Cât de mult crește glicemia după ce mănânci mămăligă – răspunsul diabetologului

Această întrebare îi vizează în mod special pe diabetici. Așa cum am scris într-un articol anterior, mămăliga nu este cu nimic mai bună decât pâinea în termeni de glicemie.

Mălaiul crește aproape la fel de mult zahărul din sânge ca și făina de grâu. La făina de porumb, indicele glicemic (IG) este 68, iar la făina de grâu, IG-ul este 72.

Mamaliga - efect glicemie

Mamaliga – efect glicemie: Justin Leonard

Consumul de mămăligă și efectul asupra glicemiei

Dr. Ancuța Leonte – medic specialist în diabet și nutriție – a făcut un test personal. Și-a monitorizat glicemia după ce a consumat mămăligă.

A pregătit mămăliga din ingredientele clasice: mălai, apă și sare. Mămăliga obținută avea circa 40 de grame de carbohidrați.

A mâncat 250 de grame de mămăligă caldă, pe stomacul gol. 

Ce a arătat monitorizorul de glicemie?

A folosit apoi un senzor de monitorizare continuă a glicemiei. Acesta a arătat că glucoza din sânge a crescut într-o oră cu 80 mg/dl față de nivelul inițial. Este o creștere foarte mare.

Glicemia s-a normalizat treptat, în circa 3 ore după consumul de mămăligă. Acest experiment demonstrează că mămăliga crește destul de mult glicemia.

Mămăliga trebuie asociată cu surse de proteine și grăsimi

Un test mai bun ar fi să se măsoare creșterea glicemică după o masă cu mămăligă și alte alimente.

De exemplu, mămăligă cu brânză și smântână. Atunci când asociem carbohidrații cu o sursă de proteine și grăsimi, impactul carbohidraților asupra zahărului din sânge este mult redus.

Mămăliga răcită este mai bună decât mămăliga proaspătă

Mămăliga, la fel ca pâinea, cartofii, orezul și pastele produc vârfuri glicemic mai mici atunci când sunt consumate reci.

Nu este suficient să le lăsați să ajungă la temperatura camerei după gătire, ci trebuie să le puneți în frigider.

Dacă stau peste noapte la rece, amidonurile simple din ele se vor transforma în amidonuri complexe, care vor produce o creștere mai lentă a zahărului din sânge. Aceste mâncăruri pot fi reîncălzite după ce au fost răcite.

Fiecare organism reacționează diferit la alimente. Cel mai bine este ca diabeticii să-și monitorizeze glicemia după fiecare masă pentru a vedea ce alimente provoacă vârfuri mari.

Dacă țineți cont de recomandările de mai sus, este posibil să puteți consuma mămăligă fără un impact puternic asupra glucozei din sânge.

Mâncați mămăliga după ce a stat la rece o noapte. O puteți reîncălzi. Asociați-o cu preparate bogate în proteine și grăsimi.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Pâine sau mămăligă? Care crește glicemia și îngrașă mai mult? Răspunsul medicului
Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fi fost răcite înainte
Mămăliga din mei – o rețetă tradițională sănătoasă, de pe vremea protodacilor
Pot să mănânc orez dacă am diabet? De care tip și în ce cantitate?

Sursă articol: Dr. Ancuța Leonte, Cât de mult crește glicemia după consumul de mămăligă? https://www.instagram.com/p/C1kTvL2qWis/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.