Uleiul de primula ameliorează simptomele de eczeme
Un studiu recent a arătat că uleiul de primulă (Oenothera biennis) poate îmbunătăți simptomele cauzate de eczemă.
Eczema se numește în limbaj medical „dermatită atopică”. Iar primula mai este cunoscută și sub numele de „luminița nopții”.
Cuprins
Ce este eczema?
Eczema este o inflamație cronică a pielii, întâlnită cu precădere la copii (15-30%). La adulți, procentul celor afectați este mai mic (10%).
Eczema este descrisă ca o iritație a stratului de la suprafața pielii (epiderma).
Simptome și cauze
Se poate manifesta sub forma unei erupții cutanate. Unele persoane prezintă roșeață, bube sau papule care supurează.
La suprafața iritației se pot forma cruste sau solzi care provoacă mâncărimi puternice.
Citește și – Dermatita atopică (eczeme) – cele mai bune remedii naturiste
Se poate localiza oriunde pe corp. Cel mai des apare pe obraji, pe bărbie sau pe piept, pe gât, pe interiorul genunchilor sau a coatelor. Eczema determină scărpinare și o agravare a iritației pielii.
La apariția ei stau factori diferiți din mediu, precum factori alergeni, detergenți, săpunuri, dezinfectanți, bacterii, virusuri, mucegaiuri, tulburările hormonale stresul și unele alimente pe care tractul digestiv nu le digeră optim.
De multe ori, eczema apare din cauza unui sistem imunitar suprasolicitat sau slăbit.
Copiii mici care au eczeme pot dezvolta sensibilități alimentare mai târziu.
Tratamentul constă mai degrabă în adoptarea unor strategii de prevenire a eczemelor, prin evitarea factorilor declanșatori și expunerea la ei.
Persoana afectată trebuie să depisteze ce anume îi provoacă eczemele. Trebuie să aibă de asemenea o rutină zilnică de îmbăiere și hidratare a zonelor afectate.
Studii pe uleiul de primulă și dermatita atopică
Un studiu publicat în anul 2018 și realizat de Colegiul de Medicină de la Universitatea Hallym din Coreea a arătat că uleiul de primulă poate ameliora simptomele de eczemă.
La studiu au participat 50 de pacienți cu dermatită atopică ușoară. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a primit 450 mg de ulei de primulă, iar celălalt grup a primit 450 mg de ulei de soia, sub formă de capsule.
Studiul a durat 4 luni. Cercetătorii au măsurat severitatea eczemelor înainte și după tratament, precum și odată la fiecare lună. În plus, au testat pierderea de apă din piele și nivelurile de hidratare a pielii.
Grupul care a consumat ulei de primulă a prezentat o îmbunătățire notabilă a eczemelor, potrivit măsurătorilor. Participanții din grupul de tratament au prezentat totodată o hidratare mai bună a pielii și un procent mai mic de pierdere de apă din piele, comparativ cu grupul placebo.
Citește și – Frunzele de nuc ajută la vindecarea eczemelor (rețete)
Un studiu realizat anterior, în 2014, obținuse rezultate similare. oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Bern, Elveția, au tratat 23 de pacienți cu eczeme cu 4-6 g de ulei de primulă, timp de 12 săptămâni.
Rezultatele au fost foarte bune. 93% dintre participanți aveau la finalul tratamentului simptome ușoare. Doar 42% dintre ei aveau eczeme ușoare la începutul studiului.
Un studiu și mai vechi, apărut în 2008, a arătat că după 5 luni de tratament cu ulei de luminița nopții, eczemele s-au ameliorat semnificativ în ceea ce privește extinderea, uscăciunea, intensitatea și mâncărimea pielii.
Participanții la acest studiu au primit capsule a 500 mg de ulei de primulă pe zi, timp de 5 luni. Grupul placebo a primit 300 mg de ulei de floarea-soarelui.
Autorii au concluzionat că uleiul de luminița nopții este un remediu eficient și sigur pentru dermatita atopică.
Sunt însă și studii care au obținut rezultate opuse.
Citește și – Eczeme – remedii naturale eficiente
Cum funcționează
Uleiul de primulă este bogat în acid gama-linoleic, un acid gras care în cantități insuficiente, poate duce la creșterea sensibilității pielii.
Acesta încetinește procesul inflamator la nivelul celulelor pielii, reducând astfel inflamația.
Acidul gama-linoleic susține structura și funcția pielii. Îi conferă elasticitate, umiditate, fermitate și rezistență.
Americanii nativi foloseau întreaga plantă pentru vânătăi, iar rădăcinile ei pentru hemoroizi.
În medicina tradițională, frunzele de primulă au fost utilizate pentru răni minore, tulburări gastrointestinale și dureri în gât.
Studiile au arătat că acidul linoleic poate reduce simptomele de neuropatie periferică: sensibilitate la frig sau rece, amorțire, furnicături.
Totodată, ar putea ameliora durerile de oase cauzate de artrita reumatoidă.
Citește și – Uleiul de luminița-nopții (primulă) – remediu pentru dureri, inflamații, boli ale femeilor, nervilor și pielii
Surse articol:
1. National Eczema Association, What is Eczema: https://nationaleczema.org/eczema/
2. Case Adams, Eczema Aided by Evening Primrose Oil, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/eczema-evening-primrose-oil/
3. Annette McDermott, Debra Rose Wilson, 10 Benefits of Evening Primrose Oil and How to Use It, Healthline: https://www.healthline.com/health/evening-primrose-oil
4. National Center for Complementary and Integrative Health, Evening Primrose Oil: https://www.nccih.nih.gov/health/evening-primrose-oil