Suc de urzici cu măr, lămâie și ghimbir
Sucul de urzici este o băutură tonică de care ne putem bucura la ieșirea din iarnă.
Urzica este considerată drept regina plantelor medicinale. Se bucură de o mare prețuire în rândul fitoterapeuților și botaniștilor din întreaga lume.
Cuprins
Urzica redă forța organismului
Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, ea ajută la revigorarea și revitalizarea organismului slăbit la început de primăvară.
Cercetătorii au descoperit cu surprindere că urzica este o sursă excelentă de proteine și fibre, comparând-o la capitolul valoare nutrițională cu făina de grâu.
Așadar, urzica poate fi numită pe bună dreptate un aliment și nu o buruiană.
Maria Treben consideră urzica utilă în afecțiunile respiratorii, hepatice, biliare, renale, urinare și splenice.
O recomandă în bolile grave ale sângelui, leucemie, dureri puternice de cap, alergii, și persoanelor care răcesc sau se îmbolnăvesc des.
„După o cură cu urzici ne simțim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia și puterea de muncă ne revin, renaștem și înflorim vizibil”.
Citește și – Urzica are o putere uriașă de vindecare, curățare și împrospătare a sângelui
Urzica este totodată laxativă, antivirală și antitumorală.
Pentru a beneficia de maximul de nutrienți, este indicat să o mâncăm ca atare, neprelucrată termic.
Se poate adăuga crudă în salate.
O altă variantă ar fi să o consumăm sub formă de suc. Astfel, nutrienții pe care îi conține se absorb mai bine și ajung mai repede în fluxul sangvin.
În plus, în suc se pot adăuga și alte ingrediente care să estompeze gustul de iarbă.
Lămâia și ghimbirul îi dau o aromă deosebit. Iar dacă veți pune și puțin măr, băutura rezultată va fi extrem de reușită.
Nici nu veți zice că este suc de urzică!
Dacă aveți un blender în casă, sucul este gata în câteva minute. Trebuie doar să mixați ingredientele cu apă și gata.
Suc de urzici cu măr, lămâie și ghimbir – rețetă
Ingrediente
- 1 ½ căni de frunze de urzici proaspete
- ½ măr verde
- 3-4 feliuțe de rădăcină de ghimbir
- 2 linguri de suc de lămâie
- 3 căni de apă
Mod de preparare
Puneți apa în vasul blenderului. Adăugați urzicile spălate și stoarse în prealabil.
Puneți apoi mărul tăiat cubulețe, bucățile de ghimbir și sucul de lămâie.
Mixați la viteză mare circa un minut, sau până când ingredientele se zdrobesc complet și rezultă o compoziție lichidă.
Puteți adăuga și câteva cuburi de gheață la mixare, dacă vreți să obțineți o băutură mai răcoritoare. În plus, gheața dă sucului o textură mai cremoasă.
Dacă însă doriți un suc mai limpede, strecurați-l printr-un tifon sau printr-o sită fină.
Sucul de urzici și măr se servește imediat.
Citește și – Cura cu suc de urzici pentru orice fel de dureri – de spate, de umăr, de genunchi, de coloană
Beneficii
Sucul de urzici oferă minerale, vitamine și antioxidanți. Redă forța, energia și sănătatea organismului dacă este consumat în mod regulat.
Ajută la întărirea oaselor, a firului de păr, a unghiilor și a dinților.
Susține funcțiile detoxifiante ale ficatului și a rinichilor.
Ajută la producerea de celule de sânge și combate anemia cauzată de lipsa de fier.
Contribuie la corectarea carenței de minerale. Reduce crampele, inflamația, durerile corporale.
Citește și – Suc de urzici cu morcov și măr – energizant, anti-anemic, tonic pentru sânge, oase, unghii și păr
Surse articol:
1. Tonia Schemmel, Fresh Nettle Super Tonic, Feasting at Home: https://www.feastingathome.com/nettle-juice/
2. Maria Treben, Urzica, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 65-66