Urzica are o putere uriașă de vindecare, curățare și împrospătare a sângelui

Articol documentat

Botaniștii vremurilor trecute elogiau urzica datorită puterii sale uriașe de vindecare, curățire și împrospătare a sângelui. Din păcate, oamenii nu cunosc și nu utilizează îndeajuns această plantă uimitoare.

Cura cu urzici

Orice om ar trebui să facă în fiecare an cel puțin o cură cu urzici proaspete. Se culeg mlădițele fragede, care se găsesc atât primăvara devreme, cât și toamna.

Cura cu urzici

Cura cu urzici

Urzicile se prepară și se consumă sub formă de ceai. Se folosește 1 linguriță cu vârf de urzici tinere la 1 cană cu apă clocotită. Plantele se opăresc câteva minute, apoi se strecoară.

Se administrează câte 3 cești de ceai de urzică pe zi, cu înghițituri rare. Prima doză se bea dimineața, pe stomacul gol, iar celelalte pe parcursul zilei.

Urzicile sunt prea prețioase pentru a trece ignoranți pe lângă ele. De aceea este bine ca la vremea lor, să culegem cât mai multe și să facem provizii pentru tot anul.

Astfel, vom putea bea zilnic câte o cană de ceai de urzici. Are efect profilactic în multe boli.

Urzica în medicina tradițională

Urzica este folosită încă din vremea medicilor greci ai antichității, precum Dioscorides și Galen. Aceștia cunoșteau efectele sale diuretice și laxative și o utilizau în afecțiuni ale splinei, astm și pleurezie.

Pliniu cel Bătrân vorbea prin anul 23 D. Hr. despre proprietățile hemostatice (de oprire a sângelui) ale urzicii.

În medicina Africană tradițională, urzicile sunt folosite sub formă de pudră pentru sângerările nazale, menstruații abundente și hemoragii interne.

De asemenea, în Farmacopeia Ayurveda a Indiei, urzica apare ca remediu pentru hemoragiile uterine, erupțiile cutanate și eczeme, în doze de 2-4 g de plantă sau 3-4 ml de extract lichid. Nu singură, ci în combinație cu alte plante.

În alte zone ale lumii, urzicile sunt utilizate în tratamentul reumatismului și a problemelor ginecologice la femei.

Citește și: Urzicile hrănesc, fortifică, vindecă și regenerează organismul ca nici o altă plantă

În ce afecțiuni sunt indicate urzicile

Germanii au aprobat folosirea ceaiului de urzică pentru acțiunea sa diuretică. Planta este inclusă și în alte produse medicinale destinate bolilor reumatice și afecțiunilor inflamatorii ale tractului urinar inferior.

În homeopatia germană este folosită în urticarie, herpes și arsuri. În SUA este recomandată în febra fânului și alte alergii, datorită efectelor sale antihistaminice.

Studiile clinice de dată recentă au confirmat faptul că extractul de urzică îmbunătățește ușor simptomele de rinită alergică.

Cercetările pe pacienți cu boli reumatice, degenerative, au arătat că urzica a îmbunătățit simptomele la 70% dintre subiecți, după 3 săptămâni cu 1,54 g de extract uscat pe urzică pe zi.

Într-un alt studiu, cercetătorii au administrat unor pacienți cu artrită acută urzici fierte înăbușit) în combinație cu o doză mică de Diclofenac, iar altor pacienți doar o doză standard de Diclofenac. Rezultatele au fost foarte bune. Simptomele pacienților care au primit urzici cu Diclofenac au fost ameliorate (problemele de mișcare, durerea și rigiditatea articulară).

Autorii au concluzionat că urzicile potențează efectele antireumatice ale Diclofenacului (antiinflamatoarelor nesteroidiene). Nu se știe încă dacă urzicile au acest efect pe cont propriu.

Într-un studiu clinic deschis, realizat pe 32 de pacienți cu insuficiență miocardică sau insuficiență venoasă cronică, a arătat că 15 ml de suc de urzică, de 3 ori pe zi, a crescut semnificativ cantitatea de urină, a scăzut ușor greutatea corporală și tensiunea arterială sistolică.

The German Standard License sugerează utilizarea ceaiului de urzici pentru creșterea diurezei în problemele urinare. În Franța sunt aprobate utilizările orale și topice ale urzicilor în acneea moderată și în simptomele de dureri articulare.

Citește și: „Dacă oamenii ar ști ce efect tămăduitor are urzica, n-ar mai cultiva decât urzici!” 

Cum se folosesc urzicile

Urzicile (frunzele, florile și tulpinile) se culeg în perioada de înflorire.

» 8-12 g de plante proaspete, pentru ceai sau alte preparate de uz intern

» 2-5 g de urzici uscate, de 3 ori pe zi

» infuzie din 2-5 g de plantă la 150 ml de apă clocotită, timp de 19-15 minute, de 3 ori pe zi

» decoct din 2-5 g de plantă și 150 ml de apă rece, fiartă 10-15 minute, de 3 ori pe zi

» 5-10 ml de suc de urzică, de 3 ori pe zi

Sucul de urzică proaspătă poate fi folosit și sub formă de gargară sau de cataplasmă pe răni, ulcere și hemoroizi.

Citește și: Cum să folosim urzicile pentru sănătatea părului (rețete)

Surse bibliografice:

1. American Botanical Council, Herbal Medicine: Expanded Commission E, Stinging Nettle herb and leaf: http://cms.herbalgram.org/expandedE/StingingNettleherbandleaf.html
2. Maria Treben, Urzica, Plante medicinale din grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2008, p. 47

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.