Sucul de portocale, un puternic antioxidant – protejează sistemul cardiovascular, îmbunătățește microbiota intestinală, ajută la slăbit

Articol bazat pe studii științifice

Portocalele, la fel ca alte fructe, trebuie consumate întregi, deoarece fibrele pe care le conțin reduc impactul glucidelor asupra zahărului din sânge.

Și sucul este bun, dacă se urmărește efectul terapeutic. Acesta ajunge mai repede în fluxul sangvin și acționeză mult mai prompt. 

Sucul de portocale - beneficii

Sucul de portocale – beneficii

Sucul de portocale are beneficii importante

Sucul de portocale este o băutură nutritivă și energizantă. Tonifică mușchii și nervii, are efect antihemoragic, fluidizant sangvin și protector vascular. Este diuretic și laxativ.

Ajută în răceală și gripă, dizenterie și nefrită.

Protector cardiac

Studiile au arătat că sucul de portocale are efect cardioprotector și reduce riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu apărut „Journal of Medicinal Food” a arătat că acesta crește capacitată antioxidantă din plasmă și reduce semnificativ peroxidarea lipidelor.

Potrivit „The Journal of Nutrition”, o cură de 2 săptămâni cu suc de portocale a produs efecte benefice asupra funcției endoteliale la persoanele supraponderale sau obeze. Aceste rezultate se datorează antioxidanților din fruct.

Ajută la slăbit

Componenții bioactivi din portocale modulează metabolismul energetic și oxidarea lipielor.

Sucul de portocale poate fi util în curele de slăbire datorită unui cumul de efecte. Stimulează termogeneza, inhibă lipogeneza și acumularea de țesut gras. Totodată, induc procesul de transformare a grăsimii albe în grăsime maro (care arde grăsimea de depozit din corp).

Îmbunătățește microbiomul intestinal

Sucul de portocale modulează compoziția și activitatea metabolică a microbiotei intestinale. Mai precis, acesta crește populația de Bifidobacterii și Lactobacillus.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre beneficiile portocalelor și a sucului de portocale:

O cură cu portocale reface carența de vitamine din corp, crește apărarea la infecții
Sucul de portocale îmbunătățește markerii asociați cu obezitatea
Sucul de portocale ajută la eliminarea nisipului din rinichi
Suc cald de portocale cu ghimbir și alte mirodenii – remediu aromat pentru răceală
1 pahar cu suc de portocale pe zi ne apără de cancer

Surse articol:

1. Foroudi S, Potter AS, Stamatikos A, Patil BS, Deyhim F. Drinking orange juice increases total antioxidant status and decreases lipid peroxidation in adults. J Med Food. 2014 May;17(5):612-7. doi: 10.1089/jmf.2013.0034. Epub 2014 Jan 29. PMID: 24476220.
2. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Portocalul dulce, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 74-76
3. Lima ACD, Cecatti C, Fidélix MP, Adorno MAT, Sakamoto IK, Cesar TB, Sivieri K. Effect of Daily Consumption of Orange Juice on the Levels of Blood Glucose, Lipids, and Gut Microbiota Metabolites: Controlled Clinical Trials. J Med Food. 2019 Feb;22(2):202-210. doi: 10.1089/jmf.2018.0080. Epub 2019 Jan 14. PMID: 30638420.
4. Aslan MN, Sukan-Karaçağıl B, Acar-Tek N. Roles of citrus fruits on energy expenditure, body weight management, and metabolic biomarkers: a comprehensive review. Nutr Rev. 2023 Sep 13:nuad116. doi: 10.1093/nutrit/nuad116. Epub ahead of print. PMID: 37702528.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.