează funcțiile sistemului imunitar

• Ameliorează intoleranța la lactoză

• Reduc reacțiile alergice

• Contribuie la prevenirea cancerului

• Ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge

Citește și:

Probiotice naturale (surse alimentare + beneficii și indicații terapeutice)

Efectul hipocolesterolemiant al probioticelor și al prebioticelor a fost investigat în mai multe studii. Tratamentul de primă line pentru scăderea colesterolului costă în administrarea de statine. Aceste medicamente sunt eficiente, dar vin la pachet cu o serie de efecte secundare de care pacienții se feresc.

Un alt inconvenient al medicamentelor anti-colesterol este că acela că pot fi foarte costisitoare pentru un pacient care trebuie să le ia pe viață.

Oamenii de știință consideră că alimentele funcționale ar putea fi alternative mai sigure pentru persoanele care încă nu sunt nevoite să ia medicamente pentru scăderea colesterolului.

Pe lângă faptul că sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, alimentele nu au efecte secundare majore. O categorie de alimente care ar putea ajuta la scăderea colesterolului sunt cele care conțin probiotice.

Probioticele ajută la scăderea colesterolului

O meta-analiză publicată în anul 2018 în jurnalul „Medicine” (Baltimore) a demonstrat că există dovezi în sprijinul utilizării probioticelor împotriva colesterolului.

Cercetătorii au analizat un număr mare de studii in vitro și in vivo. Studiile clinice pe oameni sunt însă controversate. Deși unii autori spun că probioticele nu au nici un rol în scăderea colesterolului, 6 recenzii mari de dată rece aprobă acest rol.

Un studiu prezentat în anul 2012 la American Heart Association’s Scientific Sessions a adus în atenție un nou probiotic care scade colesterolul total și LDL din sânge. Acest probiotic este o formulă a bacteriei Lactobacillus reuteri.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘11075, 10427, 11089, 10823′ button=’Cumpără aici’]

Oamenii de știință au urmărit esterii de colesterol din sânge atașați de grăsimile saturate – molecule de colesterol care au fost asociate cu acumulări periculoase de plăci în artere și cu un risc de boli coronariene.

Studiul a fost realizat pe 127 de adulți cu un nivel crescut de colesterol. Circa 50% dintre ei au primit 2 doze de L. reuteri pe zi. Restul participanților a primit un placebo.

Cei care au primit probioticul au avut o scădere de 11.6% a nivelului de colesterol LDL, comparativ cu cei care au primit placebo, după 9 săptămâni. Totodată, probioticul a redus colesterolul total cu 9.1%.

Citește și

10 metode simple de scădere a colesterol în fiecare zi

Este prima cercetare care demonstrează că un probiotic (specia Lactobacillus) poate reduce esterii de colesterol, în special cei asociați cu acizii grași saturați din sânge.

Probioticul este considerat sigur pentru consum. El a fost tolerat bine de participanți.

Surse:

1. Mohamed G. Shehata, Malak A. El-Sahn, Sobhy A. El Sohaimy and Mohamed M. Youssef, 2019. Role and Mechanisms Lowering Cholesterol by Dietary of Probiotics and Prebiotics: A Review. Journal of Applied Sciences, 19: 737-746: https://scialert.net/abstract/?doi=jas.2019.737.746

2. American Heart Association. „Daily doses of a new probiotic reduces ‘bad’ and total cholesterol.” ScienceDaily. ScienceDaily, 5 November 2012: www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121105114620.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.