7 motive puternice să bei suc de morcov!

Articol documentat

Ai auzit cu siguranță că sucul de morcov este foarte sănătos. În acest articol îți oferim câteva motive științifice să bei suc de morcov mai des.

Morcovul este o sursă de hrană multi-nutrițională, afirmă oamenii de știință. Rădăcina este foarte bogate în compuși bioactivi, renumiți pentru efectele lor curative.

7 motive puternice sa bei suc de morcov

7 motive puternice sa bei suc de morcov: Freepik – www.freepik.com

Morcovii – conținut nutrițional

Cei mai importanți compuși din morcov pot fi împărțiți în 4 grupuri:

» compuși fenolici

» carotenoide

» poliacetileni

» acid ascorbic

Acești compuși au efecte antioxidante, antiinflamatoare și anti-tumorale. Au fost asociați cu prevenirea bolilor cardiovasculare și canceroase. efectele lor se datorează proprietăți

Acizii fenolici au în mod special efecte antiproliferative și anti-îmbătrânire. Ajută la menținerea nivelurilor de glucoză și colesterol sanguin stabile. Sunt importanți și pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Citește și: Cura cu suc de morcov și măr reduce stresul și atacurile de panică

Antioxidanți puternici în morcov

Mai mult, polifenolii ne-ar putea proteja de diabet și maladia Alzheimer. Studiile epidemiologice și preclinice sugerează că acești antioxidanți ar putea încetini sau inversa procesul de îmbătrânire la nivel neurocognitiv.

Măresc secreția biliară, scad colesterolul și lipidele din sânge și au o acțiune antimicrobiană împotriva Stafilococului auriu.

Carotenoizii sunt un grup de antioxidanți asociați cu protejarea ADN-ului, a proteinelor și a lipidelor împotriva stresului oxidativ.

Totodată, au un rol important în funcționarea normală a sistemului imunitar, în sănătatea pielii, a mucoaselor și a vederii.

Luteina și zeaxantina sunt singurii carotenoizi care pot trece prin bariera retiniană și proteja vederea.

Poliacetilenii – îndeosebi falcarinolul din morcov – prezintă proprietăți anticancerigene. Aceștia au efecte citotoxice foarte puternice împotriva unor celule canceroase.

Citește și: S-a vindecat de cancer cu suc de morcov (caz real)

Exercită de asemenea acțiuni antifungice, antiinflamatoare, antiplachetare și antialergice la nivelul pielii.

Datorită capacității de a ridica absorbția glucozei bazale și insulino-dependente în adipocite, falcarinolul și falcarindiolul ar putea fi folosiți ca agenți antidiabetici în tratamentul diabetului.

Extractul de suc de morcovi a fost studiat și în leucemie, cu rezultate bune. Sucul de morcovi induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase).

7 motive să bei suc de morcov

Pentru a extrage maximul de beneficii din morcovi este indicat să îi consumăm în stare crudă. Iar cea mai concentrată formă, este, cu siguranță, sucul.

Servit cu regularitate, sucul de morcov ne poate îmbunătăți starea generală de sănătate într-un mod cât se poate de natural și plăcut!

1 – Sucul de morcov îmbunătățește vederea

Așa cum ați putut citi mai sus, morcovul abundă în carotenoizi: beta-caroten, luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți măresc acuitatea vizuală, îmbunătățesc vederea de noapte, protejează membranele mucoase și corneea împotriva bacteriilor și virusurilor care pot cauza iritații, inflamații sau infecții.

Efectele benefice ale morcovului asupra ochilor și vederii se văd din simptomele pe care lipsa de vitamina A le provoacă:

– uscăciune oculară
– oboseală oculară
– vedere slabă în timpul nopții
– ulcerul cornean
– scăderea vederii în general

Consumul de suc de morcov poate reduce riscul de cataractă, degenerescență maculară și orbire.

2 – Sucul de morcovi îmbunătățește funcția organelor

Sucul de morcov oferă un impuls benefic funcției mai multor organe importante: inima, plămânii, rinichii și pielea.

Morcovul protejează vasele de sânge, scade colesterolul și reduce incidența bolilor cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale.

Prin faptul că îmbunătățește funcția ficatului, sucul de morcov contribuie la detoxifierea optimă a organismului, la prevenirea constipației și ameliorarea stării generale de sănătate.

Vitamina A din morcovi a fost asociată și cu reducerea riscului de cancer de plămâni, de colon și de prostată.

Sucul de morcov are efecte benefice și asupra funcției cognitive. Grație proprietăților sale antioxidante, îmbunătățește memoria și funcțiile cerebrale.

3 – Sucul de morcov este benefic pentru piele

Beneficiile morcovului asupra pielii se datorează vitaminei A. Dacă suferi de acnee și puncte negre, sucul de morcov te poate. Aceste probleme se pot datora producției excesive de keratină din foliculii de păr, iar nutrienții din morcov remediază situația.

Citește și: Suc de morcov cu miere – remediu pentru riduri, răni, infecții, afecțiuni bucale,

4 – Sucul de morcov poate crește imunitatea

Este ușor de intuit de ce sucul de morcov este bun pentru imunitate. Conține foarte mulți antioxidanți! Morcovul crește răspunsul sistemului imunitar și mărește rezistența la virusuri și alți agenți infecțioși.

Totodată, sucul de morcov ne poate oferi o protecție suplimentară împotriva cancerului (mai ales la fumători).

5 – Sucul de morcov oferă suport în timpul sarcinii

Femeile însărcinate ar trebui să știe că vitaminele din morcov sunt esențiale pentru dezvoltarea fătului, mai precis a oaselor și a cartilajelor.

Această legumă nu trebuie să lipsească nici ulterior din alimentația copiilor mici, deoarece îi ajută să crească și îi întărește pe cei slabi.

Pe perioada sarcinii, sucul de morcov poate servi drept o armă naturală împotriva infecțiilor.

6 – Sucul de morcovi ajută la reglarea zahărului din sânge

Nu este o noutate faptul că morcovul este util în dieta diabeticilor. Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au descoperită că vitaminele din morcov scad riscul de diabet de tip 2.

7 – Sucul de morcovi te ajută să slăbești

Acest suc nu trebuie să lipsească din curele de slăbire. Pe lângă faptul că stimulează digestia și eliminarea scaunelor, dă sațietate și tonifică organismul.

Se recomandă câteva porții pe săptămână.

Citește și: Cum să faci suc de morcovi dacă nu ai un storcător în casă

Surse bibliografice:

1. Tanveer Ahmad, Maria Cawood, Qumer Iqbal, Agustín Ariño, Asmat Batool, Rana Muhammad Sabir Tariq, Muhammad Azam, and Sajjad Akhtar, Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits—Review Article, Foods. 2019 Sep; 8(9): 424: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770766/
2. Desiree Abecassis, 8 Reasons Why You Should Drink Carrot Juice, A. Vogel: https://www.avogel.ca/blog/8-reasons-why-you-should-drink-carrot-juice/index.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.