Pune polen în apa de băut și vei obține o licoare fortifiantă, întineritoare și tămăduitoare!

Apa poate fi transformată ușor într-o băutură hrănitoare sau chiar terapeutică! În ea putem adăuga diverse ingrediente sănătoase, precum suc de lămâie, miere, scorțișoară sau… polen!

Da, polenul de albine este o multivitamină a naturii, un aliment complet. Furnizează corpului toate substanțele de care acesta are nevoie.

Pune polen in apa de baut si vei obtine o licoare tonica, intineritoare si tamaduitoare

Pune polen in apa de baut si vei obtine o licoare tonica, intineritoare si tamaduitoare

Poate fi considerat un supliment alimentar miraculos. Despre beneficiile și utilizările polenului am scris mai jos, după rețetă.

Băutură fortifiantă cu polen – rețetă

Ingrediente

  • 500 ml de apă plată sau minerală
  • 2 lingurițe de polen crud
  • 1 linguriță de miere
  • sucul de la ½ lămâie

Mod de preparare

Puneți jumătate din cantitatea de apă în sticlă. Adăugați granulele de polen și mierea. Puneți capacul și agitați sticla energic. Scopul este să se dizolve bobițele de polen.

Apa trebuie să fie galbenă, fără bucăți mari de polen. Completați cu restul de apă și cu sucul de lămâie. Agitați din noi sticla, pentru omogenizarea ingredientelor.

Gustați sucul. Dacă vreți să fie mai dulce, mai puteți pune puțină miere. Consumați această licoare în prima parte a zilei, deoarece are efecte energizante.

Dacă vă plac băuturile acidulate, puteți folosi apă minerală. Veți obține un suc galben foarte aromat și sănătos! Vara se poate utiliza apă rece, iar iarna apă sau ceai cald (nu clocotit).

Note și sugestii

Cel mai bun tip de polen pe care îl puteți utiliza în scop nutritiv și terapeutic este cel crud. Acesta se găsește la magazinele cu apicole sau cu produse naturiste.

Se păstrează în congelator, fără să înghețe. Se scoate doar cât se folosește în câteva zile. Dacă este lăsat prea mult la temperatura camerei își pierde proprietățile. În frigider poate fi păstrat până la 7 zile, iar în congelator până la data înscrisă pe ambalaj.

Puteți utiliza polen poliflor, polen de trandafir, polen, de prun, de salcie, de măr. Sunt diverse tipuri de polen, fiecare având beneficiile și calitățile lui. Însă cel mai bogat în substanțe nutritive este polenul poliflor crud.

Beneficiile polenului de albine

Prof. dr. Constantin Pârvu alocă un spațiu generos polenului în una din cărțile sale. Acesta menționează valoarea nutrițională remarcabilă a acestui produs apicol.

Granulele de polen au proteină brută în proporție de 13,53-41,92%. Conțin de asemenea zaharuri, grăsimi, vitamine, minerale, enzime, aminoacizi, substanțe antibiotice și antioxidanți.

Polenul oferă aproape toate gama de vitamine (A, B1, B5, B6, C, D, E, K, PP) și minerale.

Produce un efect tonic, fortifiant și energizant asupra organismului uman. Are de asemenea proprietăți farmacologice importante, fiind indicat în diverse boli și afecțiuni.

Reglează funcțiile sistemului gastrointestinal și nervos. Ajută în tulburările digestive, carențele nutriționale, afecțiunile cardiovasculare și metabolice, în tulburările nervoase și circulatorii.

Este util în bolile de ficat și bolile de plămâni. Stimulează metabolismul și îmbogățește flora intestinală.

În ce boli ajută polenul

Polenul are proprietăți nutritive, tonice generale și nervoase, vermifuge, febrifuge, hepatoprotectoare, diuretice, antiseptice, antireumatismale.

Are capacitatea de a menține organismul tânăr, întârziind procesele de îmbătrânire.

Consumul de polen este indicat în următoarele situații:

  • anemie
  • convalescență
  • deficite nutriționale
  • denutriție (inclusiv la copii)
  • oboseală cronică
  • anemie
  • surmenaj intelectual
  • amețeală
  • palpitații
  • depresie nervoasă
  • neurastenie
  • nevroză și nervozitate
  • iritabilitate
  • inapetență
  • anorexie
  • constipație
  • diaree
  • colită de putrefacție
  • enterită
  • enterocolită
  • colibaciloze
  • hepatite
  • colesterol mărit
  • ateroscleroză
  • diabet
  • hipertensiune arterială
  • pietre la bilă
  • prostatită
  • hipertrofie de prostată
  • flebite
  • varice
  • gută
  • reumatisme

Lista este mult mai lungă, însă am punctat aici câteva recomandări generale.

Doza zilnică recomandată de polen

Polenul poate fi consumat de la mic la mare. Este benefic în dieta copiilor aflați în creștere, adulților și vârstnicilor. Doza indicată adulților este de 20 de grame pe zi, iar copiilor 10 grame pe zi.

Se pot face cure anuale de câte 3 luni, mai ales în sezonul rece, pentru întărirea imunității.

Polenul poate fi consumat însă fără probleme pe tot parcursul anului, ajutând la tonifierea, refacerea și vindecarea organismului. În acest caz, polenul poate fi consumat câte 20 de zile în fiecare lună (cu o pauză de 7 zile între ele).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi multe alte articole utile despre polen și beneficiile acestuia:

2 lingurițe de polen pe zi îmbogățesc flora intestinală și cresc viteza metabolismului
Aveți hemoglobina mică, anemie, depresie sau lipsă de energie? O cură cu polen vă poate ajuta
Aveți miopie, colesterol crescut, hipertensiune, ateroscleroză sau diabet? Consumați polen!
Polenul să fie pe masa voastră zilnică. Este un aliment-remediu – dr. Mirela Stranț
Polenul face celulele corpului „fericite” – dr. Mirela Stranț

Sursă articol: Prof. dr. Constantin Pârvu, Polen, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 525-526

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.