Un nivel mic de SELENIU în corp favorizează apariția CANCERELOR

Seleniul este unul din cele mai importante oligoelemente pentru sănătatea umană. Deficitul a fost asociat cu apariția bolilor cronice, în timp ce supra-suplimentarea cu acest mineral poate oferi o protecție remarcabilă împotriva lor.

Seleniul are efecte antioxidante și catalizatoare pentru producția hormonului tiroidian activ. Este cunoscut ca un nutrient prețios pentru protejarea glandei tiroide.

Seleniul previne cancerul

LIPSA DE SELENIU

Studiile realizate în ultimele decenii au arătat că nivelurile scăzute de seleniu din corp, întâlnite îndeosebi la populația din țările europene, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru statusul sănătății.

În timp ce lipsa de seleniu are efecte adverse asupra imunocompetenței, suplimentarea cu seleniu stimulează răspunsul imunitar.

Nivelurile mici de seleniu au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate, funcție imunitară căzută și declin cognitiv.

Seleniul este considerat un nutrient-cheie în combaterea unor infecții virale. La persoanele cu deficit de seleniu, virusurile pot deveni virulente, avansând rapid spre boli mai grave.

Lipsa de seleniu poate crește riscul multor boli severe:

– infecții virale
– boli cardiovasculare
– cancer
– tulburări ale dispoziției
– probleme de reproducere la femei sau bărbați
– tiroidita autoimună
– pierderea sarcinii

_____________________

SELENIUL ȘI CANCERUL

Potrivit observațiilor făcute de dr. Mirela Lăcătuș și dr. Ștefan Tiron, la pacienții cu cancer, lipsa de seleniu joacă un rol esențial, datorită implicării acestuia în apărarea celulară.

Deficitul de seleniu a fost asociat cu neoplaziile pulmonare și mamare. Studiile pe oameni au arătat că lipsa de seleniu și de vitamina E, crește incidența malignităților pulmonare, mamare și gastrointestinale.

Legătura dintre seleniu și cancer sau alte boli grave stă în faptul că acest oligoelement stimulează repararea ADN-ului, modulează rata diviziunii celulare și previne leziunile cromozomiale.

Mai mult decât atât, seleniul inhibă substanțele chimice cu efecte cancerigene și ajută la eliminarea mai rapidă din corp.

Studiile prospective au arătat că nivelurile mari de seleniu pot preveni mai multe tipuri de cancer:

– cancer de prostată
– cancer colorectal
– cancer vezical
– cancer pulmonar

________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Atenție, suplimentarea cu seleniu la persoanele care au deja un nivel optim, poate crește riscul de diabet de tip 2.

Nu luați seleniu înainte de a efectua analizele aferente care pot indica prezența unei lipse de acest mineral.

________________________

Surse:

1. Rayman MP, Rayman MP., The argument for increasing selenium intake, Proc Nutr Soc. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12133202

2. Rayman MP., Selenium and human health, Lancet. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22381456

3. Ovidiu Bojor, Cancerul pulmonar, Afecțiunile aparatului respirator, Editura Fiat Lux, p. 118

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.