Sucul de PORTOCALE îmbunătățește markerii asociați cu OBEZITATEA

Unele persoane se feresc să consume suc de portocale sau de alte fructe dulci din teama că acestea ar putea duce la creșterea în greutate.

Studiile epidemiologice au arătat însă că sucul de portocale 100% natural nu crește riscul de îngrășare sau obezitate.

Un studiu publicat în 2017 în Jurnalul Nutrition a arătat că sucul de portocale consumat în cadrul unei diete hipocalorice îmbunătățește mai mulți factori de risc asociați cu obezitatea.

Cercetătorii brazilieni de la Universitatea Estadual Paulista – Food and Nutrition Departament – au testat efectele adaosului de suc de portocale la o dietă săracă în calorii pe 78 de persoane obeze.

Un grup (de intervenție) a avut o dietă hipocalorică plus 500 ml de suc de portocale, iar celălalt grup (de control) a avut aceeași dietă, fără suc de portocale. Compoziția corpului, biomarkerii biochimici și aportul alimentar au fost analizate pe o perioadă de 12 săptămâni.

____________________________________________________________________________________________________

Ambele diete au avut rezultate similare în ceea ce privește scăderea în greutate. Comparativ cu grupul de control, participanții care au primit și suc de portocale au avut scăderi importante ale nivelurilor de insulină (cu 18%), de colesterol total (24%) și ale indicelui de rezistență la insulină (33%).

Totodată, la cei care au consumat suc de portocale, s-a constatat o creștere a nivelurilor unor nutrienți prezenți în portocale: vitamina C (cu 62%) și acid folic (cu 29%).

____________________________________________________________________________________________________

Concluzia cercetătorilor a fost că sucul de portocale consumat concomitent cu o dietă hipocalorică nu inhibă pierderea în greutate. Dimpotrivă: ameliorează sensibilitatea la insulină, profilurile lipidice și statusul inflamator, contribuind totodată la îmbunătățirea calității dietei persoanelor obeze, prin aportul de nutrienți.

____________________________________________________________________________________________________

Sursă bibliografică:

Carolina Ribeiro, M.S., Grace Dourado, Thais Cesar, Nutrition, Orange juice allied to a reduced-calorie diet results in weight loss and ameliorates obesity-related biomarkers: A randomized controlled trial: http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(17)30004-7/fulltext

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.