Bastonașe de vinete la cuptor în crustă fără gluten – rețetă de post, fără ulei
Dacă aveți o vânătă în frigider și nu știți ce să faceți cu ea, încercați rețeta de mai jos. Este cât se poate de sănătoasă: fără ulei, fără prăjire, fără făină de grâu.
Vinetele pot fi înlocuite cu zucchini sau dovlecei.

Bastonase de vinete la cuptor (imagine sugestiva)
Bastonașe de vinete la cuptor – rețetă
Ingrediente
- 1 vânătă mare
- ½ cană de lapte vegetal
- 2 linguri de semințe de in
- 1 cană de făină de ovăz
Ingrediente pentru pesmet
- 1 cană de făină de migdale (v-o recomand pe acesta)
- ½ cană de semințe de susan
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 1 linguriță de ierburi italiene
- 1 linguriță de boia afumată
- ½ linguriță de usturoi granulat
- ½ linguriță de sare
Ingrediente sos
- 1 cană de nuci caju înmuiate
- ½ cană de apă
- 1 curmală mare sau 2 mici
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătură de mărar
- ½ linguriță de sare
Mod de preparare
Pentru pesmet, amestecați într-un bol făina de migdale cu semințele de susan și mirodeniile. Într-un vas separat, amestecați semințele de in măcinate cu laptele. Dați deoparte. Făina de ovăz se pune pe o farfurie.
Vânăta se spală și decojește. Se taie în patru, apoi felii și bastonașe groase cât degetul mare. Se trece fiecare bastonaș prin făina de ovăz, apoi prin amestecul de lapte cu semințe de in și la final prin pesmetul din făină de migdale.
Bastonașele îmbrăcate în pesmet se așează în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
Se coc la 200 de grade Celsius pentru circa 20-25 de minute, sau până când bastonașele devin moi la interior și crocante la exterior.
Serviți bastonașele de vinete cu sosul de iaurt. Acesta se face foarte ușor: mixați toate ingredientele din listă (cu excepția mărarului) într-un blender de viteză mare, până rezultă o pastă fină.
Transferați sosul într-un bol. Adăugați mărarul spălat, stor bine și tocat mărunt.
Dacă nu vă place iaurtul, puteți să le serviți cu sos de roșii sau ketchup, sau cu o salată de legume ori verdețuri de sezon.
După ce se răcesc, bastonașele nu mai sunt la fel de crocante, dar rămân gustoase.
VEZI ȘI – Vinete pane de post fără prăjire (fără gluten)
Sursă: Healthy Vegan Eating