Polenul face celulele corpului „fericite” – dr. Mirela Stranț
Apicolele sunt o adevărată „mană” pentru organismul uman.
Dr. Ștefan Stângaciu, președintele Asociației de Apiterapie din România spune că produsele stupului fac celulele corpului fericite. Acest lucru se datorează calităților lor nutritive excepționale.
Cuprins
Polenul hrănește în profunzime celulele corpului
Polenul de albine ne oferă aproape toți nutrienții de care avem nevoie. Este un aliment care hrănește în profunzime organismul și îl apără de boli.
40% din compoziția lui este reprezentată de proteine, 30% de carbohidrați digerabili și 25,7% de zaharuri naturale.
Conține acizi nucleici (acizi ribonucleici), antioxidanți, vitaminele A, B1, B2, B6, E și D.
Este bogat în calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, mangan și siliciu.
Citește și – Polenul să fie pe masa voastră zilnică. Este un aliment-remediu – dr. Mirela Stranț
Fiind un aliment complet, este lesne de înțeles de ce face toate celulele corpului „fericite” și sănătoase.
Îi dă celulei tot ce are nevoie, spune dr. Mirela Stranț:
„Polenul este celula masculină a plantei. Asta înseamnă că ea are toate informația și toate elementele necesare creerii unei noi vieți. Are proteine și aminoacizi esențiali. Are glucide, are acizi grași de calitate. Are minerale, are vitamine, enzime, antioxidanți. Are și unii factori antibiotici. Are și Lactobacili (în stare crudă).
Energizant, hepatoprotector
Consumul de polen dă energie unui organism lipsit de vigoare.
Apără celula hepatică și ajută la regenerarea ei. Polenul și păstura acționează direct asupra ficatului, spune dr. Mirela Stranț.
Aceste produse dau efecte foarte bune în hepatitele virale.
Reglează tranzitul și greutatea corporală
Polenul de albine reglează metabolismul și tranzitul intestinal. Rezolvă constipațiile.
Fortifică organismul afectat de anemie sau malnutriție.
Remediază problemele de asimilare. Ajută atât la scăderea în greutate, cât și la creșterea în greutate.
Studiile pe animale au arătat că reduce concentrația de grăsimi din sânge (colesterolul și trigliceridele).
Antibiotic, antitumoral
Este un antibiotic natural util împotriva speciilor de Salmonella.
Un studiu pe șoareci, apărut în „Journal of the National Cancer Institute” a arătat că polenul întârzie formarea tumorilor.
Are proprietăți antiinflamatoare, antiastmatice și analgezice. Îmbunătățește fertilitatea.
Citește și – Cura cu polen de albine tratează zeci de afecțiuni – dr. C-tin Pârvu
Cum se consumă polenul
Cel mai bun este polenul crud. Acesta se poate procura de la magazinele naturiste sau apicole, sau direct de la producători.
Se administrează în doze de 20-30 de grame pe zi, echivalentul a 3-5 lingurițe.
Copiii vor primi o doză înjumătățită, adică 1-2 lingurițe pe zi.
Cantitatea indicată se împarte în trei rații, care se vor consuma pe parcursul unei zilei.
Pentru a se asimila mai ușor, este indicat să fărâmițați granulele cu dosul unei lingurițe și să le transformați în pulbere.
Se poate amesteca fie cu miere, fie cu suc de lămâie, iaurt etc.
Polenul se ia dupp masă, apoi se bea un pahar cu apă. Apa este importantă pentru absorbția nutrienților din polen.
Se pot face cure fortifiante la început de primăvară și toamnă.
Persoanele alergice la produsele apicole nu trebuie să consume polen.
Citește și – Pasta de miere, polen și susan – secretul tinereții, dezvăluit de un apicultor bulgar
Surse articol:
1. Apithera.ro, Despre polenul crud pe înțelesul tău: https://www.apithera.ro/despre-polenul-crud-pe-intelesul-tau.html
2. Bioculinaria, 2012, Congres de Apiterapie, Partea 1: https://www.youtube.com/watch?v=NgsTw5WzPcI&t=1128s&ab_channel=bioculinaria