Top 7 alimente bogate în seleniu natural (un antioxidant protector pentru tiroidă și imunitate)

Seleniul este unul din cele mai importante minerale pentru organism. Mai ales pentru glanda tiroidă.

Din păcate, un procent mare din populație este deficitară în acest oligoelement esențial.

Top 7 alimente bogate in seleniu

Top 7 alimente bogate in seleniu

Ce roluri îndeplinește seleniul în corp

Seleniul este critic pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Un al rol important este acela de antioxidant. Compușii antioxidanți protejează celulele împotriva stresului oxidativ și a inflamației cronice.

Atunci când nivelul de seleniu din corp scade, inflamația crește, spune dr. Anshul Gupta – expert în medicină integrativă și afecțiunile tiroidiene.

Nu în ultimul rând, seleniul are un rol important în menținerea sănătății glandei tiroide.

Un aport insuficient de seleniu contribuie la apariția tulburărilor tiroidiene, precum tiroiditia autoimună sau Hashimoto.

Studiile au arătat că boala Hashimoto poate fi ameliorată sau chiar oprită din evoluție prin administrarea unui supliment de seleniu.

Acest mineral ajută la scăderea anticorpilor care atacă în mod eronat glanda tiroidă.

Seleniul este de asemenea important pentru sănătatea mentală. Potrivit unei recenzii apărute în jurnalul „Nutrients”, ameliorează depresia. Alte studii l-au asociat cu prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer.

7 alimente bogate în seleniu

Nivelul seleniului din corp poate fi verificat prin analize sangvine. Această testare este cu atât mai necesară cu cât suferiți de o afecțiune tiroidiană, mai precis Hashimoto.

Unii medici endocrinologi prescriu pacienților cu boli tiroidiene un supliment de seleniu.

Nucile braziliene

Dacă deficitul este sever, cu siguranță este nevoie de suplimente. Trebuie să știți că există și alimente care conțin seleniu natural.

Pe primul loc sunt nucile braziliene. O singură nucă are 90 mcg de seleniu. Pentru a atinge doza zilnică recomandată, trebuie să consumați câte 2 nuci braziliene pe zi.

Acestea au proprietăți antioxidante și vor ajuta la atenuarea inflamației.

Semințele de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelului sunt surse minunate de vitamine, minerale, proteine și fibre. Conțin cantități generoase de zinc și seleniu.

Dr. Gupta spune că 130 de grame de semințe de floarea-soarelui furnizează 90 mcg de seleniu – cât o nucă braziliană.

Aceste semințe au un indice glicemic redus. Pot fi presărate în salate, pot fi puse în pâine, sau pot fi ronțăite ca atare. Feriți-vă de sortimentele din comerț care au multă sare.

La modul ideal, semințele trebuie să fie crude și lăsate la înmuiat în apă peste noapte înainte de a le consuma.

Peștele și fructele de mare

A treia sursă alimentară de seleniu sunt fructele de mare sau produsele marine. Tonul este în mod special bogat. O porție oferă 90 mcg de seleniu.

Halibutul și sardinele, stridiile și moluștele comestibile furnizează de asemenea seleniu natural. O porție din acestea conține între 40 și 60 mcg de seleniu.

Produsele marine sunt benefice pentru tiroidă și sistemul imunitar și datorită conținutului de zinc și iod. Asemenea semințelor, au un IG redus și conțin proteine.

Există însă o avertizare importantă cu privire la fructele de mare. Acestea pot fi contaminate cu mercur. Iar metalele grele și alte toxine au fost corelate cu apariția bolilor tiroidiene.

Cumpărați doar fructe de mare organice și pește de captură, sălbatic.

Ovăzul

Puțini știu că fulgii de ovăzul conțin cantități moderate de seleniu.

80 de grame de ovăz integral fiert furnizează în jur de 20-25 mcg de seleniu.

Fulgii de ovăz procesați sau ovăzul instant conțin jumătate din doza menționată mai sus. Așadar, optați pentru ovăz integral pentru a beneficia de o cantitate mai mare de seleniu.

Multe din persoanele care au boala Hashimoto se simt mai bine atunci când urmează o dietă fără gluten.

Ovăzul nu conține gluten în mod natural, însă poate fi contaminat cu această proteină dacă este ambalat într-o fabrică în care sunt procesate sau manevrate cereale care conțin gluten. Căutați ovăz integral, bio, fără gluten.

Ciupercile

O sursă excelentă de nutrienți – inclusiv seleniu – pentru dieta noastră sunt ciupercile. Vitamina D este un alt nutrient pe care ciupercile îl conțin și care s-a dovedit eficient în scăderea inflamației la persoanele cu boli tiroidiene.

100 de grame de ciuperci furnizează circa 12 mcg de seleniu. Speciile Shiitake și Portobelo conțin mai mult, circa 36 mcg, respectiv 26,5 mcg de seleniu.

Orezul brun

Orezul este o cereală fără gluten adecvată pentru dieta persoanelor cu tiroidită autoimună.

Cel mai bun este orezul integral. 180 g de orez brun fiert ne oferă circa 16 mcg de seleniu. Aceeași cantitate de orez alb are doar 8-9 cmg de seleniu.

Fasolea

Fasolea este o sursă modestă de seleniu, însă în combinație cu alte alimente – precum orezul brun și ciupercile, dau o masă bogată în seleniu. 200 g de fasole fiartă au 12-13 mcg de seleniu.

Să nu uităm că leguminoasele sunt o sursă foarte bună de proteine și fibre.

Evitați fasolea la conservă, deoarece valoarea sa nutrițională este mai mică. În plus, poate conține zahăr. Cumpărați fasole uscată și fierbeți-o în casă.

Alte surse de seleniu natural

Alte alimente care ajută la îmbunătățirea nivelului de seleniu din corp sunt:

  • ouăle
  • brânza de vaci
  • iaurtul
  • laptele
  • șunca
  • carnea de pasăre, curcan, vită, porc
  • somonul
  • sparanghelul
  • grepfrutul alb
  • semințele de in
  • pastele din grâu integral
  • spanacul
  • lintea
  • nucile caju
  • bananele

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre seleniu:

Un nivel mic de seleniu în corp favorizează apariția cancerelor
Seleniul influențează sistemul imunitar, tiroida, inflamațiile interne
Seleniul poate reduce anticorpii tiroidieni cu 40% in tiroida Hashimoto
Seleniul ar putea reduce riscul de osteoporoză

Surse articol:

1. Dr. Anshul Gupta, 8 must eat selenium rich foods to boost your health: https://www.youtube.com/watch?v=oLi3AXsvdMU&ab_channel=AnshulGuptaMD
2. Lauren Wicks, Lisa Valente, 4 amazing health benefits of sunflower seeds, Eating Well: https://www.eatingwell.com/article/2059940/sunflower-seeds-nutrition/
3. Natalie Olsen, Natalie Butler, 20 foods rich in selenium, Healthline: https://www.healthline.com/health/selenium-foods#-What-is-selenium

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.