Sucul de fasole verde ajută în reumatism, gută, pietre la rinichi

Articol documentat

Fasolea verde este ușor de stors și consumată sub formă de suc. Are o aromă ușor dulceagă. La prepararea sucului se pot folosi doar teci de fasole sau și alte ingrediente.

Fasolea verde este bogată în vitamina K și minerale – potasiu, calciu, magneziu și mangan.

Suc de fasole verde

Suc de fasole verde: Freepik.com

Fasolea verde – conținut nutrițional

O porție de fasole verde crudă conține doar 44 de calorii. Oferă circa:

  • 22% din doza zilnică recomandată de vitamina K
  • 18% din necesarul zilnic de mangan
  • 16% din necesarul de vitamina C
  • 16% din necesarul de fibre
  • 10% din necesarul de acid folic
  • 9% din necesarul de vitamina B2
  • 7,5% din necesarul de vitamina B1
  • 6% din necesarul de crom
  • 5% din necesarul de magneziu, fosfor, potasiu, calciu, colină, vitamina A și vitamina B3
  • 5% din necesarul de fier și proteine
  • 4% din necesarul de vitaminele B6 și E

Vitamina C ajută la producția colagenului și menținerea tinereții și sănătății pielii, tendoanelor, țesuturilor conjunctive și oaselor.

Manganul la rândul său poate ameliora simptomelor de osteoporoză și sindrom premenstrual. Iar vitamina K reduce riscul de fracturi.

Fasolea verde este de asemenea o sursă valoroasă de antioxidanți puternici, precum luteină, beta-caroten și zeaxantină. Acești fac parte din clasa carotenoizilor – cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra vederii.

Zeaxantina este absorbită în mod special în macula ochilor și de acolo ea exercită efecte protectoare împotriva radiațiilor ultraviolete.

Alimentele bogate în carotenoide pot ajuta la prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare. Pentru un efect protector și mai intens asupra ochilor, tecile de fasole verde se pot asocia în rețetele de suc sau salate cu dovlecei și caise de sezon.

Suc de fasole verde

Fasolea verde are proprietăți diuretice valoroase. În caz de pietre la rinichi, retenție urinară, albuminurie, gută sau reumatism, se recomandă sucul de fasole verde crudă, câte ½ pahar pe zi.

Citește și – Cel mai eficient suc de legume  pentru sfărâmarea pietrelor la rinichi

Dr. Marc Bosquet recomandă persoanelor care suferă de aceste afecțiuni să consume zilnic fasole verde, timp de 30 de zile.

Tecile se pot fierbe simplu în puțină apă. Se stropesc cu puțin suc de lămâie și se garnisesc cu usturoi. Apa în care a fiert fasolea verde poate fi întrebuințată ulterior la supe sau ciorbe.

La fel de bine, fasolea verde fragedă se poate folosi crudă în salate.

Suc de fasole verde – rețetă

Așa cum spuneam mai sus, sucul de fasole verde poate fi preparat doar din teci, sau și din alte ingrediente. De pildă, puteți încerca această combinație, propusă de naturopata Claire Georgiou:

Ingrediente

  • 2 mâini de teci de fasole verde (200 g)
  • 1 legătură de spanac (200 g)
  • 2 castraveți
  • 1 lămâie

Mod de preparare

Spălați bine toate legumele. Tocați-le mărunt și dați-le prin storcătorul electric.

Dacă nu aveți un storcător, puteți mixa ingredientele într-un blender de viteză mare sau robot de bucătărie cu 1 pahar de apă.

Veți obține un smoothie, adică un suc mai gros. Îl puteți strecura sau consuma ca atare, pentru a beneficia și de mulțimea fibrelor din legume.

Sugestii

Fasolea verde poate fi înlocuită în această rețetă de suc cu zucchini sau dovlecei, cu țelină apio, cu rădăcină de țelină sau cu fenicul.

Spanacul poate fi substituit aici cu salată verde sau kale.

Castravetele poate fi de asemenea înlocuită cu țelină sau dovlecei. În ceea ce privește lămâia, se poate folosi în locul ei lămâie verde (lime) sau grepfrut.

Citește și – Rețetă de ceai pentru reumatism, gută, edeme, afecțiuni reno-urinare

Contraindicații

Atenție, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui (ex. Warfarină) nu trebuie să consume cantități mari de alimente bogate în vitamina K, precum teci de fasole verde.

Dacă aveți probleme cu stomacul, evitați să consumați fasole verde crudă. Gătiți-o și nu veți avea reacții neplăcute.

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Fasole verde cu ou și smântână, 500 de Rețete Naturale pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2011, pp. 45, 107-108
2. Juicing the Rainbow, Green bean juice: https://juicingtherainbow.com/3137/recipes/juice/green-bean-juice/
3. Claire Georgiou, Green Beans in a Juice? Yes Please! Joe Cross: https://www.rebootwithjoe.com/greens-and-beans-juice/
4. Megan Ware, Natalie Butler, Everything you need to know about green beans, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/285753

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.