O dietă VEGETARIANĂ poate îmbunătăți DERMATITA atopică la adulți
Dermatita atopică este o afecțiune care provoacă roșeață și mâncărimi la nivelul pielii. Mai este cunoscută și sub numele de eczemă.
Deși este mai frecventă la copii, poate să apară la orice vârstă. De altfel, sfaturile din acest articol sunt destinate adulților care suferă de această boală.
Dermatita atopică apare de regulă înainte de vârsta de 5 ani și persistă până la adolescență și maturitate.
La unele persoane apare brusc la anumite intervale de timp și dispare pentru o vreme, chiar pentru câțiva ani.
__________________________
Cuprins
DERMATITA ATOPICĂ – SIMPTOME
Simptomele de eczemă sau dermatită atopică pot varia în funcție de fiecare persoană în parte:
– piele uscată
– mâncărimi severe, care se pot înrăutăți în timpul nopții
– zone de piele de culoare roșie-maronie-gri, în special pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, gât, piept, pleoape, pe interiorul coatelor sau genunchilor, la copii pe față și pe pielea capului
– umflături mici, din care poate curge lichid, sau care prind crustă deasupra dacă zgâriate
– piele îngroșată, crăpată, solzoasă
– piele sensibilă care se umflă la zgârieturi
Dermatita atopică nu trece repede, ci este durabilă (cronică). Izbucnește periodic. Poate fi însoțită de astm sau rinită alergică (febra fânului).
__________________________
DEMATITA ATOPICĂ – DIETĂ
__________________________
Nu există un tratament standard pentru această afecțiune. Simptomele pot fi însă ameliorate cu ajutorul unor intervenții convenționale sau alternative.
Un studiu apărut în 2001 în Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science a arătat că o dietă vegetariană poate îmbunătăți simptomele de dermatită atopică.
Mulți dintre pacienții cu dermatită atopică sunt nemulțumiți de tratamentele convenționale bazate pe steroizi topici.
Cercetătorii de la Universitatea Osaka, Japonia, au investigat eficiența unei diete vegetariene asupra dermatitei atopice, dorind să identifice mecanismele acestui remediu prin analiza parametrilor imunologici și serologici.
Au realizat în acest sens un studiu deschis, pe 20 de pacienți cu dermatită atopică. După 2 luni de tratament, rezultatele au arătat că severitatea bolii a fost în mod frapant inhibată.
A fost semnalată o scădere notabilă a nivelurilor de eozinofile și neutrofile, apoi o îmbunătățire a inflamației pielii.
Eozinofilele și neutrofilele fac parte dintr-un grup de celule albe din sânge numit granulocite, care au implicații importante în funcția sistemului imunitar.
În plus, tratamentul a scăzut și producția de PGE2 (prostaglandina E2) – principalul mediator al inflamației.
Rezultatele acestui studiu sugerează că acest tratament ar putea fi util în terapia dermatitei atopice la adulți.
__________________________
Surse:
1. Mayo Clinic, Atopic dermatitis (eczema): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
2. Sfatul Medicului, Eozinofile (granulocite eozinofile): http://www.sfatulmedicului.ro/analize/eozinofile-granulocite-eozinofile_37
3. Science Direct, Prostaglandin E2 synthesis and secretion: The role of PGE2 synthases, Clinical Immunology, Volume 119, Issue 3, June 2006, Pages 229-240: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521661606000453
4. Tanaka T, Kouda K, Kotani M, Takeuchi A, Tabei T, Masamoto Y, Nakamura H, Takigawa M, Suemura M, Takeuchi H, Kouda M., Vegetarian diet ameliorates symptoms of atopic dermatitis through reduction of the number of peripheral eosinophils and of PGE2 synthesis by monocytes, Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science, 2001 Nov; 20(6):353-61: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11840688