Seleniul ar putea reduce riscul de osteoporoză

Dr. Daniel Grigorie, Președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice spune că 20% din femeile din România care au peste 50 de ani suferă de osteoporoză.

Procentul în cazul bărbaților este mult mai mic (6%). Circa un milion de români riscă să sufere o fractură.

Seleniul reduce riscul de osteoporoza: Freepik – www.freepik.com

Un studiu recent, publicat în jurnalul „BMJ Musculoskeletal Disorders”, a arătat că aportul de seleniu din alimente ar putea contribui la prevenirea osteoporozei. Nu se știe încă dacă această legătură este cauzală.

Osteoporoza este un proces ireversibil de scădere a masei osoase. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ritmul de descompunere a oaselor este mai rapid decât ritmul de refacere osoasă.

În timp, oasele devin tot mai slabe, mai subțiri și implicit mai predispuse la fracturare. Una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani este afectată.

Citește și:

Remedii pentru osteoporoză la femei și bărbați

Dincolo de vârstă, există factori modificabili care pot reduce riscul de osteoporoză. Fumatul, consumul excesiv de alcool și dieta săracă în nutrienți afectează integritatea oaselor.

Cercetările în domeniul nutriției s-au axat în mod special pe calciu, datorită implicațiilor sale cruciale în menținerea sănătății osoase.

Cel mai recent studiu a arătat însă că există și alți micronutrienți cu un impact semnificativ asupra riscului de osteoporoză. Cercetătorii chinezi au dorit să analizeze efectele seleniului asupra oaselor.

În acest scop, au colectat datele a 6.267 de pacienți de la Department of Health Examination Centre, Spitalul Xiangya de la Central South University din China.

Informațiile cele mai relevante pentru riscul de osteoporoză au fost cele legate de obiceiurile alimentare, fumatul, consumul de alcool, indicele de masă corporală și nivelul de activitate fizică.

Folosind informațiile din chestionarele de alimentație, cercetătorii i-au împărțit pe participanți în 4 categorii, în funcție de aportul de seleniu.

Rezultatele au arătat că persoanele cu cel mai mic consum de seleniu aveau riscul cel mai mare de osteoporoză. Cu cât aportul de seleniu este mai mare, cu atât mai mult scade riscul de osteoporoză.

Legătura dintre seleniu și riscul de osteoporoză a rămas semnificativă chiar și după excluderea celorlalți factori de risc menționați mai sus.

Atât femeile, cât și bărbații au avut beneficii de pe urma consumului de seleniu.

Despre seleniu se știe că este un mineral cu o importanță deosebită pentru sistemul imunitar și funcția glandei tiroide. Se pare că seleniul inhibă activitatea citokinelor (molecule imune) care favorizează progresia osteoporozei.

Citește și:

Ce beneficii are seleniul?

Totodată, seleniul îndepărtează speciile de oxigen reactiv din celule, care produc stres oxidativ și afectează celulele. Stresul oxidativ a fost asociat inclusiv cu progresia osteoporozei.

Surse:

1. Revista Galenus, Conf. Dr. Daniel Grigorie: „Prevalența osteoporozei în România este de 20% la femeile peste 50 de ani și de 6% la bărbați”: https://www.revistagalenus.ro/interviuri/conf-dr-daniel-grigorie-prevalenta-osteoporozei-in-romania-este-de-20-la-femeile-peste-50-de-ani-si-de-6-la-barbati/

2. Tim Newman, Carolyn Robertson New Osteoporosis: Could selenium reduce risk? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327122.php#1

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.