Cremă naturală pentru eczeme

Eczemele sunt cel mai des întâlnite la copii. Nu s-a descoperit încă nici un tratament pentru această afecțiune a pielii.

Însă există câteva metode de auto-îngrijire care pot atenua simptomele. La finalul articolului poți găsi o cremă naturală pentru eczeme, după o rețetă simplă.

Ce sunt eczemele

Eczemele se numesc în limbaj medical „dermatită atopică”. Se manifestă prin înroșirea pielii și apariția mâncărimilor. Deși poate afecta pe oricine, are o prevalență crescută la copii.

Tratament naturist eczeme

Tratament naturist eczeme: Brgfx – www.freepik.com

Debutează înainte de vârsta de 5 ani și poate continua până în adolescență sau chiar până la maturitate.

Eczeme – simptome

De regulă, eczemele au tendința să apară și să dispară. Pot trece chiar ani de zile fără eczeme. Dermatita atopică persistă mult timp și poate deveni cronică. Uneori este însoțită de alte condiții alergice, precum febra fânului sau astm

Eczemele apar cu precădere pe:

– gât, piept
– pleoape
– mâini, încheieturi
– picioare, glezne

La copii apar mai des pe față și pe pielea capului (scalp). Petele sunt roșii sau au o culoare maro-gri.

Pielea este uscată și provoacă mâncărimi – care sunt mai puternice noaptea. Din cauza scărpinatului excesiv pielea devine foarte sensibilă și se umflă. Se pot forma bășici care curg și formează crustă la suprafață.

În alte cazuri, pielea afectată de dermatita atopică se îngroașă, se crapă și se descuamează.

Când trebuie să mergi la doctor

Eczemele pot deveni insuportabile, afectând activitățile zilnice și somnul. Acesta este un motiv întemeiat să mergeți la medic. Un alt motiv ar fi apariția unei infecții la nivelul pielii. Bășicile supurează (secretă puroi) și apare scabia.

Copiii cu eczeme care fac și febră trebuie duși imediat la doctor!

Eczeme – cauze

Eczemele apar atunci când bariera protectoare a pielii împotriva bacteriilor, iritanților și alergenilor nu mai funcționează. Pielea pierde apă și umezeală. La copiii, dermatita atopică poate fi declanșată și de alergii alimentare.

Principalul factor de risc pentru apariția eczemelor este istoricul familial (membri ai familiei cu dermatită atopică, alergii, astm sau rinită alergică).

Cremă pentru eczeme – rețetă

Nu există leac pentru eczeme. Însă mâncărimile și disconfortul pe care acestea îl provoacă pot fi ameliorate prin evitarea săpunurilor dure și hidratarea regulată a pielii cu creme și unguente speciale.

Îți oferim o rețetă de cremă naturală pentru eczeme pe care o poți încerca acasă. Conține ingrediente emoliente care reduc uscăciunea, calmează mâncărimile, reduc iritația, vindecă pielea și împiedică eliminarea apei din piele.

Crema pentru eczeme reteta

Crema pentru eczeme reteta

Ingrediente

• 30 g de unt de shea, unt de cacao sau unt de mango
• 140 g de ulei de gălbenele, tătăneasă și pătlagină (făcute sau cumpărate separat și amestecate)
• 60 ml de ulei de avocado
• 60 ml de ulei de cânepă (de ricin, de măsline, de jojoba sau de migdale dulci)
• 30 g de ceară

Ingrediente opționale:

• 15 picături de ulei esențial de semințe de morcov
• 8 picături de ulei esențial de geranium
• 5 picături de ulei esențiale de Helichrysum

Toate aceste ingrediente se găsesc la magazinele naturiste.

Cum se prepara crema pentru eczeme

Pune untul de shea și ceara la topit pe bain-marie. Când au devenit lichide, adaugă uleiul de plante și amestecă pentru omogenizare.

Ia vasul de pe foc și lasă compoziția să se răcorească puțin. Adaugă uleiurile esențiale și omogenizează. Dacă a început să se întărească, pune compoziția din nou la bain marie să se topească.

Toarn-o într-un borcănel de sticlă sau într-o cutie și las-o să se răcească pentru a deveni solidă.

Citește și: Cremă de mușețel – cel mai bun leac pentru pielea uscată, iritații, eczeme, arsuri

Plante pentru eczeme 

Cele mai bune plante pentru eczeme sunt gălbenelele, tătăneasa, mușețelul, pătlagina și răcovina. Păpădia, leurda, urzica și pătlagina pot fi consumate intern pentru purificarea sângelui și curățarea pielii. 

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru eczeme: lavandă, geranium, arbore de ceai, mușețel, semințe de morcov, helichrysum.

Alte sfaturi importante

Nu faceți baie sau duș cu apă fierbinte, ci doar caldă. După baie, tamponați ușor pielea corpului pentru a se usca, folosind un prosop moale. Este important ca după fiecare baie să ungeți pielea cu o cremă emolientă.

Atenție la săpunuri, șampoane și detergenți, la praf, polen și stres. Aceștia sunt factori care pot declanșa apariția eczemelor. La copii, anumite alimente pot fi de vină, precum ouăle, laptele, soia și grâul.

Bibliografie:

1. Mayo Clinic, Atopic dermatitis (eczema): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
2. Escentual Web, Make Your Own Herbal Eczema Salve: https://escentualweb.com/herbal-eczema-salve/</
3. Maria Treben, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea Ciuc, 2007

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.