Dermatita atopică copii – tratament prin dietă
Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune deseori întâlnită la bebeluși sau copii. Provoacă mâncărime, uscăciune, înroșire și inflamație la nivelul pielii.
Boala este de lungă durată, cu tendință de acutizare și atenuare în anumite perioade. În ciuda faptului că este foarte iritantă, nu are caracter contagios.
Există creme, loțiuni și alte produse cosmetice care ajută la atenuarea simptomelor. Însă afecțiunea va continua să persiste cât timp nu este înlăturată cauza principală.
Cuprins
Dermatita atopică – principala cauză
Dermatita atopică are la bază o inflamație cronică. De aceea este strâns legată de alte afecțiuni în care componenta inflamatorie sau alergică este prezentă, precum astm și rinită alergică.
Celule imune secretă anumite molecule inflamatorii care favorizează apariția și menținerea unei inflamații cronice. Aceasta poate provoca modificări distructive la nivelul pielii și țesuturilor.
Citește și – O dietă vegetariană poate îmbunătăți dermatita atopică la adulți
În dermatita atopică moderată spre severă pot să coexiste două tipuri de inflamații, interconectate: inflamația pielii și inflamația sistemică. Celulele inflamatorii sunt prezente atât în celulele pielii inflamate și neinflamate, cât și în sânge.
O dietă antiinflamatoare ar putea ajuta la minimizarea impactului bolii.
Dermatia atopică – tratament prin dietă
Un articol publicat în „British Medical Journal” în anul 2002 sugerează că o dietă adecvată poate îndepărta cauza dermatitei atopice, ducând la rezolvarea ei.
Dr. Joseph Mercola, autorul acestei lucrări, susține că a soluționat cazuri de dermatită atopică severă în mod frecvent în ultimele decenii, cu ajutorul unor intervenții nutriționale.
Pacienții au fost consiliați să facă unele modificări în dietă care au avut efecte benefice profunde, chiar și în formele cele mai grave forme de dermatită.
Reglarea raportului dintre Omega-3 și Omega-6
Principala strategie este echilibrarea raportului dintre Omega-3 și Omega-6. A
Nu toți acizii grași esențiali sunt la fel. Acizii grași Omega-6 au un efect pro-inflamator, în timp ce Omega-3 au efect anti-inflamator.
Omega-6 se transformă în corp în mediatori ai lipooxigenazei acidului aridonic care provoacă inflamație.
Eliminarea produselor bogate în Omega-6
Așadar, primul pas în rezolvarea dermatitei atopice este reducerea consumului de grăsimi Omega-6. Excluderea lor din dietă nu este atât de simplu, deoarece aceste grăsimi se găsesc în foarte multe produse.
Sunt incluse în aproape toate produsele care conțin uleiuri vegetale polinesaturate, mai puțin în uleiul de măsline extravirgin, care este bogat în Omega-3 și Omega-9.
Produsele de patiserie sunt o altă sursă importantă de Omega-6. Acești acizi sunt convertiți în izomeri trans care agravează dermatita.
Creșterea aportului de Omega-3
Al doilea pas recomandat în tratamentul dermatitei atopice este creșterea consumului de Omega-3, în special de EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic).
Aceștia se găsesc în mod special în uleiurile de pește și în peștele gras. Doza terapeutică de Omega-3 este de 300 mg per 4 kg corp.
Citește și – Dermatita atopică (eczeme) – cele mai bune remedii naturiste
Uleiul de ficat de cod este cel mai bun dintre toate. Pe lângă Omega-3, are cantități mari de vitamina A și vitamina D. Acești nutrienți acționează sinergic.
Omega-3 (acidul alfa-linoleic) din semințele de in nu este suficient pentru a acoperi necesarul zilnic de EPA și DHA.
Dacă dermatita atopică este prezentă la bebeluși, aceste intervenții alimentare vor fi realizate prin intermediul mamei care îl alăptează.
Copiilor mai mari li se poate oferi suplimente cu ulei de ficat de cod. Dieta lor trebuie să excludă sucurile și cerealele care cresc rapid nivelul insulinei și implicit producția de enzime pro-inflamatorii.
Fără gluten și caseină
Pentru tratarea dermatitei atopice se recomandă de asemenea eliminarea produselor care conțin gluten și caseină.
Alimentația persoanelor cu dermatită atopică trebuie să fie cât mai naturală, bogată în legume, verdețuri și fructe. Cât mai puține alimente procesate.
Foarte importantă este de asemenea expunerea regulată la soare.
Surse articol:
1. Mayo Clinic, Atopic Dermatitis (Eczema): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
2. BMJ 2002;324:1376, Childhood Atopic Dermatitis: https://www.bmj.com/rapid-response/2011/10/29/dietary-manipulations-resolve-atopic-dermatitis
3. Margaret W. Crane, Understanding Inflammation’s Role in Atopic Dermatitis, National Eczema Association, https://nationaleczema.org/blog/inflammation-atopic/