1 pahar cu suc de portocale pe zi ne apără de cancer

Portocalele se numără printre cele mai populare fructe din lume. O portocală medie, care are circa 131 de grame, conține:

• 93% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C

• 11% din DZR de fibre

• 10% din DZR de acid folic

• 9% din DZR de vitamina B1

• 62 de calorii

Suc de portocale beneficii: Freepik – www.freepik.com

Portocalele au de asemenea cantități mici de cupru, potasiu și calciu. Proprietățile lor curative au fost însă asociate cu o serie de fitonutrienți, precum:

– flavanoni citrici (hesperetină, naringenină)

– antocianini

– acid hidroxicinamic

– polifenoli diverși

Acești compuși au efecte antioxidante puternice, iar în combinație cu vitamina C, efectul este și mai notabil.

Studiile au arătat că herperidina este cel mai important flavonon din portocale. Acesta compus s-a dovedit eficient în scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului în studiile pe animale. Totodată, a demonstrat proprietăți antiinflamatoare semnificative.

Citește și: CARDIACII ar trebuie să consume 2-3 PORTOCALE pe zi

Vitamina C – un antioxidant puternic

Din păcate, herperidina se găsește în coajă și în stratul alb, pe care le aruncăm atunci când decojim portocala. Cel mai probabil, principalul nutrient cu care rămâne după ce mâncăm o portocală este vitamina C, și ea nu trebuie deloc subestimată.

Studiile au arătat că aportul adecvat de vitamina C scade riscul de cancer la colon. Ea combate daunele radicalilor liberi din interiorul celulelor. Vătămările produse de radicalii liberi sunt foarte multe. În primul rând, ele pot cauza mutații genetice și diverse tipuri de cancer. 

O recenzie apărută în anul 2003 a arătat că dietele bogate în fructe citrice reduc cu 40-50% riscul unor tipuri de cancer, precum cancerul esofagian, oro-faringian/laringian și stomacal.

În al doilea rând, vitamina C împiedică declanșarea unei cascade de inflamații provocate de daunele radicalilor liberi. În consecință, ea reduce severitatea unor afecțiuni inflamatorii precum astm, osteoartrită sau artrită reumatoidă.

Nu în ultimul rând, radicalii liberi duc la oxidarea colesterolului. În urma acestui proces, colesterolul oxidat se lipește de pereții arterelor și se acumulează sub formă de plăci. Când acestea se măresc, ajung să împiedice sau să blocheze complet circulația sângelui. În cel mai rău caz, plăcile de aterom pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Iată cât de mult contează să consumăm suficiente alimente bogate în vitamina C. Acest nutrient este de altfel vital pentru buna funcționare a sistemului imunitar, iar acest lucru poate însemna mai puține răceli și infecții.

Sucul de portocale este mai eficient decât vitamina C sintetică

Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, vitamina C sintetică nu are același efect protector. Cercetătorii de la Universitatea din Milano au demonstrat că un pahar cu suc de portocale, proaspăt stors, este mult mai bun.

Participanții la studiul lor au primit în primă fază un pahar cu suc de portocale roșii care conținea 150 mg de vitamina C, la 2 săptămâni distanță un pahar cu apă și 150 mg de vitamina C sintetică, iar după alte 2 săptămâni, un pahar cu apă și zahăr, fără vitamina C.

Citește și: 

SUCUL de PORTOCALE elimină NISIPUL și PIETRELE acumulate la RINICHI

Analizele la sânge, efectuate imediat după consumul băuturii, la 4, la 8 și la 24 de ore după, au arătat că sucul de portocale natural a avut cel mai puternic efect protector împotriva daunelor radicalilor liberi la nivelul celulelor ADN.

Acest studiu arată cât de important este să consumăm sursa de vitamina C în sine – care este mult mai complexă, și nu o formă sintetică.

Să nu uităm că portocala conține, pe lângă vitamina C, mulți alți compuși cu efect antioxidant, precum flavanoni, carotenoide și cianidine-3-glucozide.

Totodată, citricele protejează împotriva bolilor cardiovasculare, datorită conținutului de acid folic, potasiu, fibre, vitamina C, carotenoide și flavonoide.

Citește și:

Sucul de PORTOCALE îmbunătățește markerii asociați cu OBEZITATEA

Efectul lor protector se răsfrânge și asupra sistemului respirator. De această dată, el se datorează conținutului de beta-criptoxantină, un carotenoid regăsit în portocale, porumb, dovleac, papaia, ardei gras roșu și piersici. Acest antioxidant reduce riscul cancerului pulmonar cu 27%.

Potrivit unui studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition, un pahar cu suc de portocale pe zi poate reduce semnificativ riscul de apariție a artritei reumatoide.

Sursă: The World’s Healthiest Foods, Oranges: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=37

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.