BORȘUL crud de tărâțe – purificator, energizant, plin de vitamine B, minerale și probiotice
Borșul este un preparat tradițional cu o valoare terapeutică excepțională, obținut prin fermentarea tărâțelor de grâu.
Această licoare probiotică este considerată un aliment funcțional, deoarece procesul de fermentare face nutrienții din tărâțe mult mai bioactivi.
Cuprins
O doză generoasă de vitamine B
Borșul crud bundă în vitamine din complexul B, minerale și bacterii bune (probiotice), rezultate în urma fermentării. Tărâțele de grâu conțin cantități mari de vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9 (acid folic).
Acest grup de vitamine ajută la transformarea alimentelor în combustibil, oferindu-ne energie pentru întreaga zi. Din acest motiv, este o idee mult mai bună să bem o cană cu borș crud decât o cană de cafea.
Vitaminele B sunt asociate cu reducerea stresului și anxietății, buna funcționare a sistemului nervos, imunitar și hormonal, îmbunătățirea nivelului hemoglobinei, memoriei și dispoziției. Trebuie să știm că vitaminele B din borș se absorb într-o proporție mult mai mare decât din suplimentele alimentare din farmacii.
Tot datorită tărâțelor de grâu, borșul ne oferă doze generoase de minerale. Este în special bogat în:
– mangan (161% din doza zilnică recomandată)
– magneziu (43% din DZR)
– seleniu (31% din DZR)
– fosfor (28% din DZR)
– fier (16% din DZR)
– zinc și cupru (14% din DZR)
– potasiu (9% din DZR)
½ cană de tărâțe de grâu conține 46.8 mg de acizi grași Omega-3 și 571 mg de Omega-6.
Foarte multe din beneficiile borșului se datorează probioticelor. Aceste bacterii bune cresc producția de limfocite, stimulează imunitatea, cresc rezistența corpului la infecțiile bacteriene (urinare sau vaginale), reduc riscul de alergii (inclusiv eczeme la copii), mențin flora bacteriană intestinală bună și greutatea corporală la persoanele supra-ponderale.
Cura cu borș crud
Pentru a beneficia de toți acești nutrienți prețioși pentru sănătatea noastră, putem consuma borșul crud, câte 1-2 căni pe zi.
Borșul crud ajută inclusiv la pierderea în greutate. Se beau câte 1-2 căni pe zi, după fiecare masă. Nu se impune o dietă specială, nici o anumită perioadă de timp. Rezultatele se văd după prima lună.
În acest articol puteți afla cum cum se umple borșul, după o rețetă tradițională.
Doamne dar ce bun e … toatà ziua beau numai bors crud BIO în loc de apa …. borsul crud BIO fàcut de casà este hrànitor ….nu ti mai este foame…… si nu cumpàrat industrial plin de codex-uri E= toxic
asa este .destul ca nu stim cu ce a fost crescut griul.mai reducem din chimicale cu putina osteneala.
Regleaza si glicemia borsul crud,dar trebuie sa faci o cura cu acesta.
Cel mai bun bors e ala care il upli tu in casa
Cum se prepara borsul ?
cautà pe net cà ai sà gàsest sute de retete … defapt una e si este simplà … am 3 luni decînd fac bors de casà , beau toatà zia si nu mà mai satur …… iei tàrîte ( fulgi de grîu ) 250gr + 2 l de drojdie amesteci si pui 2 càni de apà curatà de izvor ( NU de la robinet ) si o pui într o oalà din lut de 10 kg , lasi lîngà un calorifer si învelit cu pàturi 2 zile ca sà fermenteze si o amesteci de 3 / 4 ori pe zi tàrîta ….. dupà ce vezi cà face ca un fel de spumà dar nu prea multà atunci tàrîta sa fermentat si pui 6 kg de apà fierbinte si 2 crengute de visin + leustean pentru arome …. si iar lasi oala din lut acoperità cu un tifon si învelit în pàturi la càldurà 2 zile ca sà se acreascà … dacà nu a iesit acru dupà 2 zile atunci înseamnà cà nu a avut suficienà càldurà …. gusti dacà e acru îl strecori în sticle si bei cu plàcere ……. si iar refaci bors pui 250 gr tàrîta ce a fust cu cu 250 gr fulgi de grîu + apa firbinte + leustean …. iar tàrîta care a ràmas nu o arunci mai adaudi legume ràdàcinoase , morcovi , pàtrunjel , telinà , ardei cimbru , busuioc pàtrunjel …. etc toate date prin ràzàtoarea micà + tàrîta o ussuci la deshidrator sau pui pe o hîrtie de copt pe calorifer sau vara la soare dupà ce sau uscat pui în pungulite mici si direct in congelator … si la fie care mîncare pui 1 / 2 linguri … ( asta ca sà nu mai cumperi cub magic care este toxic si plin cu codex-uri E )………………….. cînd faci tàrîta pentru bors , dacà vezi cà tàrîta a început sà miroase urît a greu o arunci pentru cà sa stricat adica nu a fost spàlat bine oala …. si reîncepi operata iar cu tàrîta….
Multumesc !
Mama mea umple bors cu tarate si faina de malai,pune apa fierbinte si o crenguta de visin,nu cunosc detalii dt niciodata in viata nu am auzit sa puna drojdie !!!boooo,stiu ca se pune la socata,nu la bors,si nici celelalte legume…il tine tot in sticle la frigider si e fff bun,
Lidia Humelnicu @ eu de pe net am luat reteta dupà ce am citit vreo 20 de retete …. si la toate spuneau cà pun 2 linguri de drojdie pentru a face tàrîta ……………….
Simplu..tarata ce grau si faina de porumb,o crenguta de visin si optional o crenguta de leustean.Se umple cu apa mai fierbinte.Acesta este borsul bio adevarat.
Poate ca era mai bine daca spuneai si cum se prepara acest bors
eu folosesc receta mamei mele:
huce (cuibul care ajuta la fermentate/inacrire), tarata de grau, un pic de faina de porumb si cimbru. se amesteca totul, se adauga apa adusa pina la fierbere si se imbodoleste. Important sa il plasati intrun loc cald!!!
P.S.hucele sa nu fie vechi
Multumesc pentru rețeta!
Rețeta borș de casă : huște, mălai de țară (de casă), tărâțe, crenguțe de vișin, apa fiartă. Se amestecă zilnic până se acrește !!!