Polenul să fie pe masa voastră zilnică. Este un aliment-remediu – dr. Mirela Stranț
Produsele apicole au atât valoare nutrițională, cât și farmacologică.
Ele pot fi folosite atât ca remediu, cât și ca aliment, îndeosebi polenul de albine, mierea și păstura.
Cuprins
Polenul – o mină de nutrienți
Dr. Mirela Stranț spune că polenul de albine ar trebui să fie inclus în alimentația noastră zilnică.
Este considerat de altfel un aliment complet. O mină de aur în nutriție.
Conține foarte multe proteine, aminoacizi esențiali, vitamine, minerale, fibre, carbohidrați, lipide, acizi grași, glucide, enzime și antioxidanți (catechine, acizi fenolici, flavonoide).
Poate înlocui o masă
Polenul ne oferă vitaminele A, B1, B2, B6, C, E și D, precum și biotină, rutină, acid folic. Dintre minerale se remarcă zincul, cuprul, magneziul, fierul și seleniul.
Spre deosebire de suplimentele alimentare despre care producătorii spun că nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată și diversificată, polenul este o excepție.
Este atât de hrănitor, încât în doze mari (2 linguri +) chiar poate înlocui o masă. Conține toți nutrienții de care organismul are nevoie.
Se poate ca o mâncare obișnuită să nu ne ofere atât de multe substanțe hrănitoare pe care ni le pot oferi acele mici granule mici de polen.
Cura de imunitate cu produse apicole
Polenul de albine crud este un aliment-remediu, sau un super-aliment.
Consumat cu regularitate, poate preveni diverse carențe și dezechilibre. Protejează împotriva bolilor.
Compușii săi activi stimulează diferite funcții ale organismului.
Este energizant, vitaminizant și tonic. Asemenea celorlalte produse apicole, are efecte imunitare.
De aceea este inclus în diverse cocktail-uri sau preparate apicole pentru întărirea imunității.
Doză recomandată
Sunt diverse tipuri de polen: poliflore și monoflore (trandafir, cireș, salcie, măr, zmeur etc.)
Dr. Ștranț îl recomandă în dieta zilnică, inclusiv la copii. Cel mai bun este polenul poliflor.
Cumpărați polen crud, nu uscat. Este cel mai bogat în nutrienți. Se păstrează la congelator (granulele nu îngheață, deoarece nu conțin apă).
Adulții pot consuma până la 2 linguri pe zi, iar copiii 1 linguriță pe zi.
Se pot face amestecuri din miere, polen, propolis și lăptișor de matcă. La aceste melite se pot adăuga și alte suplimente benefice, precum ulei de cătină, fructe de pădure sau tincturi imunostimulatoare.
Sunt recomandate cure la schimbarea anotimpului. Tonicele apicole pot fi consumate așadar primăvara și toamna.
Citește și – Pasta de miere, polen și susan – secretul tinereții, dezvăluit de un apicultor bulgar
Polenul în studiile științifice
Produsele apicole au fost folosite în favoarea sănătății și de civilizațiile antice, precum grecii, chinezii și egiptenii.
De pildă, egiptenii caracterizau polenul ca „o pulbere dătătoare de viață”.
O lucrare realizată de cercetători din Suedia, Egipt, China, Cehia, Pakistan, Spania și Emiratele Arabe din a arătat că polenul are efecte benefice în sindromul metabolic.
Ameliorează nivelul zahărului din sânge. Previne obezitatea.
Combate tulburările hepatice.
Protejează inima.
Are o influență pozitivă asupra metabolismului osos. Scade nivelul de acid uric din sânge.
Îmbunătățește digestia și funcția intestinelor.
Reglează funcția ovarelor.
Protejează împotriva daunelor provocate de toxinele din alimente.
Îmbunătățește funcțiile cognitive, circulația sangvină. Crește rezistența fizică și tonusul mental.
Acționează ca un agent imunostimulant și anti–alergic.
Întârzie îmbătrânirea organismului.
Citește și – Cura cu polen de albine tratează zeci de afecțiuni – dr. C-tin Pârvu
Surse articol:
1. Bioculinaria, Alimentația în viroze: https://www.youtube.com/watch?v=DFTJMIuTENE&ab_channel=bioculinaria
2. Shaden A. M. Khalifa, Mohamed H. Elashal, Nermeen Yosri, Ming Du, Syed G. Musharraf, Lutfun Nahar, Satyajit D. Sarker, Zhiming Guo, Wei Cao, Xiaobo Zou, Aida A. Abd El-Wahed, Jianbo Xiao, Hany A. Omar, Mohamed-Elamir F. Hegazy, and Hesham R. El-Seedi, Bee Pollen: Current Status and Therapeutic Potential, Nutrients: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/1876/htm