Singurul mod de a scăpa de adicția de zahăr și produse gustoase

Dieta de tip occidental adoptată de mulți este plină de zahăr, sare, grăsimi nocive și aditivi.

Dependența de aceste produse este la fel de puternică precum dependența de tutun sau alcool. Nu vorbim aici doar despre o adicție de zahăr, ci și despre o adicție de produse gustoase.

Singurul mod de a scapa de adictia de zahar si produse gustoase

Singurul mod de a scapa de adictia de zahar si produse gustoase: Drobotdean

Potențatorii de gust și aromele artificiale

Savoarea produselor ambalate se datorează conținutului de potențatori de gust și aromelor artificiale pe care producătorii le folosesc cu scopul de a crește consumerismul.

Este foarte greu să te oprești după ce guști dintr-o ciocolată, dintr-un biscuite sau chiar dintr-un preparat din carne cu aditivi.

Nu ești satisfăcut cu o porție mică, normală. Dimpotrivă, după prima gură îți vine să mănânci tot mai mult. Produsele procesate nu satură ci te fac să poftești din ce în ce mai mult.

Crearea de produse care stimulează poftele alimentare

Nu este totalmente vina ta că nu te poți opri din mâncat. Mâncatul compulsiv nu poate fi pus doar pe seama lipsei de voință a consumatorilor. Anumite tipuri de produse sunt create special pentru a declanșa poftele alimentare.

Un studiu publicat în jurnall „Cell Metabolism” a arătat că consumul regulat de produse bogate în calorii, grăsimi saturate, zaharuri și arome artificiale produce un impact direct asupra zonelor din creier asociate cu învățarea și motivarea.

Creierul începe să prefere și să caute aceste alimente în detrimentul alimentelor mai puțin gustoase, care sunt mai naturale și mai sănătoase.

Semnalizarea creierului și poftele alimentare

Cercetătorii de la Institutul Max Plank de Cercetare în Metabolism din Cologne au realizat un studiu în asociere cu Universitatea Yale.

Aceștia au dorit să vadă dacă expunerea frecventă la alimentele bogate în zahăr și grăsimi alterează preferințele gustative și activitatea creierului.

Așa cum era de așteptat, rezultatele au fost pozitive. Autorii au descoperit o legătură cauzală între dietă și preferințele alimentare.

Cei 49 de participanți implicați în studiu erau sănătoși și aveau o greutate normală. Cercetătorii i-au împărțiți în mod aleatoriu în două grupuri:

  • grupul 1 au primit o gustare bogată în zahăr și grăsimi (iaurt), de 2 ori pe zi, timp de 8 săptămâni;
  • grupul 2 a primit un iaurt slab în grăsimi și zahăr, de 2 ori pe zi, timp de 8 săptămâni.

După cele 2 luni, participanții au fost puși la test. La o zi distanță de la dietă, subiecților le-au fost expuse diferite opțiuni alimentare. Au avut de ales din mai multe tipuri de budinci cu un conținut diferit de grăsimi și mai multe sucuri de măr, cu o cantități diferite de zahăr.

În continuare, participanții au gustat milkshake-uri și băuturi lipsite de gust. În acest timp le-a fost monitorizată activitatea creierului la RMN.

Alimentele gustoase declanșează preferințe alimentare 

Autorii au notat câteva observații la participanții din grupul 1. Aceștia aveau mai puține șanse să aleagă gustările cu un conținut redus de zahăr și grăsimi.

Răspunsul creierului la alimentele gustoase (milkshake-uri și budinci bogate în zahăr și grăsimi) a fost mai mare.

Măsurătorilor privind activitatea creierului au arătat că creierul învață în mod subconștient să prefere alimentele cu statut de recompensă.

Aceste preferințe au fost asociate cu un risc mai mare de supra-alimentare și creștere în greutate.

Studiul este în concordanță cu rezultatele preclinice anterioare care au arătat că dieta de tip occidental afectează căile de semnalizare ale creierului.

Alimentele gustoase declanșează impulsivitate, preferințe alimentare și consum frecvent de mâncare.

Adicție sau obiceiuri nesănătoase?

Alimentele dulci au proprietăți adictive, chiar dacă nu la fel de intense precum heroina. Ele modifică biologia, comportamentul, dispoziția și alegerile noastre de zi cu zi.

Chiar dacă consecințele lor asupra sănătății nu sunt imediate, în timp duc la diverse afecțiuni, precum diabet, obezitate, demență, boli cardiovasculare, inflamații cronice, cancer.

Pofta de zahăr înseamnă o foame reală a organismului

Alimentele dulci și săraci sunt ca o recompensă pentru creier. Sunt o gustare care crește rapid energia, însă nu induc sațietatea pe termen lung.

În realitate, apetitul crescut pentru dulciuri apare din cauza lipsei de nutrienți și energie durabilă din corp. Nutrienții de care avem nevoie pentru sațietate și energie sustenabilă sunt proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase.

Dorința de a mânca produse rafinate, procesate și aditivate apare și din cauza stresului, a plictiselii sau a oboselii. Unii mănâncă din cauza unei decepții sau din cauza anxietății.

Cum scăpăm de dependența de dulciuri și produse gustoase?

Pentru ca gustul să se întoarcă la normal și creierul să prefere alimentele nutritive în locul celor savuroase trebuie să ne schimbăm dietă.

Citiți eticheta înainte de a cumpăra un produs. Dacă are prea mulți aditivi, nu se merită să dați banii pe el. Îl puteți face oricând în casă, într-o versiune mai sănătoasă și nutritivă.

Cea mai simplă metodă de a scăpa de adicția de produse gustoase este să consumăm cât mai multe alimente naturale, integrale.

Atunci când poftim zahăr ar trebui să optăm pentru dulciuri sănătoase, precum fructe proaspete, deshidratate sau uscate (fără zahăr adăugat). 

Nucile și unturile de nuci, semințele, iaurtul și ciocolata neagră (70-80% cacao) sunt de asemenea alegeri mai bune.

Este de preferat să preparăm gustările în casă, folosind ingrediente bogate în fibre, grăsimi sănătoase și proteine.

Consumați mai multă apă pentru a menține organismul hidratat. Ascultați-vă corpul pentru a deosebi nevoile sale reale: foame sau poftă? Foame sau sete? Foame sau somn?

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Sucul de sfeclă stinge pofta de zahăr și dulciuri
Vitamina B1 reglează pofta incontrolabilă de zahăr și dulciuri
Apetitul crescut pentru dulciuri – cauze, soluții naturale (+ 9 alimente care reduc pofta de zahăr
Cum să omori pofta de dulce și bacteriile din intestin care cer dulce – dr. Pal

Articol tradus: Jessica Monge, Michael A. Smith, Why am I craving sweets? Life Extension: https://www.lifeextension.com/news/nutrition/why-am-i-craving-sweets

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.